
Kulinarika / stran 15

Kaj je kvas?
Kvas je tista čudovita sestavina, ki naredi dobrote, dopolnjene z večjimi količinami sladkorja, masla in drugimi bolj kritičnimi sestavinami za stanje našega pasu, še bolj slastne in puhaste, da se jim res ni mogoče upreti.

Sestavine, segrete na sobno temperaturo
Če recept izrecno ne veleva drugače, bo najbolje uporabiti sestavine, segrete na sobno temperaturo, saj se tako lepše povežejo in opravijo svojo nalogo.

Kako pripravljajo žgance?
Kot je značilno za tipične jedi, se ljudstvo tudi pri žgancih ne more zediniti, kateri recept je pravi. In prav je tako!

Junaki kuhinjskih omaric
Junaki kuhinjskih omaric (in predalov zamrzovalnika) so vsa živila z daljšim rokom trajanja, ki nam na pomoč priskočijo: – ko se nam res ne da odčofotati v trgovino v jesenskem nalivu – ko nas na nedeljo preseneti obisk lačnih sorodnikov – ko bi po napornem delovniku otroke radi hitro nahranili z zdravim obrokom, po možnosti […]

Jabolčnik – mošt, sok, vino, kis, žganje
Tako kot se različne sorte vina ločijo po sortah grozdja, iz katerih so pridelana, so tudi za jabolčno vino potrebna okusna, sladka jabolka.

Jadran na krožniku
Poleti se število prebivalcev v priobalnem morskem pasu poveča za več desetkrat in skoraj vsak turist si zaželi vsaj enkrat okusiti pristno morsko pojedino.

Kako izbrati oljčno olje?
Ko bomo pohajali po Primorskem in se odločili podpreti domače pridelovalce ali pa nas bo med obiskom obale pri sosedih premamila kakšna stojnica z lokalnimi pridelki, se bomo senzoričnega testiranja oljčnega olja morali lotiti kar sami.

Okusi Nemčije
Kateri okus bi lahko opisal vso Nemčijo? Enega samega bi težko izbrali, saj je Nemčija, dežela med morjem in Alpami, izjemno raznovrstna in popotnike razvaja s široko paleto okusov od tradicionalne domače do sodobne kuhinje – v počitniški deželi Nemčiji pride na svoj račun vsak gurman.

Izjemen uspeh študentov Višje strokovne šole BIC Ljubljana na barmanskem tekmovanju
Na mednarodnem barmanskem tekmovanju G&T Cup Bled 2021 sta sodelovala tudi študenta gostinstva in turizma Višje strokovne šole BIC Ljubljana, Juš Friškovec in Luka Pustavrh. Juš Friškovec je s svojim nastopom in koktajlom Lepotica usvojil nagrado za najboljšo zgodbo ter 1. mesto in s tem zlato medaljo, Luka Pustavrh pa je s svojim nastopom in koktajlom The Jerry Special dosegel odlično 4. mesto.

Dekleta z žarom
Tokrat v ospredje postavljamo naše bralke. Ne zato, ker jih je več, temveč zato, ker moramo z njimi deliti pomembno dejstvo, ki je našim bralcem verjetno dobro poznano. Priprava hrane na žaru je pestra in zabavna, hkrati pa je idealna priložnost za druženje in klepet na prostem. Nobenega razloga torej ni, da bi se žara izogibale ali celo bale – še posebno, ko boste usvojile nekaj pomembnih osnov.

Preizkusite alternative
Zaradi zdravja, življenjskih načel ali osebnih preferenc se ljudje vse pogosteje odločajo za personalizirane diete, iz katerih izločijo cele skupine živil – nekateri se odrečejo mesu ali vsem živalskim izdelkom, drugi se izogibajo laktozi ali glutenu, pred poletnimi meseci pa se mnogi odločijo za zmanjšanje vnosa sladkorja in ogljikovih hidratov nasploh. Kaj postreči takšnim gostom, je vprašanje, ki pesti marsikaterega načrtovalca jedilnika za pogostitev.

Velikonočna šunka: porabimo ostanke
Morda ste po stari navadi pripravili velikonočne dobrote, s katerimi bi lahko nahranili celo vas, morda je vaše najmlajše zaneslo pri barvanju pirhov ali pa sledite staremu običaju, da morate ob veliki noči preizkusiti vsaj sedem žegnov …

Porabite ostanek pirhov
Velika noč je minila, v košarici na mizi pa je ostalo še par pisanih pirhov. Kaj lahko pripravite iz njih, da ne bodo za stran?

Vsestranska litoželezna posoda
Oziranje v preteklost je od nekdaj zaznamovalo našo sedanjost. Dobri stari časi ohranjajo patino nostalgije in romantike, hkrati pa vedno znova ugotavljamo, da novo ni nujno boljše in da so naše babice v marsičem imele prav.

Postanite preizkuševalec posode Le Creuset
Ker je najbolj verodostojen test posode tisti, ki ga opravi neodvisni potrošnik, vas v sodelovanju s trgovino 1001 dar vabimo, da brezplačno preizkusite kultno litoželezno posodo Le Creuset!

Valentinovo s Kvarnerjem v objemu vašega doma
Hrvaška turistična skupnost in Turistična skupnost Kvarnerja sta v sodelovanju s skupino Kaval group pripravili virtualno kulinarično potovanje po Kvarnerju in kvarnerskih okusih z naslovom Valentinovo s Kvarnerjem v objemu vašega doma.

100 kvasnih let Fala Slončka
Vsem dobro poznani kvas Fala Slončka je v preteklem letu obeležil neverjetnih 100 let obstoja!

Pust sitih ust!
Nekoč so verjeli, da bo izbira jedi ob pustovanju določila, kako se bo pri hiši jedlo vse do konca leta. In seveda so želeli jesti dobro! Gospodinje so pripravljale slastne, predvsem pa mastne jedi, pogosto svinjino v najrazličnejših oblikah, saj je v domove prinašala blagostanje in srečo.

Gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za 2021
Priznani gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija za leto 2021 vključuje 153 restavracij, prek 80 POP zbirališč, 67 vinskih kleti z 198 ocenjenimi vzorci vina, 13 pivovarn ter več kot 30 karakterističnih slovenskih živilskih produktov.

Kulinarične muze
V preteklosti se je velikokrat pripetilo, da so chefi kakšno jed poimenovali po svoji muzi, znameniti osebnosti, karizmatičnem vodji, lokalnem veljaku ali petičnem jedcu iz svoje restavracije.
Trenutno
17 °C
Delno oblačno
nedelja, 20. 4
Delno oblačno
ponedeljek, 21. 4
Oblačno
torek, 22. 4
Deževno
7-dnevni obeti