
Polnjene paprike v pečici
Poletna klasika, ki smo jo zasukali nekoliko drugače
Polnjene paprike v pečici
Poletna klasika, ki smo jo zasukali nekoliko drugače

No, kakšno pa je poletje brez ‘filanih’ paprik? Vsaka gospodinja (ali gospodinjec) ima svoj recept za tiste domače, najboljše, to se ve – morda pa bi jih vendarle poskusili pripraviti še takole …
Sestavine
- 8 srednje velikih zelenih paprik
- olje za mazanje
nadev
- 300 g kuhanega okroglozrnatega riža
- 400 g mešanega mletega mesa
- 2 jajci
- šopek peteršilja
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka česna
- sol
- sveže zmlet poper
- drobtine za vezavo
omaka
- 600 g zrelega paradižnika
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 drobno nasekljana čebula
- 30 g masla
- 40 g gladke moke
- malo mletih klinčkov
- malo soli, popra in sladkorja
- malo kisa in limonovega soka
- 2 žlici belega vina

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 8 srednje velikih zelenih paprik
- olje za mazanje
nadev
- 300 g kuhanega okroglozrnatega riža
- 400 g mešanega mletega mesa
- 2 jajci
- šopek peteršilja
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka česna
- sol
- sveže zmlet poper
- drobtine za vezavo
omaka
- 600 g zrelega paradižnika
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 drobno nasekljana čebula
- 30 g masla
- 40 g gladke moke
- malo mletih klinčkov
- malo soli, popra in sladkorja
- malo kisa in limonovega soka
- 2 žlici belega vina
Postopek
Za nadev peteršilj operemo in sesekljamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Česen olupimo in drobno nasekljamo. Vse sestavine dobro premešamo in dodamo toliko drobtin, da dobimo mehak nadev.
Paradižnik operemo, potopimo v vrelo vodo, olupimo in razrežemo na četrtinke brez dodatka vode ga do mehkega dušimo, nato pa pretlačimo skozi gosto sito.
Pečico segrejemo na 200 °C. Papriko operemo, pokrovčke odrežemo in papriko očistimo. S pomočjo brizgalne vrečke paprike napolnimo s pripravljenim nadevom in jih pokrijemo s pokrovčki. Polnjene paprike premažemo z oljem (s čopičem), jih zložimo v pekač, dolijemo malo vode in odkrito kuhamo v pečici najprej 20 minut.
Za omako segrejemo maslo in prepražimo nasekljano čebulo, pomokamo in hitro zavremo; zalijemo z nekaj žlicami hladne vode ter dodamo paradižnik. Začinimo s soljo, poprom, mletimi klinčki, sladkorjem, paradižnikovo mezgo, kisom, limonovim sokom in belim vinom, prevremo in spiriramo. Pripravljeno omako dolijemo k paprikam in kuhamo še nadaljnjih 20 minut pri 180 °C.