Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako shranjevati meto


Barbara Slivnik
4. 6. 2024, 00.00
Posodobljeno
03. 04. 2025 · 11:24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Meta se na domačih vrtovih razraste še hitreje kot plevel, a jo k sreči lahko oberemo in shranimo za kasnejšo rabo.

rasa-kasparaviciene-VAb8gjs85a4-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Za shranjevanje uporabimo le liste, ki so enotne barve in še niso začeli veneti. Z meto je treba ravnati nežno – najprej jo operemo tako, da jo potopimo v vodo in odcedimo, nato pa jo skupaj z navlaženo papirnato brisačo shranimo v pokrito posodo, da ima dovolj vlage, zrak okoli nje pa prosto kroži. Tako bo meta ostala sveža vsaj kak teden.

tea-cup-2107599_1280-710x375.jpg
Foto: TerriC / Pixabay

Metin čaj

Če si želimo meto posušiti za čaj, jo lahko povežemo v šopke in počasi sušimo na zraku (vsaj kak teden ali dva) ali pa natrgamo lističe in jih posušimo v sušilniku, na pekaču na najnižji možni temperaturi v pečici (v dveh do štirih urah) ali pa celo tako, da liste položimo na papirnato brisačo in kakšno minuto ali dve segrevamo v mikrovalovni pečici. Suhe drobljive lističe nato shranimo v hermetično zaprto posodo in redno preverjamo, da ostajajo suhi.

Meto lahko tudi zamrznemo, tako da liste ohlapno zavijemo v papirnato brisačo in shranimo v vrečko za zamrzovanje ali pa tako, da jih narežemo in skupaj z vodo zamrznemo v ledene kocke.

Naši najljubši recepti z meto:

Solata iz paradižnika in melone s pršutom in meto

Šparglji in zeleno zrnje z vodno krešo in meto

Solata iz paradižnika, lubenice in sira feta z metinim prelivom

Metin sladoled s koščki čokolade

 

:::

Naslovna fotografija: Rasa Kasparaviciene

cloud-sun

Trenutno

5 °C

Delno oblačno

sobota, 12. 4

Delno oblačno

5 / 20 °C cloud-sun

nedelja, 13. 4

Oblačno

7 / 16 °C cloud

ponedeljek, 14. 4

Deževno

9 / 13 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.