Hot honey: Sladko-pikantna kombinacija, ki je obnorela svet
Hot honey ali pekoči med je novi TikTok trend, ki združuje sladkost medu in pekočo moč čilija. Enostaven recept za vsestransko omako, ki navdušuje.
Ste že slišali za hot honey?
To je preprosta, a genialna kombinacija sladkega medu in pekočega čilija, ki je v zadnjem letu postala prava kulinarična senzacija na TikToku in Instagramu. Vse več kuharskih ustvarjalcev ga uporablja za pice, ocvrte jedi, burgerje, sladice in celo koktajle. Sladko in pikantno v enem, okus, ki dvigne skoraj vsako jed.
Kaj je pravzaprav hot honey?
Hot honey je med, infuziran s čilijem, včasih tudi z dodatkom kisa ali pekoče omake. Rezultat je popolna harmonija sladkobe in blage toplote, tisti »sweet heat«, ki v kuhinji deluje skoraj čarobno.
Čeprav trend prihaja iz ZDA, se popolnoma ujame tudi s slovenskim okusom. Tako kot radi kombiniramo sir in med ali med in orehe, nas tudi tu navduši kontrast, le da tokrat z rahlim “žgečkanjem”.
Preberite še
@sophie.clark9 Homemade hot honey 🍯 #hothoney #hothoneychicken #homemade #easyrecipe #easyfood #makeit #tiktokfood #yummy #yummyfood ♬ Real Love Baby - Father John Misty
Recept: domači hot honey
Sestavine:
- 1 skodelica (približno 240 ml) medu
- 2–3 žlice čilijevih kosmičev (po okusu)
- (po želji) 1–2 čajni žlički jabolčnega kisa ali nekaj kapljic pekoče omake
Postopek
V majhnem lončku počasi segrejte med, da postane tekoč (ne sme zavreti). Dodajte čilijeve kosmiče in pustite, da se na zelo nizkem ognju infuzira 5 minut. Če želite, primešajte kis ali pekočo omako, to doda rahlo kislino in globino.
Odstavite, ohladite in po želji precedite (ali pustite čilijeve kosmiče v medu za bolj rustikalen videz). Shranite v steklenem kozarčku pri sobni temperaturi. Med naravno konzervira, zato bo vaša pekoča zaloga zdržala več tednov.
Kam ga lahko dodate?
Hot honey se poda skoraj povsod, presenetljivo dobro pa k pici, ocvrtemu piščancu, burgerjem in sendvičem, pečeni zelenjavi (npr. bučkam, korenju, krompirju), sladicam – ja, tudi na sladoled ali palačinke, sirnim ploščam ali pečenemu siru, celo koktajlom, kot pikanten sirup za whisky sour ali gin tonic.
Na TikToku se je posebej razširila kombinacija hot honey + pizza + sir, ki je postala skoraj novi “comfort food” trend.
@themodernnonna Hot Honey 🍯 #hothoney #honey #avocadotoast ♬ Babel - Gustavo Bravetti
Namigi za popoln hot honey
Za blažjo različico uporabite manj čilija ali sladko papriko.
Za dimljen okus uporabite dimljene čilije ali dimljeno papriko.
Za večjo intenzivnost pustite čili v medu čez noč, preden ga precedite.
Za sladico različico dodajte ščepec cimeta ali vaniljo.
Hot honey ali pekoči med je dokaz, da najboljše kulinarične ideje pogosto izhajajo iz preprostosti. Potrebujete le dve sestavini in pet minut časa, rezultat pa je čarobna omaka, ki vsaki jedi doda nekaj posebnega.
Naslednjič, ko boste torej pekli pico ali pripravljali popečen sir, poskusite kanček tega »sladkega ognja«. Morda boste tudi vi pristali med tistimi, ki ga redno delijo pod hashtagom #hothoneytrend.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se