
Kulinarika / stran 12

Na meniju: burrata
Zagotovo prav dobro poznate mocarelo, mehak sir brez skorje, ki izvira iz Italije in ga izdelujejo iz kravjega ali bivoljega mleka. Kako pogosto pa je na vašem meniju burrata? Oh, ko bi le lahko bila vsak dan, kajne …

Shranki z manj sladkorja
Dnevi, ko smo sadje za kompote in marmelade izdatno zasipali s sladkorjem, so minili.

Vsestranski pesto
Zeleni lističi, ki se bohotijo v marsikaterem kotu vrta ali balkona, so prava zakladnica zdravja in dobrega okusa. Govorimo seveda o baziliki, ki jo v obliki pesta z veseljem uporabljamo s celo kopico jedi.

Kaj nas nauči: rižota
Najbrž že vsak ve, da je rižoto treba mešati. Toda, zakaj? Odgovor na to vprašanje nam ne pove le, zakaj, kako, koliko in kdaj je treba mešati rižoto, ampak nas nauči tudi, da tako kot rižoto lahko mešamo in skuhamo tudi druge jedi.

Tudi Dober tek vabi na Marcelovo tržnico
Dobrodelni dogodek Marcelova tržnica bo potekal v nedeljo, 27. avgusta, med 10. in 20. uro na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

O ne, torta v prtljažniku!
Slastna in čudovito okrašena torta je zvezda vsakega slavja. Kako jo dostaviti na lokacijo praznovanja, ne da bi šel ves naš trud v nič?

Kaj nas nauči: čili z mesom
Čili ni golaž, ki bolj peče. Ker peči ne sme tako, da jočemo, temveč tako, da se smejimo. Cilj ni, da skuhate najbolj pekoči čili, temveč da vas čili nauči, kako skuhati nadokus s pekočimi čiliji!

Dodajte kavi ščepec soli
»Gotovo se vam je zmešalo,« si mislite, ko preberete takšen nasvet. A znanost je tokrat na naši strani.

Kaj nas nauči: carne asada
Zakaj ne bi bil žar tokrat nekoliko drugačen? Mehiško meso na žaru carne asada združuje najboljše debelih steakov (okus) in tankih zrezkov (cena)!

Je to najbolj zdrava zelenjava?
Kakšen kodrolistni ohrovt vendar, vodna kreša je nova zvezda v ozvezdju super živil.

Kaj nas nauči: ceviche
Ceviche nas pouči o pomenu kislosti v (nad) okusu jedi, o pomenu mariniranja sestavin in celotne jedi ter o pomenu predjedi.

Ste že poskusili to kultno slovensko slaščico?
Ljubljanski štrukelj je mestna sladica, ki izvira iz leta 1868, nedavno pa so recept posodobili in ponovno predstavili v izbranih ljubljanskih kavarnah.

Kaj nas naučijo: kiš, tart, pita
Tokrat bomo pripravljali krhko testo. A ne (samo) zato, da bi vam pomagali speči najboljši kiš (quiche), tart (tarte) ali (našo) pito, temveč zato, da vas z napotki prepričamo o nujnosti hkratnega upoštevanja zakonitosti in neupoštevanja recepta.

Najboljši recepti s pinjencem
Pinjenec, ta stoletja poznan kiselkast mlečni izdelek, je doživel pravi preporod in vse kaže, da ne bo prav kmalu utonil v pozabo.

Kaj nas nauči: brasato
Brasato je dušena pečenka, dušenje pa je kuhanje v pari, s katerim meso ohrani dovolj tekočine, da se trdi kolagen spremeni v mehko želatino. Zato je brasato najbolj mehka in sočna pečenka.

Kateri balzamični kis je najboljši?
Prvi znani zapisi o balzamičnem kisu segajo vse tja v leto 1046. Za katerega od njegovih uradnih potomcev boste še danes morali odšteti pravo malo bogastvo. A v zadnjem tisočletju je pridelovalcem z vsega sveta uspelo ogoljufati tradicijo in poskrbeti za to, da je balzamični kis dostopen vsem, ki si tega želimo.

Ste že poskusili Žitov koruzni drožnik?
Nedavno smo lahko na urbanem pikniku podjetja Žito na vrtu kavarne Sputnik v Ljubljani podrobneje spoznali izdelke iz družine Drožnik, ki slovijo po polnem okusu in dolgotrajni svežini.

Najlepše ledene kocke
Led je lahko veliko več kot zamrznjena voda. Kako ga popestrimo in kaj vse še lahko zamrznemo, da bodo naše pijače resnično popolne?

Zmagovalni koktajl navdihnila ajda in kislo mleko
Na tekmovanju za priznanje citadelle true originals je slavil 25-letni Gal A. Pilko.

Poletje na Webrov način
Sloviti Webrov žar s pokrovom Weber Kettle je nedavno praznoval 70 let! Uspešna zgodba kultnega pokritega žara se je začela tako, kot se še danes začne marsikateri nakup žara Weber – z željo bo boljšem steaku.
Trenutno
14 °C
Oblačno
sobota, 19. 4
Delno oblačno
nedelja, 20. 4
Delno oblačno
ponedeljek, 21. 4
Oblačno
7-dnevni obeti