
Piščančja nabodala s cacikijem
Nabodala so priljubljena specialiteta, ki izvira z Balkana. Pravimo jim tudi ražnjiči, po grško suvlaki in po turško šašlik.
Piščančja nabodala s cacikijem
Nabodala so priljubljena specialiteta, ki izvira z Balkana. Pravimo jim tudi ražnjiči, po grško suvlaki in po turško šašlik.

Prednost nabodala je, da lahko na leseno ali kovinsko paličico izmenično nataknemo različne jedi, ki se potem na žaru ali v pečici spečejo skupaj. Po navadi tako na ražnjič izmenično nanizamo kose mesa, paprike, čebule, bučk in druge zelenjave, včasih tudi sir za žar, ki se ne stali. Tako nanizane sestavine si vzajemno izboljšujejo okus in sočnost.
Caciki je idealna priloga za nabodala, saj krasno dopolnjuje njihov okus in doda nekaj svežine.
Sestavine
Za nabodala
- 600 g piščančjih prsi (brez kože)
- sol in poper
- sok ½ limone
- oljčno olje
- 2 papriki (rdeča in rumena)
- 1 bučka
- 1 rdeča čebula
Za caciki
- 150 g kumare
- 400 g grškega jogurta
- 1 strok česna
- svež koper
- oljčno olje
- sol

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.

Popoln začetek počitnic: povabite na zabavo na terasi
Ne glede na to, ali boste počastili prihod poletja, začetek počitnic, državni praznik ali kakšno drugo praznovanja vredno priložnost, vam bo naš izbor receptov gotovo prišel prav.

Triki za popolno avtentično paeljo
Paelja je ena najbolj prepoznavnih jedi španske kuhinje, ki prihaja iz Valencije. Na prvi pogled preprosta jed z rižem, a za tiste, ki jo pripravljajo z ljubeznijo in razumevanjem, je prava umetnost.
Sestavine
Za nabodala
- 600 g piščančjih prsi (brez kože)
- sol in poper
- sok ½ limone
- oljčno olje
- 2 papriki (rdeča in rumena)
- 1 bučka
- 1 rdeča čebula
Za caciki
- 150 g kumare
- 400 g grškega jogurta
- 1 strok česna
- svež koper
- oljčno olje
- sol
Postopek
Piščančje meso zrežemo na kocke. Preložimo jih v skledo, solimo in popramo, dodamo limonov sok in oljčno olje. Dobro premešamo in za kakšno uro postavimo v hladilnik.
Medtem očistimo in narežemo papriko, bučke in čebulo. Pazimo, da je vsa zelenjava narezana na približno enako velike kose kot piščanec, da se bo enakomerno zapekla
Vse sestavine nato razporedimo po lesenih ali kovinskih nabodalih, nato pa jih popečemo na žaru ali rebrasti ponvi. Pečemo jih približno 20 minut, vmes pa večkrat obrnemo.
Medtem ko se nabodala pečejo, pripravimo caciki, tako da olupimo kumaro, ji po potrebi ostranimo semena in jo drobno naribamo. Odstranimo odvečno tekočino, nato pa primešamo jogurt, strt česen in oljčno olje. Caciki solimo, dodamo koper in dobro premešamo.