© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom


Urška Petelin
15. 10. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.

listanti-ohrovt
Shutterstock
Kodrolistni ohrovt s šampinjoni in jajci

Listnati ohrovt je kapusnica (prihaja torej iz družine zelja), ki na vrtu uspeva tudi sredi zime. Listnati ohrovt je skupno ime za dve obliki ohrovta - zelo skodran kodrolistni ohrovt (angl. kale) in manj nakodran toskanski ohrovt (it. cavolo nero), ki ima temno zelene in podolgovate rahlo valovite liste. Drug tip ohrovta, ki je bil nekoč edini ohrovt na voljo pri nas, je glavnati ohrovt, ki spominja na zelje.

Kodrolistni ohrovt
Shutterstock
Kodrolistni ohrovt ima širše in bolj nakodrane liste
listanti ohrovt toskanski
Shutterstock
Toskanski ohrovt ima temnejše, podolgovate in valovite liste

Uporaba listnatega ohrovta v jedeh

Kodrolistni ohrovt je poln vitaminov, mineralov in vlaknin. Njegov rahlo grenkast okus je specifičen, a ko se ga privadimo, ga hitro vzljubimo. Odličen je kuhan, zabeljen z oljčnim oljem in malce čilija ali česna, dodamo ga juham in obaram, lahko ga dušimo, dobro se kombinira s krompirjem, ki nekoliko ublaži njegovo grenkobo.

Če ga spečemo na pekaču z malo oljčnega olja in soli dobimo krasen hrustljav ohrovtov čips. Listnati ohrovt lahko spremenimo v pesto in ga uporabljamo za zabelo testenin.

ohrovtov pesto
Shutterstock
Kodrolistni ohrovt lahko spremenimo v pesto

Kodrolistni ohrovt z jajci

Kodrolistni ohrovt je primeren tudi za preproste jedi na hitro. Pobrskajte po hladilniku in ga dodajte v omleto ali z njim podkrepite jajca na oko - tako boste v enem obroku telesu zagotovili beljakovine, vitamine, minerale in vlaknine, ob tem pa gurmansko uživali.

Preberite še

Zelenjavna omleta

Omleta je jajčna jed, ki jo poznajo po vsem svetu. Izvirala naj bi iz Perzije, čeprav mnogi menijo, da je francoska – a francosko je le ime (omelette). Omleta ima veliko različic, kombiniramo pa jo lahko z nešteto različnimi dodatki.

20 min
Enostavno

Listnati ohrovt v mineštrah

Tako kodrolistni kot toskanski ohrovt se odlično obneseta v mineštrah.

kodrolistni ohrovt
Shutterstock
Iz kodrolistnega ohrovta v pečici pripravimo odličen čips

Listnati ohrovt z ribami

Ker ima močen, rahlo grenak okus, se odlično ujame z močnejšimi ribami, kot so tuna, palamida ali skuša. V krepki masleni omaki pa mu lahko parira tudi kakšen nežnejši file bele ribe.

Solate s kodrolistnim ohrovtom

Za svežo uporabo je glede na teksturo listov nekoliko primernejši kodrolistni ohrovt. Toskanski ohrovt ima bolj mesnate in žilave liste, ki se zmehčajo po kuhanju. 

V solatah ga kombiniramo s sadjem, oreščki ali aromatičnimi začimbami. Če je ohrovt pretrd, ga lahko na kratko pokuhamo in malce ohladimo. Za navdih predstavljamo dve preprosti in slastni solate s kodrolistnim ohrovtom, ki bodo osvežile vaše jedilnike.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.