© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 2 min.

Hot honey: Sladko-pikantna kombinacija, ki je obnorela svet


Uredništvo
11. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hot honey ali pekoči med je novi TikTok trend, ki združuje sladkost medu in pekočo moč čilija. Enostaven recept za vsestransko omako, ki navdušuje.

Hot honey - naslovna slika
TikTok/themodernnonna
Hot honey

Ste že slišali za hot honey?

To je preprosta, a genialna kombinacija sladkega medu in pekočega čilija, ki je v zadnjem letu postala prava kulinarična senzacija na TikToku in Instagramu. Vse več kuharskih ustvarjalcev ga uporablja za pice, ocvrte jedi, burgerje, sladice in celo koktajle. Sladko in pikantno v enem, okus, ki dvigne skoraj vsako jed.

Kaj je pravzaprav hot honey?

Hot honey je med, infuziran s čilijem, včasih tudi z dodatkom kisa ali pekoče omake. Rezultat je popolna harmonija sladkobe in blage toplote, tisti »sweet heat«, ki v kuhinji deluje skoraj čarobno.

Čeprav trend prihaja iz ZDA, se popolnoma ujame tudi s slovenskim okusom. Tako kot radi kombiniramo sir in med ali med in orehe, nas tudi tu navduši kontrast, le da tokrat z rahlim “žgečkanjem”.

Preberite še

@sophie.clark9 Homemade hot honey 🍯 #hothoney #hothoneychicken #homemade #easyrecipe #easyfood #makeit #tiktokfood #yummy #yummyfood ♬ Real Love Baby - Father John Misty

Recept: domači hot honey

Sestavine:

- 1 skodelica (približno 240 ml) medu
- 2–3 žlice čilijevih kosmičev (po okusu)
- (po želji) 1–2 čajni žlički jabolčnega kisa ali nekaj kapljic pekoče omake

Postopek

V majhnem lončku počasi segrejte med, da postane tekoč (ne sme zavreti). Dodajte čilijeve kosmiče in pustite, da se na zelo nizkem ognju infuzira 5 minut. Če želite, primešajte kis ali pekočo omako, to doda rahlo kislino in globino.

Odstavite, ohladite in po želji precedite (ali pustite čilijeve kosmiče v medu za bolj rustikalen videz). Shranite v steklenem kozarčku pri sobni temperaturi. Med naravno konzervira, zato bo vaša pekoča zaloga zdržala več tednov.

Kam ga lahko dodate?

Hot honey se poda skoraj povsod, presenetljivo dobro pa k pici, ocvrtemu piščancu, burgerjem in sendvičem, pečeni zelenjavi (npr. bučkam, korenju, krompirju), sladicam – ja, tudi na sladoled ali palačinke, sirnim ploščam ali pečenemu siru, celo koktajlom, kot pikanten sirup za whisky sour ali gin tonic.

Na TikToku se je posebej razširila kombinacija hot honey + pizza + sir, ki je postala skoraj novi “comfort food” trend.

@themodernnonna Hot Honey 🍯 #hothoney #honey #avocadotoast ♬ Babel - Gustavo Bravetti

Namigi za popoln hot honey

Za blažjo različico uporabite manj čilija ali sladko papriko.

Za dimljen okus uporabite dimljene čilije ali dimljeno papriko.

Za večjo intenzivnost pustite čili v medu čez noč, preden ga precedite.

Za sladico različico dodajte ščepec cimeta ali vaniljo.

Hot honey ali pekoči med je dokaz, da najboljše kulinarične ideje pogosto izhajajo iz preprostosti. Potrebujete le dve sestavini in pet minut časa, rezultat pa je čarobna omaka, ki vsaki jedi doda nekaj posebnega.

Naslednjič, ko boste torej pekli pico ali pripravljali popečen sir, poskusite kanček tega »sladkega ognja«. Morda boste tudi vi pristali med tistimi, ki ga redno delijo pod hashtagom #hothoneytrend.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.