Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 15

Kvas1_1115x560_acf_cropped.jpg

Kaj je kvas?

Kvas je tista čudovita sestavina, ki naredi dobrote, dopolnjene z večjimi količinami sladkorja, masla in drugimi bolj kritičnimi sestavinami za stanje našega pasu, še bolj slastne in puhaste, da se jim res ni mogoče upreti.

Barbara Slivnik
9. 1. 2022
jasmin-sessler-Zjyx5CYVcho-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Junaki kuhinjskih omaric

Junaki kuhinjskih omaric (in predalov zamrzovalnika) so vsa živila z daljšim rokom trajanja, ki nam na pomoč priskočijo: – ko se nam res ne da odčofotati v trgovino v jesenskem nalivu – ko nas na nedeljo preseneti obisk lačnih sorodnikov – ko bi po napornem delovniku otroke radi hitro nahranili z zdravim obrokom, po možnosti […]

Barbara Slivnik
11. 10. 2021
str-6-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Jadran na krožniku

Poleti se število prebivalcev v priobalnem morskem pasu poveča za več desetkrat in skoraj vsak turist si zaželi vsaj enkrat okusiti pristno morsko pojedino.

Klemen Košir
2. 7. 2021
Oljcno-olje_1115x560_acf_cropped.jpg

Kako izbrati oljčno olje?

Ko bomo pohajali po Primorskem in se odločili podpreti domače pridelovalce ali pa nas bo med obiskom obale pri sosedih premamila kakšna stojnica z lokalnimi pridelki, se bomo senzoričnega testiranja oljčnega olja morali lotiti kar sami.

Barbara Slivnik
4. 6. 2021
Taste-©-DZT-Julia-Nimke-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Okusi Nemčije

Kateri okus bi lahko opisal vso Nemčijo? Enega samega bi težko izbrali, saj je Nemčija, dežela med morjem in Alpami, izjemno raznovrstna in popotnike razvaja s široko paleto okusov od tradicionalne domače do sodobne kuhinje – v počitniški deželi Nemčiji pride na svoj račun vsak gurman.

Barbara Slivnik
31. 5. 2021
Juš-Friškovec-v-narodni-noši-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Izjemen uspeh študentov Višje strokovne šole BIC Ljubljana na barmanskem tekmovanju

Na mednarodnem barmanskem tekmovanju G&T Cup Bled 2021 sta sodelovala tudi študenta gostinstva in turizma Višje strokovne šole BIC Ljubljana, Juš Friškovec in Luka Pustavrh. Juš Friškovec je s svojim nastopom in koktajlom Lepotica usvojil nagrado za najboljšo zgodbo ter 1. mesto in s tem zlato medaljo, Luka Pustavrh pa je s svojim nastopom in koktajlom The Jerry Special dosegel odlično 4. mesto.

Barbara Slivnik
12. 5. 2021
bruno-kelzer-zqZuIGxCvRQ-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Dekleta z žarom

Tokrat v ospredje postavljamo naše bralke. Ne zato, ker jih je več, temveč zato, ker moramo z njimi deliti pomembno dejstvo, ki je našim bralcem verjetno dobro poznano. Priprava hrane na žaru je pestra in zabavna, hkrati pa je idealna priložnost za druženje in klepet na prostem. Nobenega razloga torej ni, da bi se žara izogibale ali celo bale – še posebno, ko boste usvojile nekaj pomembnih osnov.

Barbara Slivnik
6. 5. 2021
ella-olsson-2IxTgsgFi-s-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Preizkusite alternative

Zaradi zdravja, življenjskih načel ali osebnih preferenc se ljudje vse pogosteje odločajo za personalizirane diete, iz katerih izločijo cele skupine živil – nekateri se odrečejo mesu ali vsem živalskim izdelkom, drugi se izogibajo laktozi ali glutenu, pred poletnimi meseci pa se mnogi odločijo za zmanjšanje vnosa sladkorja in ogljikovih hidratov nasploh. Kaj postreči takšnim gostom, je vprašanje, ki pesti marsikaterega načrtovalca jedilnika za pogostitev.

Barbara Slivnik
9. 4. 2021
easter-702204_1280-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Velikonočna šunka: porabimo ostanke

Morda ste po stari navadi pripravili velikonočne dobrote, s katerimi bi lahko nahranili celo vas, morda je vaše najmlajše zaneslo pri barvanju pirhov ali pa sledite staremu običaju, da morate ob veliki noči preizkusiti vsaj sedem žegnov …

Barbara Slivnik
7. 4. 2021
pexels-anastasia-shuraeva-4123024-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Porabite ostanek pirhov

Velika noč je minila, v košarici na mizi pa je ostalo še par pisanih pirhov. Kaj lahko pripravite iz njih, da ne bodo za stran?

Eva Lunc
21. 3. 2021
helinton-fantin-hbSzQTsLwQc-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Vsestranska litoželezna posoda

Oziranje v preteklost je od nekdaj zaznamovalo našo sedanjost. Dobri stari časi ohranjajo patino nostalgije in romantike, hkrati pa vedno znova ugotavljamo, da novo ni nujno boljše in da so naše babice v marsičem imele prav.

Barbara Slivnik
14. 3. 2021
Kvarner_1115x560_acf_cropped.jpg

Valentinovo s Kvarnerjem v objemu vašega doma

Hrvaška turistična skupnost in Turistična skupnost Kvarnerja sta v sodelovanju s skupino Kaval group pripravili virtualno kulinarično potovanje po Kvarnerju in kvarnerskih okusih z naslovom Valentinovo s Kvarnerjem v objemu vašega doma.

Barbara Slivnik
12. 2. 2021
Krhki-flancati-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Pust sitih ust!

Nekoč so verjeli, da bo izbira jedi ob pustovanju določila, kako se bo pri hiši jedlo vse do konca leta. In seveda so želeli jesti dobro! Gospodinje so pripravljale slastne, predvsem pa mastne jedi, pogosto svinjino v najrazličnejših oblikah, saj je v domove prinašala blagostanje in srečo.

Barbara Slivnik
3. 2. 2021
toa-heftiba-N5vmZCGQt8A-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Kulinarične muze

V preteklosti se je velikokrat pripetilo, da so chefi kakšno jed poimenovali po svoji muzi, znameniti osebnosti, karizmatičnem vodji, lokalnem veljaku ali petičnem jedcu iz svoje restavracije.

Barbara Slivnik
7. 1. 2021

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.