Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.

Pravilno filirane sardele so odlično izhodišče za mariniranje, paniranje, pečenje na žaru ali pripravo sardel na »šavor«.
Spodaj vas čaka preprost vodnik, kako se filiranja lotiti doma – brez posebnih pripomočkov, z le nekaj spretnosti in potrpežljivosti.
Očistimo sardele
Sardelam najprej jim odstranimo luske - ribiči so nam zaupali, da ribe najhitreje in najlaže oluskamo z žlico in ne z nožem, kot veleva običajna praksa. Žlica je namreč priročna zato, ker luske ne letijo po vsem umivalniku. Nekateri ribe oluskajo v vedru vode.
Luskamo jih v obratni smeri lusk, torej od repa proti glavi. Pri sardelah pa je včasih dovolj, če jih postrgamo z grobim papirjem.
Za filiranje moramo sardelam odstraniti tudi glavo. Z nekaj prakse nam bo uspelo, da skupaj z glavo odstranimo tudi drobovino, sicer pa lahko zarežemo na trebušni strani in drobovino odstranimo s prstom in izperemo trebuh.
Korak za korakom do popolnega fileja
1. Sardelo sploščimo
Ko so sardele očiščene, jih položimo na delovno površino s trebuhom navzdol. Z eno roko nežno, a čvrsto držimo rep, z drugo pa trdno pritisnemo na hrbtenico. S tem gibom sardelo sploščimo, tako da se odpre kot »metuljček«, pri čemer naj bo koža obrnjena navzgor.

2. Odstranimo hrbtenico
Ko je riba sploščena, jo obrnemo. S prsti ali konico noža nato previdno odstranimo hrbtenico – začnemo na vrhu in se pomikamo proti repu. Ko pridemo do konca, hrbtenico enostavno odrežemo in zavržemo.

Vam dišijo sardele? Tu je recept za ocvrte, ki jih postrežete z nadgrajeno majonezo.
Vražje ribice z majonezo s pečenim česnom
3. Odstranimo drobne kosti
Na koncu pregledamo fileje in odstranimo vse drobne kosti, ki so še ostale. Pomagamo si lahko s prsti ali s kuhinjsko pinceto. Fileje nato nežno splaknemo pod hladno vodo in jih osušimo s papirnato brisačo – pripravljeni so za nadaljnjo uporabo.

Namig: Tehniko »na metuljčka« lahko uporabite tudi pri večjih ribah
Filiranje na ta način ni rezervirano samo za sardele. Na podoben način lahko obdelamo tudi večje ribe, kot so skuše ali postrvi. Ključ je v natančnem pritisku ob hrbtenico in nežni odstranitvi kosti.
Za številne morske, okusne in poletne recepte pa se nam pridružite na naši Fb strani Dober tek!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se