Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 140 g zmehčanega masla
- 140 g rjavega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 80 g polente
- 3 razžvrkljana jajca
- 140 g gladke moke
- žlička pecilnega praška
- 1 žlica mleka
- 140 g narezanih jagod
- 6 razpolovljenih jagod za okras
preliv
- 140 g sladkorja v prahu
- limonov sok
- 3 jagode, narezane na kockice
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 140 g zmehčanega masla
- 140 g rjavega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 80 g polente
- 3 razžvrkljana jajca
- 140 g gladke moke
- žlička pecilnega praška
- 1 žlica mleka
- 140 g narezanih jagod
- 6 razpolovljenih jagod za okras
preliv
- 140 g sladkorja v prahu
- limonov sok
- 3 jagode, narezane na kockice
Postopek
Pekač za mafine z 12 luknjami obložimo s papirnatimi košaricami. Pečico segrejemo na 180 °C. V mešalni skledi penasto zmešamo maslo s sladkorjem in limonovo lupino. Dodamo polento in še naprej mešamo, da se sestavine povežejo. Počasi dodajamo jajca in mešamo.
Moko pomešano s pecilnim praškom in jo na hitro s kuhalnico ali lopatko vmešamo v zmes. Masa je lahko grudasta zaradi polente, zato vanjo vmešamo mleko, da jo zrahljamo, in dodamo nasekljane jagode. Maso razdelimo v papirnate košarice in pečemo 20 minut, da so kolački zlato pečeni in prožni na dotik. Nekaj minut jih ohlajamo v pekaču, nato jih preložimo na kuhinjsko mrežo in do konca ohladimo. (Ohlajene kolačke lahko v zaprti škatli hranimo 2 dni, preden jih okrasimo in postrežemo.)
S kolačkov previdno odstranimo papirnate košarice. Sladkor v prahu damo v skledo. Nasekljane jagode damo v drugo posodico z žličko limonovega soka. Z vilicami jih pretlačimo v mezgo. Zmečkane jagode skozi cedilo pretlačimo na sladkor. Po kapljicah dodajamo limonov sok in mešamo, da dobimo gosto tekočo glazuro. Kolačke pomakamo v sladkorno glazuro in takoj okrasimo z jagodnimi polovicami. Preden postrežemo, malo počakamo, da se glazura utrdi.