Kaj boste skuhali danes?
Nadevane paprike
Poletje brez »filanih« paprik ni poletje ...
Nadevane paprike
Poletje brez »filanih« paprik ni poletje ...
Sestavine
- 6 sladkih paprik babur
- 500 g mlete govedine
- 1 žlica olja
- 1 strok sesekljanega česna
- sesekljan peteršilj
- 1 jajce
- 80 g riža
- mleti poper
paradižnikova omaka
- ½ sesekljane čebule
- sol
- 2 žlici oljčnega olja
- ščepec sladkorja
- pribl. 6 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 3 listi bazilike
- poper
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 6 sladkih paprik babur
- 500 g mlete govedine
- 1 žlica olja
- 1 strok sesekljanega česna
- sesekljan peteršilj
- 1 jajce
- 80 g riža
- mleti poper
paradižnikova omaka
- ½ sesekljane čebule
- sol
- 2 žlici oljčnega olja
- ščepec sladkorja
- pribl. 6 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 3 listi bazilike
- poper
Postopek
Paprike operemo in jim odrežemo vrhnji del ob peclju; tega bomo uporabili za pokrovček. Odstranimo seme in notranje kožice.
Pripravimo paradižnikovo omako. Na olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo, dodamo sladkor, malo premešamo, da se karamelizira, in zalijemo s pasiranim paradižnikom. Solimo in popramo, dodamo liste bazilike in omako kuhljamo 10 do 15 minut.
Medtem pripravimo nadev. Na olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo, odstavimo in primešamo napol kuhan riž, mleto meso in jajce. Začinimo s soljo, poprom, česnom in peteršiljem. Prilijemo nekaj žlic vode, da je nadev sočnejši in ima riž dovolj vlage, da se do konca skuha.
S pripravljenim nadevom napolnimo paprike do treh četrtin ali malo več in jih pokrijemo s prihranjenimi pokrovčki. Drugo poleg druge jih pokonci zložimo v kozico. Paradižnikovo omako pretlačimo in jo prilijemo k paprikam. Na blagem ognju paprike kuhamo približno eno uro.
Nasvet
V sezoni raje pripravimo paradižnikovo omako iz svežega paradižnika. Štiri velike paradižnike olupimo in sesekljamo ter dodamo čebuli namesto pretlačenega paradižnika. Če želimo močnejši okus, lahko dodamo malo paradižnikove mezge. Tudi v nadev lahko dodamo nekaj žlic sesekljanega paradižnika namesto nekaj žlic vode.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krema iz sladkega krompirja in čokolade
Sladki kozarčki v katerih je sladek krompir ne prepoznaven.