
Piščanec na nabodalih po grško
Piščanec na nabodalih po grško

Sestavine
- 8 piščančjih stegen brez kosti in kože
- 4 kovinska nabodala
marinada
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlički suhega origana
- 1 žlička suhe mete
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička koriandra
- 1 žlička sladke mlete paprike
- ½ žličke mletega cimeta
- lupinica in sok 1 limone
- 4 strti stroki česna
- 1 žlička soli
- obilo črnega popra
kruhki pita
- 250 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- ½ žličke soli
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za namastitev
caciki
- 1 manjša kumara
- 200 g grškega jogurta
- majhen šopek mete
- 1 majhen strok česna
- sok ½ limone
- ščep soli
ko postrežemo
- 1 glava mehke solate
- 4 veliki paradižniki
- 1 rdeča čebula
- 1 limona
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 8 piščančjih stegen brez kosti in kože
- 4 kovinska nabodala
marinada
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlički suhega origana
- 1 žlička suhe mete
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička koriandra
- 1 žlička sladke mlete paprike
- ½ žličke mletega cimeta
- lupinica in sok 1 limone
- 4 strti stroki česna
- 1 žlička soli
- obilo črnega popra
kruhki pita
- 250 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- ½ žličke soli
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za namastitev
caciki
- 1 manjša kumara
- 200 g grškega jogurta
- majhen šopek mete
- 1 majhen strok česna
- sok ½ limone
- ščep soli
ko postrežemo
- 1 glava mehke solate
- 4 veliki paradižniki
- 1 rdeča čebula
- 1 limona
Postopek
Piščanca damo v veliko skledo in dodamo vse sestavine za marinado. Dobro zmešamo in pazimo, da so vsi kosi piščanca dobro obdani z marinado. Pokrijemo in postavimo na hladno za najmanj 3 ure – ali do 48 ur, če imamo čas. Dlje se piščanec marinira, več okusov vsrka in mehkejši je.
Nekaj ur pred kosilom se lotimo kruhkov pita. V skledi s prsti zmešamo moko, kvas, sladkor in sol. Prilijemo 1,5 dl mlačne vode, dodamo 2 žlici oljčnega olja in zamesimo testo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in gnetemo 8 do 10 minut (ali v mešalniku 5 minut). Skledo očistimo in rahlo naoljimo, nato vanjo vrnemo testo in ga ohlapno pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Pustimo vzhajati 1 uro oziroma toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.
Testo razdelimo na 4 kose, ki jih razvaljamo v čim tanjše kroge. Pokrijemo jih z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati 15 do 20 minut.
Za caciki kumaro olupimo, po dolgem razpolovimo in ji izdolbemo semena, nato jo drobno sesekljamo. Meto prav tako drobno sesekljamo, česen pa stremo. Vse sestavine za caciki zmešamo in do postrežbe shranimo v hladilnik.
Žar v pečici dobro segrejemo. Pekač obložimo z aluminijasto folijo in poiščemo 4 dovolj dolga kovinska nabodala, da jih bom lahko položili čez robove (spodaj mora ostati nekaj prostora). Piščanca vzamemo iz hladilnika. Vzamemo eno stegno in ga nabodemo na 2 nabodali, tako da gre čez vsak konec eno nabodalo. Na isti nabodali nabodemo še eno stegno, pri čemer med stegnoma pustimo malo prostora; na vsak par nabodal naj bi nanizali 4 stegna. Nabodali položimo na pekač in postavimo na stran, medtem pa dokončamo kruhke.
Na srednjem ognju segrejemo veliko ponev (ali dve, če ju imamo) in testo premažemo z oljem. En kos nežno prenesemo v ponev. Ob tem mora zacvrčati in na površini se po minuti ali dveh pojavijo mehurji. Ko je kruhek spodaj zlato rjav, ga obrnemo in pečemo še 2 do 3 minute. Tako spečemo vse kruhke, pečene pa sproti zavijemo v folijo in jih shranimo na toplem v spodnjem delu pečice, medtem ko pečemo piščanca.
Piščanca postavimo pod razgret žar v pečici in ga pečemo 15 do 20 minut, medtem ga večkrat premažemo z oljem in sokovi, ki se naberejo v pekaču. Sredi peke nabodala obrnemo. Pečenega piščanca vzamemo iz pečice in ga pustimo počivati 5 minut.
Medtem očistimo solato, paradižnikom odstranimo semena in jih narežemo na koščke, čebulo razpolovimo in jo narežemo na tanke trakove, limono pa narežemo na krhlje. Vsak par nabodal prerežemo, da dobimo 4, in ponudimo s toplimi kruhki, zeleno solato, paradižnikom, rdečo čebulo, krhlji limone in cacikijem.
Nasvet
Piščanca mariniramo čim dlje, da vsrka vse okuse in je res mehak. Tako pripravljena piščančja stegna na nabodalu lahko spečemo tudi na zunanjem žaru na oglje ali na plin. Tudi kruhke pita lahko spečemo na žaru – 5 do 8 minut, medtem jih vsake toliko obrnemo.