
Kaj boste skuhali danes?
Polnjene paprike v pečici
Poletna klasika, ki smo jo zasukali nekoliko drugače
Polnjene paprike v pečici
Poletna klasika, ki smo jo zasukali nekoliko drugače

No, kakšno pa je poletje brez ‘filanih’ paprik? Vsaka gospodinja (ali gospodinjec) ima svoj recept za tiste domače, najboljše, to se ve – morda pa bi jih vendarle poskusili pripraviti še takole …
Sestavine
- 8 srednje velikih zelenih paprik
- olje za mazanje
nadev
- 300 g kuhanega okroglozrnatega riža
- 400 g mešanega mletega mesa
- 2 jajci
- šopek peteršilja
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka česna
- sol
- sveže zmlet poper
- drobtine za vezavo
omaka
- 600 g zrelega paradižnika
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 drobno nasekljana čebula
- 30 g masla
- 40 g gladke moke
- malo mletih klinčkov
- malo soli, popra in sladkorja
- malo kisa in limonovega soka
- 2 žlici belega vina

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 8 srednje velikih zelenih paprik
- olje za mazanje
nadev
- 300 g kuhanega okroglozrnatega riža
- 400 g mešanega mletega mesa
- 2 jajci
- šopek peteršilja
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka česna
- sol
- sveže zmlet poper
- drobtine za vezavo
omaka
- 600 g zrelega paradižnika
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 drobno nasekljana čebula
- 30 g masla
- 40 g gladke moke
- malo mletih klinčkov
- malo soli, popra in sladkorja
- malo kisa in limonovega soka
- 2 žlici belega vina
Postopek
Za nadev peteršilj operemo in sesekljamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Česen olupimo in drobno nasekljamo. Vse sestavine dobro premešamo in dodamo toliko drobtin, da dobimo mehak nadev.
Paradižnik operemo, potopimo v vrelo vodo, olupimo in razrežemo na četrtinke brez dodatka vode ga do mehkega dušimo, nato pa pretlačimo skozi gosto sito.
Pečico segrejemo na 200 °C. Papriko operemo, pokrovčke odrežemo in papriko očistimo. S pomočjo brizgalne vrečke paprike napolnimo s pripravljenim nadevom in jih pokrijemo s pokrovčki. Polnjene paprike premažemo z oljem (s čopičem), jih zložimo v pekač, dolijemo malo vode in odkrito kuhamo v pečici najprej 20 minut.
Za omako segrejemo maslo in prepražimo nasekljano čebulo, pomokamo in hitro zavremo; zalijemo z nekaj žlicami hladne vode ter dodamo paradižnik. Začinimo s soljo, poprom, mletimi klinčki, sladkorjem, paradižnikovo mezgo, kisom, limonovim sokom in belim vinom, prevremo in spiriramo. Pripravljeno omako dolijemo k paprikam in kuhamo še nadaljnjih 20 minut pri 180 °C.
Priljubljeni recepti
Na žaru pečena paprika s kaprami in peteršiljem
Kosmuljev kolač iz polnovredne moke
Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom
Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.