© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Marelični zavitek z nektarinami

Marelični zavitek z nektarinami

Čas priprave 1 h 25 min + čakanje 2 uri
Zahtevnost Enostavno
Količina 2 zavitka (12 kosov)
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
marelicni zavitek z nektarinami

Sestavine

  • 150 g rozin
  • 100 g pinjol
  • 2 žlici ruma
  • 400 g marelic
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici pomarančnega likerja
  • 1,25 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 zavitka zamrznjenega listnatega testa po 330 g
  • razžvrkljano jajce za premaz

Sestavine

  • 150 g rozin
  • 100 g pinjol
  • 2 žlici ruma
  • 400 g marelic
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici pomarančnega likerja
  • 1,25 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 zavitka zamrznjenega listnatega testa po 330 g
  • razžvrkljano jajce za premaz

Postopek

1

Rozine preberemo, operemo in odcejene pomešamo s pinjolami in rumom; v hladilniku naj se marinirajo približno 2 uri.

2

Nektarine in marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in obe vrsti sadja narežemo na krhlje. Dodamo sladkor v prahu, limonov sok in pomarančni liker ter zmešamo. Kislo smetano gladko zmešamo z jajcem, rumenjakom in vaniljevim sladkorjem.

3

Listnato testo po navodilu odtajamo in na pomokani delovni površini oba kosa testa razvaljamo na dolžino pekača. Ob vzdolžnem robu razvaljanega testa odrežemo po dva (centimeter široka) trakova in vse štiri trakove prihranimo.

4

Pečico segrejemo na 200 °C. Rozinovo zmes pomešamo s sadjem in polovico nadeva porazdelimo po sredini razvaljanega testa. Nadev pokapamo s polovično količino smetanove mešanice. Vzdolžno tretjino testa preganemo čez nadev in testen rob namažemo z razžvrkljanim jajcem. Potem preganemo čez nadev še drugo tretjino testa in konce zavitka dobro stisnemo.

5

Postopek ponovimo še z drugim kosom testa in oba zavitka položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Namažemo ju s stepenim jajcem in nekajkrat prebodemo z vilicami. Prihranjene testene trakove križno položimo na zavitka ter prav tako namažemo z jajcem. Zavitek pečemo v prej ogreti pečici približno 40 minut; počakamo, da se na pekaču ohladi, šele nato ga razrežemo na primerne kose in ponudimo.

Priljubljeni recepti

Cheesecake

Klasika iz New Yorka - cheesecake je že nekaj let ena najbolj trendnih tort. S sezonskim sadjem je zmagovalka v vseh letnih časih.

1 h 15 min
Enostavno

Italijanski sendvič

Za popoln izlet vzemite s seboj ta božanski sendvič

10 min
Enostavno

Telečje kroglice z aromatično paradižnikovo omako

Telečji "čufti" s paradižnikovo omako

1 h
Srednje zahtevno

Dušena vratovina v čebulni omaki

Čebulna omaka popestri vratovino, ki se v ustih kar topi.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.