© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Marelični kolač z mandljevo aromo

Preprost in sočen sadni kolač je idealen za poobedek ali ko se prijatelji oglasijo na čaj

Marelični kolač z mandljevo aromo

Preprost in sočen sadni kolač je idealen za poobedek ali ko se prijatelji oglasijo na čaj

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
apricot and ratafia sponge cakeweekend

Sestavine

  • 200 g zmehčanega masla
  • 200 g sladkorja
  • 200 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 4 velika jajca
  • ½–1 žlička mandljeve arome (po želji)
  • 1 mala pločevinka (400 g) marelic iz kompota
  • 100 g italijanskih mandljevih piškotov (amaretti)
  • 30 g mandljevih lističev
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 200 g zmehčanega masla
  • 200 g sladkorja
  • 200 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 4 velika jajca
  • ½–1 žlička mandljeve arome (po želji)
  • 1 mala pločevinka (400 g) marelic iz kompota
  • 100 g italijanskih mandljevih piškotov (amaretti)
  • 30 g mandljevih lističev

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 22 cm obložimo s papirjem za peko. Marelice odcedimo, 100 g jih grobo sesekljamo, druge naj bodo v obliki polovic. Mandljeve piškote grobo zdrobimo.

2

Maslo, sladkor, moko in pecilni prašek damo v mešalno skledo, dodamo jajca in mandljevo aromo (če jo uporabljamo) in z električnim mešalnikom stepemo, da dobimo gladko in kremasto maso. Četrt mase vzamemo iz sklede, v preostalo pa umešamo sesekljane marelice in 30 g zdrobljenih mandljevih piškotov. Maso preložimo v model in površino poravnamo. Model postavimo v pečico in pečemo 25 minut, da se masa skoraj povsem utrdi.

3

Medtem v prihranjeno maso vmešamo preostale piškote, mandljeve lističe in polovice marelic. Z maso hitro prekrijemo delno pečen kolač in pečemo še 20 minut ali malo več. Z leseno palčko preverimo, ali je masa pečena; palčka mora biti suha, ko jo izvlečemo iz testa.

Nasvet

Namesto marelic lahko uporabimo tudi breskve. Ta kolač je primeren tudi za zamrzovanje; ohlajenega zavijemo najprej v prozorno folijo, nato pa še v aluminijasto folijo. V zamrzovalniku ga lahko hranimo tri mesece. Odtajamo ga tako, da ga odvijemo in 4 do 5 ur pustimo na hladnem mestu. Lahko ga pozneje v pečici na nizki temperaturi tudi pogrejemo.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.