© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Ko zadiši po domu: recept za slasten rižev narastek


Barbara Slivnik
15. 10. 2025, 06.00
Posodobljeno
09:05
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Rižev narastek je nežna sladica, ki že od nekdaj povezuje generacije ter ostaja simbol tople domače kuhinje.

rizev narastek.jpg
Profimedia
Rižev narastek je večna klasika

Kot marsikod po svetu, tudi v Sloveniji že od nekdaj odraščamo z mlečnim rižem in riževim narastkom, razlog za to pa je povsem preprost – sladica združuje sestavine, ki so skoraj vedno pri hiši. Rižev narastek tako marsikdo povezuje z mamino ali babičino kuhinjo, nedeljskimi kosili in prijetnimi občutki.

Preberite še

Kot nostalgična jed, ki ponuja veliko prostora za sodobne interpretacije, znova postaja bolj priljubljen – kot posladek po kosilu ali večerja, ki nežno poboža in spomni na otroštvo.

rizev narastek sadje.jpg
Profimedia
Rižev narastek lahko dopolnimo tudi z najrazličnejšim sadjem in ga popestrimo s slastnimi prelivi

Nasveti za pripravo odličnega riževega narastka

  • Za najboljši rezultat je ključna izbira pravega riža. Okroglozrnat riž, kot sta arborio ali carnaroli, med kuhanjem sprošča več škroba, ki poskrbi za kremasto strukturo.
  • Če želimo, da je narastek bolj kremast in sočen, naj bo masa ob koncu priprave bolj tekoča – dodatno se bo strdila in povezala med hlajenjem.
  • Okus narastka lahko nadgradimo z limonovo ali pomarančno lupinico, vaniljo ali cimetom. Za bolj posebno različico lahko dodamo oreščke, rozine in najrazličnejše sadje (najpogosteje pa jabolka). Sadje lahko v maso vmešamo pred peko ali pa ga postrežemo kot preliv.

  • Namesto mleka lahko uporabimo tudi rastlinske napitke, recimo kokosovega, mandljevega ali ovsenega, sladkor pa lahko zamenjamo tudi z javorjevim sirupom.
  • Da si olajšamo delo, lahko mlečni riž skuhamo že dan prej, ga ohladimo, shranimo v hladilnik, nato pa naslednji dan dodamo ostale sestavine in spečemo.

Pripravite si rižev narastek še danes in se predajte nostalgiji, ko iz globokega pekača zadiši po brezskrbnem otroštvu.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.