
Piščančja nabodala s cacikijem
Nabodala so priljubljena specialiteta, ki izvira z Balkana. Pravimo jim tudi ražnjiči, po grško suvlaki in po turško šašlik.
Piščančja nabodala s cacikijem
Nabodala so priljubljena specialiteta, ki izvira z Balkana. Pravimo jim tudi ražnjiči, po grško suvlaki in po turško šašlik.

Prednost nabodala je, da lahko na leseno ali kovinsko paličico izmenično nataknemo različne jedi, ki se potem na žaru ali v pečici spečejo skupaj. Po navadi tako na ražnjič izmenično nanizamo kose mesa, paprike, čebule, bučk in druge zelenjave, včasih tudi sir za žar, ki se ne stali. Tako nanizane sestavine si vzajemno izboljšujejo okus in sočnost.
Caciki je idealna priloga za nabodala, saj krasno dopolnjuje njihov okus in doda nekaj svežine.
Sestavine
Za nabodala
- 600 g piščančjih prsi (brez kože)
- sol in poper
- sok ½ limone
- oljčno olje
- 2 papriki (rdeča in rumena)
- 1 bučka
- 1 rdeča čebula
Za caciki
- 150 g kumare
- 400 g grškega jogurta
- 1 strok česna
- svež koper
- oljčno olje
- sol
Preberite tudi

Grška kuhinja: 7 preprostih in okusnih receptov
Tudi če je letos ne boste mahnili v Grčijo, se vam ni treba odpovedati odlični grški hrani, ki je enostavna za pripravo ter prijazna za želodec in telo.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.

Kaj je koji?
Za sojino omako, miso in sake se lahko zahvalimo plesni koji – skrivnosti okusa v številnih slavnih japonskih jedeh.
Sestavine
Za nabodala
- 600 g piščančjih prsi (brez kože)
- sol in poper
- sok ½ limone
- oljčno olje
- 2 papriki (rdeča in rumena)
- 1 bučka
- 1 rdeča čebula
Za caciki
- 150 g kumare
- 400 g grškega jogurta
- 1 strok česna
- svež koper
- oljčno olje
- sol
Postopek
Piščančje meso zrežemo na kocke. Preložimo jih v skledo, solimo in popramo, dodamo limonov sok in oljčno olje. Dobro premešamo in za kakšno uro postavimo v hladilnik.
Medtem očistimo in narežemo papriko, bučke in čebulo. Pazimo, da je vsa zelenjava narezana na približno enako velike kose kot piščanec, da se bo enakomerno zapekla
Vse sestavine nato razporedimo po lesenih ali kovinskih nabodalih, nato pa jih popečemo na žaru ali rebrasti ponvi. Pečemo jih približno 20 minut, vmes pa večkrat obrnemo.
Medtem ko se nabodala pečejo, pripravimo caciki, tako da olupimo kumaro, ji po potrebi ostranimo semena in jo drobno naribamo. Odstranimo odvečno tekočino, nato pa primešamo jogurt, strt česen in oljčno olje. Caciki solimo, dodamo koper in dobro premešamo.