© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi


Barbara Slivnik
15. 10. 2025, 06.05
Posodobljeno
09:08
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Njoki
Unsplash
Njoki so odlična ideja za hitro kosilo.

Mehki grižljaji, ki se kar stopijo v ustih, pa cela paleta odličnih omak – le koga ne osreči krožnik pravkar kuhanih njokov?! A njihova čarovnija ni vezana le na krompir, ključna sestavina, ki poskrbi za popolno teksturo, je škrob.

Zadostno količino škroba lahko dosežemo tudi z uporabo buče, pastinaka, kolerabe, zdroba ali kar moke. Takšni njoki so manj klasični, a zato nič manj slastni – pravzaprav pogosto še bolj aromatični in zanimivi.

Kolerabni njoki z žajbljem
Dober tek
Prepričali so nas slastni njoki s kolerabo

Kolerabni njoki z žajbljem

Za osnovo bomo potrebovali pečen krompir in kolerabo, maso pa bomo popestrili s parmezanom in čilijem. Aromatične njoke bomo zaokrožili z nežno masleno omako z žajbljem.

Preberite še

Veganski pastinakovi njoki

Fine veganske njoke pripravimo iz kombinacije krompirja in pastinaka, masi pa dodamo kvasne kosmiče in muškatni orešček. Postrežemo jih s preprosto omako s timijanom in oreščki.

njoki

Veganski pastinakovi njoki

Veganski njoki so prava poslastica. Za ta recept potrebujete pastinak in krompir ter nekaj dodatkov, ki to preprosto jed imenitno nadgradijo.

1 h
Enostavno

bucni njoki.jpg
Profimedia
Njoke lahko pripravimo tudi iz buč, saj vsebujejo dovolj škroba

Bučni njoki z žajbljem

Tudi ti njoki so tako slastni, da ne potrebujejo veliko spremljave. Za okus po jeseni poskrbi pečena buča, vse ostale sestavine le dopolnijo njen žametni okus.

zdrobovi njoki s popeceno klobaso in z zajbljevo omako
Dober tek
Nežni zdrobovi njoki in krepka omaka s klobaso so odlična kombinacija

Zdrobovi njoki s popečeno klobaso in žajbljevo omako

Njoke pripravimo tako, da zdrob skuhamo na mleku, nato pa mu dodamo jajca in kislo smetano. Njihov nežen okus se lepo ujame s krepko klobaso in aromatičnim žajbljem.

Pšenični njoki s slivovo omako

Njoki so lahko tudi preprosta, malce retro sladica – pripravimo jih iz pšenične moke in jajc, posladkamo pa z omako iz slivove marmelade.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

Bucni njoki z zajbljem
Dober tek
Bučni njoki z žajbljem so popolna jesenska jed

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.