Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.

Listnati ohrovt je kapusnica (prihaja torej iz družine zelja), ki na vrtu uspeva tudi sredi zime. Listnati ohrovt je skupno ime za dve obliki ohrovta - zelo skodran kodrolistni ohrovt (angl. kale) in manj nakodran toskanski ohrovt (it. cavolo nero), ki ima temno zelene in podolgovate rahlo valovite liste. Drug tip ohrovta, ki je bil nekoč edini ohrovt na voljo pri nas, je glavnati ohrovt, ki spominja na zelje.


Uporaba listnatega ohrovta v jedeh
Kodrolistni ohrovt je poln vitaminov, mineralov in vlaknin. Njegov rahlo grenkast okus je specifičen, a ko se ga privadimo, ga hitro vzljubimo. Odličen je kuhan, zabeljen z oljčnim oljem in malce čilija ali česna, dodamo ga juham in obaram, lahko ga dušimo, dobro se kombinira s krompirjem, ki nekoliko ublaži njegovo grenkobo.
Če ga spečemo na pekaču z malo oljčnega olja in soli dobimo krasen hrustljav ohrovtov čips. Listnati ohrovt lahko spremenimo v pesto in ga uporabljamo za zabelo testenin.

Kodrolistni ohrovt z jajci
Kodrolistni ohrovt je primeren tudi za preproste jedi na hitro. Pobrskajte po hladilniku in ga dodajte v omleto ali z njim podkrepite jajca na oko - tako boste v enem obroku telesu zagotovili beljakovine, vitamine, minerale in vlaknine, ob tem pa gurmansko uživali.
Omleta je jajčna jed, ki jo poznajo po vsem svetu. Izvirala naj bi iz Perzije, čeprav mnogi menijo, da je francoska – a francosko je le ime (omelette). Omleta ima veliko različic, kombiniramo pa jo lahko z nešteto različnimi dodatki.
Zelenjavna omleta
Listnati ohrovt v mineštrah
Tako kodrolistni kot toskanski ohrovt se odlično obneseta v mineštrah.

Listnati ohrovt z ribami
Ker ima močen, rahlo grenak okus, se odlično ujame z močnejšimi ribami, kot so tuna, palamida ali skuša. V krepki masleni omaki pa mu lahko parira tudi kakšen nežnejši file bele ribe.
Riba z maslom in malce posebnim pirejem
Riba, poširana v maslu, s pirejem iz zelene in kaprnimi drobtinami
Solate s kodrolistnim ohrovtom
Za svežo uporabo je glede na teksturo listov nekoliko primernejši kodrolistni ohrovt. Toskanski ohrovt ima bolj mesnate in žilave liste, ki se zmehčajo po kuhanju.
V solatah ga kombiniramo s sadjem, oreščki ali aromatičnimi začimbami. Če je ohrovt pretrd, ga lahko na kratko pokuhamo in malce ohladimo. Za navdih predstavljamo dve preprosti in slastni solate s kodrolistnim ohrovtom, ki bodo osvežile vaše jedilnike.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se