Ko zadiši po domu: recept za slasten rižev narastek
Rižev narastek je nežna sladica, ki že od nekdaj povezuje generacije ter ostaja simbol tople domače kuhinje.

Kot marsikod po svetu, tudi v Sloveniji že od nekdaj odraščamo z mlečnim rižem in riževim narastkom, razlog za to pa je povsem preprost – sladica združuje sestavine, ki so skoraj vedno pri hiši. Rižev narastek tako marsikdo povezuje z mamino ali babičino kuhinjo, nedeljskimi kosili in prijetnimi občutki.
Kot nostalgična jed, ki ponuja veliko prostora za sodobne interpretacije, znova postaja bolj priljubljen – kot posladek po kosilu ali večerja, ki nežno poboža in spomni na otroštvo.

Nasveti za pripravo odličnega riževega narastka
- Za najboljši rezultat je ključna izbira pravega riža. Okroglozrnat riž, kot sta arborio ali carnaroli, med kuhanjem sprošča več škroba, ki poskrbi za kremasto strukturo.
- Če želimo, da je narastek bolj kremast in sočen, naj bo masa ob koncu priprave bolj tekoča – dodatno se bo strdila in povezala med hlajenjem.
- Okus narastka lahko nadgradimo z limonovo ali pomarančno lupinico, vaniljo ali cimetom. Za bolj posebno različico lahko dodamo oreščke, rozine in najrazličnejše sadje (najpogosteje pa jabolka). Sadje lahko v maso vmešamo pred peko ali pa ga postrežemo kot preliv.
- Namesto mleka lahko uporabimo tudi rastlinske napitke, recimo kokosovega, mandljevega ali ovsenega, sladkor pa lahko zamenjamo tudi z javorjevim sirupom.
- Da si olajšamo delo, lahko mlečni riž skuhamo že dan prej, ga ohladimo, shranimo v hladilnik, nato pa naslednji dan dodamo ostale sestavine in spečemo.
Pripravite si rižev narastek še danes in se predajte nostalgiji, ko iz globokega pekača zadiši po brezskrbnem otroštvu.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se