
Sestavine
- 140 g zmehčanega masla
- 140 g rjavega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 80 g polente
- 3 razžvrkljana jajca
- 140 g gladke moke
- žlička pecilnega praška
- 1 žlica mleka
- 140 g narezanih jagod
- 6 razpolovljenih jagod za okras
preliv
- 140 g sladkorja v prahu
- limonov sok
- 3 jagode, narezane na kockice
Preberite tudi

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska,

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.
Sestavine
- 140 g zmehčanega masla
- 140 g rjavega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 80 g polente
- 3 razžvrkljana jajca
- 140 g gladke moke
- žlička pecilnega praška
- 1 žlica mleka
- 140 g narezanih jagod
- 6 razpolovljenih jagod za okras
preliv
- 140 g sladkorja v prahu
- limonov sok
- 3 jagode, narezane na kockice
Postopek
Pekač za mafine z 12 luknjami obložimo s papirnatimi košaricami. Pečico segrejemo na 180 °C. V mešalni skledi penasto zmešamo maslo s sladkorjem in limonovo lupino. Dodamo polento in še naprej mešamo, da se sestavine povežejo. Počasi dodajamo jajca in mešamo.
Moko pomešano s pecilnim praškom in jo na hitro s kuhalnico ali lopatko vmešamo v zmes. Masa je lahko grudasta zaradi polente, zato vanjo vmešamo mleko, da jo zrahljamo, in dodamo nasekljane jagode. Maso razdelimo v papirnate košarice in pečemo 20 minut, da so kolački zlato pečeni in prožni na dotik. Nekaj minut jih ohlajamo v pekaču, nato jih preložimo na kuhinjsko mrežo in do konca ohladimo. (Ohlajene kolačke lahko v zaprti škatli hranimo 2 dni, preden jih okrasimo in postrežemo.)
S kolačkov previdno odstranimo papirnate košarice. Sladkor v prahu damo v skledo. Nasekljane jagode damo v drugo posodico z žličko limonovega soka. Z vilicami jih pretlačimo v mezgo. Zmečkane jagode skozi cedilo pretlačimo na sladkor. Po kapljicah dodajamo limonov sok in mešamo, da dobimo gosto tekočo glazuro. Kolačke pomakamo v sladkorno glazuro in takoj okrasimo z jagodnimi polovicami. Preden postrežemo, malo počakamo, da se glazura utrdi.