Ražnjiči - recepti in triki za peko
Odkrijte najboljše trike za pripravo ražnjičev na žaru! Sočni, okusni in vedno popolno pečeni – preberite naše preproste nasvete in recepte.

Ražnjiči na žaru so prava klasika, ki nikoli ne razočara. Pravimo jim tudi nabodala, po grško suvlaki in po turško šašlik. So vsestranski, hitri za pripravo in primerni za vsak okus – od mesnih kombinacij do zelenjavnih in celo sadno-mesnih različic.
Da bodo ražnjiči popolno pečeni, so ključni enakomerna velikost koščkov, prave paličice in pravilno segret žar. V nadaljevanju preberite nekaj preprostih, a učinkovitih nasvetov, s katerimi bodo vaši ražnjiči vedno sočni in okusni. Dodajamo seveda naše preizkušene recepte.
Enakomerna velikost
Ko pripravljate ražnjiče, pazite, da hrano narežete na enako velike kose, velike približno 2,5 do 3 cm, da se bodo enakomerno spekli.
Če pripravljate ražnjiče z mešanimi sestavinami, izberite take sestavine, ki imajo približno enak čas peke (nežno zelenjavo raje kot z mesom pečemo na nabodalih z rakci ali ribami).
Ko živila nizate na nabodala, med kosi pustite malce prostora, da se spečejo z vseh strani.

RECEPT: Ražnjiči s svinjino po provansalsko
Izberite prava nabodala
Lesena nabodala pred peko za pol ure potopite vodo, da se med peko ne vnamejo. Če pogosto pripravljate ražnjiče, je vredno nabaviti kakovostna kovinska nabodala, ki so močnejša in trajajo večno, pa tudi laže je rokovati z njimi.
Najboljša so ploščata nabodala, na katerih kosi hrane ostanejo na mestu (na okroglih nabodalih se lahko vrtijo, ko želite ražnjič obrniti, in se kosi ne spečejo enakomerno). Za nekatere jedi, kot je na primer piščančji kebab po grško, potrebujemo daljša nabodala od standardnih.
Namesto nabodal lahko uporabite tudi vejico rožmarina, ki bo dodala ražnjičem lepo aromo. Na tak način smo pripravili nabodalca, za katera nas je inspiriral šiš kebab: čevapčiči na rožmarinovih vejicah.

Pravilna peka
Ražnjiče pecite s kombinacijo posredne in neposredne vročine. Ražnjiče najprej postavite na neposredno vročino (tako imenovana dirketna peka), torej neposredno nad vir toplote. Tako bodo dobili lepo zapečeno skorjico.
Nato jih prestavite na posredno vročino (tako imenovana indirektna peka), torej stran od vira toplote (na rob žara - če pečete na žaru na oglje, žerjavico pod ražnjiči umaknite, če pečeta na plinskem žaru pa ugasnite enega od gorilnikov). Tu se bodo ražnjiči počasi spekli tudi v notranjosti.
Ražnjiče med peko večkrat obrnite, da bodo enakomerno pečeni in sočni.

RECEPT: Ražnjiči z morskimi sadeži, ananasom in kokosom
Recepti za preizkušene kombinacije
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
