
Ožgane paprike z ajdovim nadevom
Rdeče paprike za poznopoletno brezmesno kosilo
Ožgane paprike z ajdovim nadevom
Rdeče paprike za poznopoletno brezmesno kosilo

Sestavine
- 250 g ajdove kaše
- 4 srednje velike rdeče čebule
- 8 žlic oljčnega olja
- 2 majhna stroka česna
- 3 žličke zaatarja (lahko uporabimo tudi mešanico kumina in koriandra)
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
- 4 žlice rdečega vinskega kisa
- 40 g popraženih oluščenih pistacij
- 40 g popraženih lešnikov
- 6 debelih datljev sorte medjool
- majhen šopek peteršilja
- sol in poper
- 6 velikih rdečih paprik

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 250 g ajdove kaše
- 4 srednje velike rdeče čebule
- 8 žlic oljčnega olja
- 2 majhna stroka česna
- 3 žličke zaatarja (lahko uporabimo tudi mešanico kumina in koriandra)
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
- 4 žlice rdečega vinskega kisa
- 40 g popraženih oluščenih pistacij
- 40 g popraženih lešnikov
- 6 debelih datljev sorte medjool
- majhen šopek peteršilja
- sol in poper
- 6 velikih rdečih paprik
Postopek
V veliki kozici zavremo osoljeno vodo, vanjo vsujemo oplaknjeno ajdovo kašo in jo kuhamo 10 do 12 minut, da se zmehča, a je še malo čvrsta na ugriz. Odcedimo jo in prihranimo.
Čebulo narežemo na trakove. V ponvi na srednji temperaturi segrejemo 4 žlice olja in na njem pražimo čebulo 5 do 7 minut, da se začne mehčati. Dodamo strt česen in zaatar ter pražimo še 1 minuto. Primešamo sladkor, pražimo še 3 minute, nato vmešamo rdeči vinski kis. Karamelizirano čebulo dodamo k ajdovi kaši in dobro zmešamo. Dodamo preostalo oljčno olje, pistacije, grobo nasekljane lešnike, drobno narezane datlje in pol sesekljanega peteršilja, solimo in popramo.
Paprike vsako posebej zavijemo v aluminijasto folijo in jih na žaru pečemo 20 minut, medtem jih občasno obrnemo. Lahko pa jih položimo na pekač in 20 minut pečemo v pečici pri 200 °C – brez folije, da se bodo malo obarvale.
Paprike odvijemo in jim odrežemo vrhove. Odstranimo semena in jih nadevamo z ajdovim nadevom. Posujemo s preostalim peteršiljem in ponudimo.