Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Ražnjiči - recepti in triki za peko


Uredništvo
28. 4. 2025, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odkrijte najboljše trike za pripravo ražnjičev na žaru! Sočni, okusni in vedno popolno pečeni – preberite naše preproste nasvete in recepte.

nabodala-s-tadzikijem_558x620_acf_cropped
Vesna Prosenc
nabodala-s-tadzikijem_558x620_acf_cropped

Ražnjiči na žaru so prava klasika, ki nikoli ne razočara. Pravimo jim tudi nabodala, po grško suvlaki in po turško šašlik. So vsestranski, hitri za pripravo in primerni za vsak okus – od mesnih kombinacij do zelenjavnih in celo sadno-mesnih različic.

Da bodo ražnjiči popolno pečeni, so ključni enakomerna velikost koščkov, prave paličice in pravilno segret žar. V nadaljevanju preberite nekaj preprostih, a učinkovitih nasvetov, s katerimi bodo vaši ražnjiči vedno sočni in okusni. Dodajamo seveda naše preizkušene recepte.

Enakomerna velikost

Ko pripravljate ražnjiče, pazite, da hrano narežete na enako velike kose, velike približno 2,5 do 3 cm, da se bodo enakomerno spekli.

Če pripravljate ražnjiče z mešanimi sestavinami, izberite take sestavine, ki imajo približno enak čas peke (nežno zelenjavo raje kot z mesom pečemo na nabodalih z rakci ali ribami).

Ko živila nizate na nabodala, med kosi pustite malce prostora, da se spečejo z vseh strani.

raznjici-s-svinjino-po-provansalsko
Dober tek
Lesene palčke za nabodala pred peko namakamo 30 minut

RECEPT: Ražnjiči s svinjino po provansalsko

Izberite prava nabodala

Lesena nabodala pred peko za pol ure potopite vodo, da se med peko ne vnamejo. Če pogosto pripravljate ražnjiče, je vredno nabaviti kakovostna kovinska nabodala, ki so močnejša in trajajo večno, pa tudi laže je rokovati z njimi.

Najboljša so ploščata nabodala, na katerih kosi hrane ostanejo na mestu (na okroglih nabodalih se lahko vrtijo, ko želite ražnjič obrniti, in se kosi ne spečejo enakomerno). Za nekatere jedi, kot je na primer piščančji kebab po grško, potrebujemo daljša nabodala od standardnih.

Namesto nabodal lahko uporabite tudi vejico rožmarina, ki bo dodala ražnjičem lepo aromo. Na tak način smo pripravili nabodalca, za katera nas je inspiriral šiš kebab: čevapčiči na rožmarinovih vejicah.

Čevapčiči na vejicah rožmarina
Dober tek
Za nabodala lahko uporabimo tudi rožmarinove vejice

Pravilna peka

Ražnjiče pecite s kombinacijo posredne in neposredne vročine. Ražnjiče najprej postavite na neposredno vročino (tako imenovana dirketna peka), torej neposredno nad vir toplote. Tako bodo dobili lepo zapečeno skorjico. 

Nato jih prestavite na posredno vročino (tako imenovana indirektna peka), torej stran od vira toplote (na rob žara - če pečete na žaru na oglje, žerjavico pod ražnjiči umaknite, če pečeta na plinskem žaru pa ugasnite enega od gorilnikov). Tu se bodo ražnjiči počasi spekli tudi v notranjosti.

Ražnjiče med peko večkrat obrnite, da bodo enakomerno pečeni in sočni.

raznjici-z-morskimi-sadezi-ananasom-in-kokosom
Dober tek
Ražnjiče pečemo s kombinacijo direktne in indirktne vročine

RECEPT: Ražnjiči z morskimi sadeži, ananasom in kokosom

Recepti za preizkušene kombinacije

pecena-zelenjava-in-tofu-na-nabodalu
Kochen&Küche
Tudi tofu se lepo obnese na nabodalih, le marinirati ga je prej treba
cloud-sun

Trenutno

20 °C

Delno oblačno

torek, 29. 4

Delno oblačno

8 / 21 °C cloud-sun

sreda, 30. 4

Jasno

8 / 22 °C sun-bright

četrtek, 1. 5

Jasno

9 / 23 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.