© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ožgane paprike z ajdovim nadevom

Rdeče paprike za poznopoletno brezmesno kosilo

Ožgane paprike z ajdovim nadevom

Rdeče paprike za poznopoletno brezmesno kosilo

Čas priprave 55 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Ožgane paprike z ajdovim nadevom

Sestavine

  • 250 g ajdove kaše
  • 4 srednje velike rdeče čebule
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 2 majhna stroka česna
  • 3 žličke zaatarja (lahko uporabimo tudi mešanico kumina in koriandra)
  • 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
  • 4 žlice rdečega vinskega kisa
  • 40 g popraženih oluščenih pistacij
  • 40 g popraženih lešnikov
  • 6 debelih datljev sorte medjool
  • majhen šopek peteršilja
  • sol in poper
  • 6 velikih rdečih paprik
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 250 g ajdove kaše
  • 4 srednje velike rdeče čebule
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 2 majhna stroka česna
  • 3 žličke zaatarja (lahko uporabimo tudi mešanico kumina in koriandra)
  • 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
  • 4 žlice rdečega vinskega kisa
  • 40 g popraženih oluščenih pistacij
  • 40 g popraženih lešnikov
  • 6 debelih datljev sorte medjool
  • majhen šopek peteršilja
  • sol in poper
  • 6 velikih rdečih paprik

Postopek

1

V veliki kozici zavremo osoljeno vodo, vanjo vsujemo oplaknjeno ajdovo kašo in jo kuhamo 10 do 12 minut, da se zmehča, a je še malo čvrsta na ugriz. Odcedimo jo in prihranimo.

2

Čebulo narežemo na trakove. V ponvi na srednji temperaturi segrejemo 4 žlice olja in na njem pražimo čebulo 5  do 7 minut, da se začne mehčati. Dodamo strt česen in zaatar ter pražimo še 1 minuto. Primešamo sladkor, pražimo še 3  minute, nato vmešamo rdeči vinski kis. Karamelizirano čebulo dodamo k ajdovi kaši in dobro zmešamo. Dodamo preostalo oljčno olje, pistacije, grobo nasekljane lešnike, drobno narezane datlje in pol sesekljanega peteršilja, solimo in popramo.

3

Paprike vsako posebej zavijemo v aluminijasto folijo in jih na žaru pečemo 20  minut, medtem jih občasno obrnemo. Lahko pa jih položimo na pekač in 20 minut pečemo v pečici pri 200 °C – brez folije, da se bodo malo obarvale.

4

Paprike odvijemo in jim odrežemo vrhove. Odstranimo semena in jih nadevamo z ajdovim nadevom. Posujemo s preostalim peteršiljem in ponudimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.