© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Marelični kolač z mandljevo aromo

Preprost in sočen sadni kolač je idealen za poobedek ali ko se prijatelji oglasijo na čaj

Marelični kolač z mandljevo aromo

Preprost in sočen sadni kolač je idealen za poobedek ali ko se prijatelji oglasijo na čaj

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
apricot and ratafia sponge cakeweekend

Sestavine

  • 200 g zmehčanega masla
  • 200 g sladkorja
  • 200 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 4 velika jajca
  • ½–1 žlička mandljeve arome (po želji)
  • 1 mala pločevinka (400 g) marelic iz kompota
  • 100 g italijanskih mandljevih piškotov (amaretti)
  • 30 g mandljevih lističev
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 200 g zmehčanega masla
  • 200 g sladkorja
  • 200 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 4 velika jajca
  • ½–1 žlička mandljeve arome (po želji)
  • 1 mala pločevinka (400 g) marelic iz kompota
  • 100 g italijanskih mandljevih piškotov (amaretti)
  • 30 g mandljevih lističev

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 22 cm obložimo s papirjem za peko. Marelice odcedimo, 100 g jih grobo sesekljamo, druge naj bodo v obliki polovic. Mandljeve piškote grobo zdrobimo.

2

Maslo, sladkor, moko in pecilni prašek damo v mešalno skledo, dodamo jajca in mandljevo aromo (če jo uporabljamo) in z električnim mešalnikom stepemo, da dobimo gladko in kremasto maso. Četrt mase vzamemo iz sklede, v preostalo pa umešamo sesekljane marelice in 30 g zdrobljenih mandljevih piškotov. Maso preložimo v model in površino poravnamo. Model postavimo v pečico in pečemo 25 minut, da se masa skoraj povsem utrdi.

3

Medtem v prihranjeno maso vmešamo preostale piškote, mandljeve lističe in polovice marelic. Z maso hitro prekrijemo delno pečen kolač in pečemo še 20 minut ali malo več. Z leseno palčko preverimo, ali je masa pečena; palčka mora biti suha, ko jo izvlečemo iz testa.

Nasvet

Namesto marelic lahko uporabimo tudi breskve. Ta kolač je primeren tudi za zamrzovanje; ohlajenega zavijemo najprej v prozorno folijo, nato pa še v aluminijasto folijo. V zamrzovalniku ga lahko hranimo tri mesece. Odtajamo ga tako, da ga odvijemo in 4 do 5 ur pustimo na hladnem mestu. Lahko ga pozneje v pečici na nizki temperaturi tudi pogrejemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.