Kaj boste skuhali danes?
Polnjene paprike v pečici
Poletna klasika, ki smo jo zasukali nekoliko drugače
Polnjene paprike v pečici
Poletna klasika, ki smo jo zasukali nekoliko drugače
No, kakšno pa je poletje brez ‘filanih’ paprik? Vsaka gospodinja (ali gospodinjec) ima svoj recept za tiste domače, najboljše, to se ve – morda pa bi jih vendarle poskusili pripraviti še takole …
Sestavine
- 8 srednje velikih zelenih paprik
- olje za mazanje
nadev
- 300 g kuhanega okroglozrnatega riža
- 400 g mešanega mletega mesa
- 2 jajci
- šopek peteršilja
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka česna
- sol
- sveže zmlet poper
- drobtine za vezavo
omaka
- 600 g zrelega paradižnika
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 drobno nasekljana čebula
- 30 g masla
- 40 g gladke moke
- malo mletih klinčkov
- malo soli, popra in sladkorja
- malo kisa in limonovega soka
- 2 žlici belega vina
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 8 srednje velikih zelenih paprik
- olje za mazanje
nadev
- 300 g kuhanega okroglozrnatega riža
- 400 g mešanega mletega mesa
- 2 jajci
- šopek peteršilja
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka česna
- sol
- sveže zmlet poper
- drobtine za vezavo
omaka
- 600 g zrelega paradižnika
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 drobno nasekljana čebula
- 30 g masla
- 40 g gladke moke
- malo mletih klinčkov
- malo soli, popra in sladkorja
- malo kisa in limonovega soka
- 2 žlici belega vina
Postopek
Za nadev peteršilj operemo in sesekljamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Česen olupimo in drobno nasekljamo. Vse sestavine dobro premešamo in dodamo toliko drobtin, da dobimo mehak nadev.
Paradižnik operemo, potopimo v vrelo vodo, olupimo in razrežemo na četrtinke brez dodatka vode ga do mehkega dušimo, nato pa pretlačimo skozi gosto sito.
Pečico segrejemo na 200 °C. Papriko operemo, pokrovčke odrežemo in papriko očistimo. S pomočjo brizgalne vrečke paprike napolnimo s pripravljenim nadevom in jih pokrijemo s pokrovčki. Polnjene paprike premažemo z oljem (s čopičem), jih zložimo v pekač, dolijemo malo vode in odkrito kuhamo v pečici najprej 20 minut.
Za omako segrejemo maslo in prepražimo nasekljano čebulo, pomokamo in hitro zavremo; zalijemo z nekaj žlicami hladne vode ter dodamo paradižnik. Začinimo s soljo, poprom, mletimi klinčki, sladkorjem, paradižnikovo mezgo, kisom, limonovim sokom in belim vinom, prevremo in spiriramo. Pripravljeno omako dolijemo k paprikam in kuhamo še nadaljnjih 20 minut pri 180 °C.
Priljubljeni recepti
Krema iz sladkega krompirja in čokolade
Sladki kozarčki v katerih je sladek krompir ne prepoznaven.