Kaj boste skuhali danes?
Marelični kolač z mandljevo aromo
Preprost in sočen sadni kolač je idealen za poobedek ali ko se prijatelji oglasijo na čaj
Marelični kolač z mandljevo aromo
Preprost in sočen sadni kolač je idealen za poobedek ali ko se prijatelji oglasijo na čaj
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g sladkorja
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 4 velika jajca
- ½–1 žlička mandljeve arome (po želji)
- 1 mala pločevinka (400 g) marelic iz kompota
- 100 g italijanskih mandljevih piškotov (amaretti)
- 30 g mandljevih lističev
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g sladkorja
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 4 velika jajca
- ½–1 žlička mandljeve arome (po želji)
- 1 mala pločevinka (400 g) marelic iz kompota
- 100 g italijanskih mandljevih piškotov (amaretti)
- 30 g mandljevih lističev
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 22 cm obložimo s papirjem za peko. Marelice odcedimo, 100 g jih grobo sesekljamo, druge naj bodo v obliki polovic. Mandljeve piškote grobo zdrobimo.
Maslo, sladkor, moko in pecilni prašek damo v mešalno skledo, dodamo jajca in mandljevo aromo (če jo uporabljamo) in z električnim mešalnikom stepemo, da dobimo gladko in kremasto maso. Četrt mase vzamemo iz sklede, v preostalo pa umešamo sesekljane marelice in 30 g zdrobljenih mandljevih piškotov. Maso preložimo v model in površino poravnamo. Model postavimo v pečico in pečemo 25 minut, da se masa skoraj povsem utrdi.
Medtem v prihranjeno maso vmešamo preostale piškote, mandljeve lističe in polovice marelic. Z maso hitro prekrijemo delno pečen kolač in pečemo še 20 minut ali malo več. Z leseno palčko preverimo, ali je masa pečena; palčka mora biti suha, ko jo izvlečemo iz testa.
Nasvet
Namesto marelic lahko uporabimo tudi breskve. Ta kolač je primeren tudi za zamrzovanje; ohlajenega zavijemo najprej v prozorno folijo, nato pa še v aluminijasto folijo. V zamrzovalniku ga lahko hranimo tri mesece. Odtajamo ga tako, da ga odvijemo in 4 do 5 ur pustimo na hladnem mestu. Lahko ga pozneje v pečici na nizki temperaturi tudi pogrejemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zeliščna rižota s parmezanom
Hladna limonova zloženka s španskimi vetrci
Banana split s soljeno karamelno omako
Legendarna klasika - tokrat pripravljena na žaru.