© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Marelični zavitek z nektarinami

Marelični zavitek z nektarinami

Čas priprave 1 h 25 min + čakanje 2 uri
Zahtevnost Enostavno
Količina 2 zavitka (12 kosov)
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
marelicni zavitek z nektarinami

Sestavine

  • 150 g rozin
  • 100 g pinjol
  • 2 žlici ruma
  • 400 g marelic
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici pomarančnega likerja
  • 1,25 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 zavitka zamrznjenega listnatega testa po 330 g
  • razžvrkljano jajce za premaz
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 150 g rozin
  • 100 g pinjol
  • 2 žlici ruma
  • 400 g marelic
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici pomarančnega likerja
  • 1,25 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 zavitka zamrznjenega listnatega testa po 330 g
  • razžvrkljano jajce za premaz

Postopek

1

Rozine preberemo, operemo in odcejene pomešamo s pinjolami in rumom; v hladilniku naj se marinirajo približno 2 uri.

2

Nektarine in marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in obe vrsti sadja narežemo na krhlje. Dodamo sladkor v prahu, limonov sok in pomarančni liker ter zmešamo. Kislo smetano gladko zmešamo z jajcem, rumenjakom in vaniljevim sladkorjem.

3

Listnato testo po navodilu odtajamo in na pomokani delovni površini oba kosa testa razvaljamo na dolžino pekača. Ob vzdolžnem robu razvaljanega testa odrežemo po dva (centimeter široka) trakova in vse štiri trakove prihranimo.

4

Pečico segrejemo na 200 °C. Rozinovo zmes pomešamo s sadjem in polovico nadeva porazdelimo po sredini razvaljanega testa. Nadev pokapamo s polovično količino smetanove mešanice. Vzdolžno tretjino testa preganemo čez nadev in testen rob namažemo z razžvrkljanim jajcem. Potem preganemo čez nadev še drugo tretjino testa in konce zavitka dobro stisnemo.

5

Postopek ponovimo še z drugim kosom testa in oba zavitka položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Namažemo ju s stepenim jajcem in nekajkrat prebodemo z vilicami. Prihranjene testene trakove križno položimo na zavitka ter prav tako namažemo z jajcem. Zavitek pečemo v prej ogreti pečici približno 40 minut; počakamo, da se na pekaču ohladi, šele nato ga razrežemo na primerne kose in ponudimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.