
Kulinarika / stran 15

Ne zamudite Tedna restavracij!
Med 11. in 20. oktobrom bomo lahko v sklopu jesenskega Tedna restavracij ljubitelji kulinarike uživali v kar 109 izbranih restavracijah po vsej Sloveniji.

Aditivi zagotavljajo varnost in ohranjajo kakovost naše hrane
Pri proizvodnji ali predelavi živil so aditivi zelo pomembne snovi, še posebej ko se uporabljajo zaradi zagotavljanja varnosti živil. Njihov glavni namen je podaljševanje obstojnosti, ohranjanje kakovosti ter okusa in vonja živil. V sodobni predelavi hrane se dodajajo tudi zaradi postopkov proizvodnje, zahtev transporta, prodaje in privlačnega izgleda.

Popolna skodelica kave iz kapsule
Se tudi vi najraje prebudite ob vonju aromatične kave iz najljubše skodelice? Nežno brnenje kavnega aparata, ki nas napolni s pričakovanjem novega dne, lahko hitro zamenja nejevolja, če v trgovini pomotoma izberemo napačne kapsule za kavo.

Nasekljajte česen kot profesionalec
Za pripravo številnih jedi uporabimo česen, ki doda aromo in okrepi okus. Po navadi ga nasekljamo ali stisnemo s stiskalnikom, redko uporabimo cele stroke. Dobro je vedeti nekaj osnovnih trikov za pripravo.

Ajda, poganka, ki nas je rešila pred lakoto
Ena od številnih rešitev za popestritev jedilnika je preprosta, zdrava, vsestransko uporabna in poceni: ajda.

Jedi na en, dva, tri
Hitra prehrana, kot jo poznamo, nima nobene povezave s hrano, pripravljeno na hitro, če uporabimo kakovostne sestavine in ustrezne postopke. Izberemo pač živila, ki ne zahtevajo dolgotrajne priprave.

Kuharska tehnika: najlažje rezanje čebule
Rezanje čebule se zdi preprosto opravilo. In takšno tudi je. A dobro je poznati nekaj osnovnih pravil, ki nam lahko delo olajšajo.

Ni vitalne kuhinje brez oljčnega olja
Vsestranskost, harmonija okusa, visoka točka dimljenja in številne zdravilne lastnosti oljčnega olja so ključne lastnosti dragocenega in okusnega vsestranskega pripomočka. A pomembno je vedeti, da vsa oljčna olja niso enaka. Še zdaleč ne! Za zdravo in uravnoteženo prehrano je priporočljivo ekstra deviško oljčno olje in mešanice oljčnih olj, ki vsebujejo visok odstotek ekstra deviških.

Spoznajte limončelo
Limončelo (it. limoncello) je limonov liker, ki izvira iz pokrajine Kampanje na jugu Italije. Kakovost tamkajšnjih limon je geografsko zaščitena.

Pristna ljubezen do vsega morskega
Posebna vez veže Slovence in Jadransko morje. Obmorski apartmaji, rezervirani takoj po novem letu, vedno znova razprodani koncerti dalmatinskih klap in inovativni pristopi k izogibanju gnečam na cesti ter lovljenju trajektov, predvsem pa skrbno varovane skrivnosti lokacij najuspešnejših lokalnih ribičev in konob z najbolj svežim ulovom, govorijo zase.

Vam je všeč omaka BBQ?
Naj sezona žara ne mine brez spoznavanja novih okusov, tehnik in anekdot, povezanih z vsemi vidiki priprave dobrot z žara, od netenja ognja pa do omak in pomak, ki poskrbijo za tisto pravo kombinacijo okusov.

Kajmak in žar sta najboljši par
Predstavljajte si topel sončen dan z ravno pravo količino sence in tekoče osvežitve ter veliko družbo, ki nestrpno čaka na slastne dobrote z žara. Na mizi so kruhki, narezana zelenjava in pisane priloge – pa menda ne manjka kajmak?!

Med čakanjem na dobrote z žara …
Medtem ko se žar mojster posveča pravilni pripravi žerjavice in skrbnemu spremljanju temperature, na kateri se bodo pekle vse dobrote, lačni gostje že nestrpno čakajo … S čim jim postreči?

Katere paradižnike izbrati?
Pred nakupom se je dobro odločiti, kako bomo paradižnik uporabili. Tako bomo lažje izbirali med sortami.

Sladoled, gelato, sorbet, semifreddo … ledene sladice za vsak okus!
V uredništvu revije Dober tek si ne predstavljamo poletja brez domačega sladoleda in drugih ledenih dobrot, ki ohladijo in osvežijo.

Enega ležaka, prosim
Ko pri nas naročimo pivo, se bo v večini lokalov na mizi znašel ležak oziroma lager. To je povezano z geografsko- zgodovinskimi dejstvi, saj je naša pivska kultura od nekdaj bila in ostaja pod močnim vplivom nemške in češke šole piva, za kateri so značilni izjemno dovršeni ležaki.

Nove Michelinove zvezdice tudi za Hrvaško
Pred poletno sezono odkrivamo, katere hrvaške restavracije so nedavno prejele Michelinove zvezdice in priporočila.

Odlični okusi zadrske regije
Sonce in morje, že že, a zadrska regija je veliko več kot to. Čudoviti otoki, bujno zelenje naravnih parkov, rodovitne ravnice, kraške reke, čudovita mesteca in romantične ribiške vasice ... ob obisku zadrske regije bo prav vsak našel kaj zase in se hkrati naužil izjemne lokalne kulinarike.

Mali vodnik po poletnih pivih
Poletje! Ko samo izgovorimo to besedo na glas, grlo kar zakliče po hladni osvežitvi. Poletje in pivo sta neizmerno povezana ...

Prestižni Michelinov vodnik znova podelil zvezdice in druga odličja
Skrivnostni Michelinov vodnik je skoraj do zadnjega skrival datum letošnje razglasitve prejemnikov Michelinovih zvezdic in drugih priznanj, nato pa v torek, 18. junija 2024, znova brez večjega pompa posodobljen seznam objavil na svoji spletni strani.
Trenutno
20 °C
Jasno
ponedeljek, 16. 6
Deževno
torek, 17. 6
Deževno
sreda, 18. 6
Jasno
7-dnevni obeti