
Kulinarika / stran 13

Zmagovalni koktajl navdihnila ajda in kislo mleko
Na tekmovanju za priznanje citadelle true originals je slavil 25-letni Gal A. Pilko.

Poletje na Webrov način
Sloviti Webrov žar s pokrovom Weber Kettle je nedavno praznoval 70 let! Uspešna zgodba kultnega pokritega žara se je začela tako, kot se še danes začne marsikateri nakup žara Weber – z željo bo boljšem steaku.

9. Salon penečih vin znova postregel z najboljšimi mehurčki
Na 9. Salonu penečih vin Ljubljana so se 9. junija 2023 na čarobnem vrtu Lili Novy in restavraciji Pen klub predstavili številni slovenski in hrvaški vrhunski pridelovalci penečih vin, za kulinarično spremljavo pa je poskrbel kuharski mojster Mojmir Šiftar.

Kaj jesti v Essnu?
Essen, drugo največje mesto nemške regije Porurje, svojega imena ni dobil po glagolu essen, ki pomeni 'jesti', pa bi ga pravzaprav lahko, saj tam še tako izbirčen jedec najde dobroto zase.

Kakšni so trendi pri pripravi slaščic?
Na zabavah in praznovanjih nas vedno očarajo pladnji s slaščicami. Tokrat smo se posvetili sodobnim oblikam in okusom, ki nam jih je predstavila mojstrica oblikovanja slaščic Lea Grom.

Nov dosežek Tomaža Kavčiča in Gostilne pri Lojzetu
Maja 2023 je znamenita hiša prestižnih šampanjcev Krug, ki jo v Sloveniji zastopa podjetje Merit HP, v imenitno družbo Krug Ambassade sprejela Dvorec Zemono, kjer Gostilno pri Lojzetu vodi priznani chef Tomaž Kavčič.

Življenje brez glutena
Kruh in drugi izdelki iz žit so pomemben del tradicije in se pogosto znajdejo na naših omizjih, pa vendar mora biti marsikdo pri izbiri takšnih živil še posebno pozoren.

Umetnost in kopun v gostilni in hotelu Kunst
Od ponedeljka, 8. maja, do petka, 12. maja, so tudi letos v gostilni in hotelu KUNST gostili znane slovenske umetnike. Akademski slikar Jože Marinč je povabil štiri umetnike, ki so v prostore vnesli barve in življenje, in gostilno spremenili v atelje, odprt za vse goste, ki so lahko spremljali, kako nastajajo dela priznanih slovenskih umetnikov in slikarjev.

Nemčija vabi
Nemška turistična organizacija si tudi v letu 2023 prizadeva okrepiti odnose med državama in slovenske popotnike vabi k obisku številnih destinacij s pestrimi programi in aktivnostmi, ki jih povezuje zavezanost trajnostnemu turizmu.

Nabiraj zeleno, ne rdeče!
Srečo imamo, da Slovenija spada med države z najvišjo biotsko raznolikostjo rastlin in živali. Ali bo tako tudi ostalo, pa je odvisno od vsakega od nas.

Letošnji festival čokolade v Radovljici obiskala množica sladkosnedov
Deseta izvedba festivala čokolade v Radovljici je po prvih ocenah obiskalo med 25 000 in 30 000 obiskovalcev.

Nemčija, dežela dobrega kruha, pestre zgodovine in dih jemajoče narave
Nemčija je znana po svojevrstnem svetovnem rekordu: po podatkih Nemškega inštituta za kruh tam vsak dan prodajo več kot 3000 različnih vrst kruha in pekovskih izdelkov.

Skrivnosti parnih pečic
O parnih pečicah pri nas razpravljajo že dve desetletji, še vedno pa o njih ne vemo dovolj, da bi prepoznali množico prednosti, ki jih ponuja njihova uporaba.

Čokoladna jajčka: tri ideje za ostanke
Je bil velikonočni zajček preveč velikodušen?

Kako uporabljati bambusov soparnik?
Bambusovi soparniki postajajo vse bolj priljubljeni in so gotovo smiselna naložba za vse, ki uživate v nežnejših okusih.

Vodne karte, prihodnost restavracij?
Voda je naravna prozorna tekočina brez barve, vonja in okusa. Tako piše v slovarju in tako so nas učili v šoli. Pa je res? Kadar se po daljši poti vrnemo domov, verjetno vsak od nas hvaležno opazi, da je voda iz domače pipe boljša od marsikatere druge. »V šoli nas učijo narobe,« poudarja prvi slovenski vodni sommelier Niko Huber, ki v sodelovanju z restavracijami ustvarja vodne karte.

Teci, zajček, teci
V Nemčiji vsak praznik, zlasti pa veliko noč, spremlja tradicija in kopica starih običajev: od poslikave pirhov in priprave gnezdec do razvajanja s čokoladnimi zajčki.

Sveže, sezonsko
Konec koledarske zime prinaša vznemirjenje novih začetkov. Sveže zelenje narave in razigrano ptičje petje nas napolni z energijo in zagonom. Izkoristiti ju velja za vpeljavo sprememb, ki bodo naredile naše življenje še bolj zeleno in vedro.

Revija Dober tek praznuje in nagrajuje
Ne spreglejte posebne ponudbe: 28 % popust pri naročnini ob 28. rojstnem dnevu naše revije!

Nasveti za varno cvrenje
Zbrali smo kopico zlata vrednih nasvetov za slastne priprave na pust.
Trenutno
15 °C
Delno oblačno
nedelja, 20. 4
Delno oblačno
ponedeljek, 21. 4
Oblačno
torek, 22. 4
Deževno
7-dnevni obeti