Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 175 g moke
- 50 g mletih mandljev
- ščep soli
- 125 g hladnega masla
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
pistacijev frangipane
- 1 rumenjak
- 50 g celih mandljev
- 150 g nesoljenih pistacij
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 180 g zmehčanega masla
- 1 jajce
- 4 marelice (lahko jim tudi odstranimo kožo)
- 1 žlica grobo sesekljanih nesoljenih Pistacij
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
testo
- 175 g moke
- 50 g mletih mandljev
- ščep soli
- 125 g hladnega masla
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
pistacijev frangipane
- 1 rumenjak
- 50 g celih mandljev
- 150 g nesoljenih pistacij
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 180 g zmehčanega masla
- 1 jajce
- 4 marelice (lahko jim tudi odstranimo kožo)
- 1 žlica grobo sesekljanih nesoljenih Pistacij
Postopek
Pripravimo testo. Moko, mlete mandlje in sol presejemo v veliko skledo. Dodamo na kocke narezano maslo in ga vgnetemo s prsti, da ni več velikih grudic. Na sredini naredimo vdolbinico. Rumenjak in sladkor zmešamo, da se sladkor stopi, nato mešanico vlijemo v vdolbinico. Mešamo, da dobimo gladko, zelo mehko testo. Zavijemo ga v papir za peko in damo v hladilnik za 1 uro.
Spočito testo razvaljamo med dvema plastema papirja za peko in z njim obložimo globok pekač za pite s premerom 23 cm in nažlebljenim robom – ko se ogreje na sobno temperaturo, bomo morali delati hitro. Nič hudega, če se testo raztrga, preprosto ga zakrpamo, med peko se bo spet povezalo. Pekač s testom vrnemo v hladilnik, medtem pa pripravimo nadev. Pečico segrejemo na 180 °C.
Za frangipane grobo zmeljemo mandlje in pistacije. V skledi penasto stepemo sladkor in maslo, nato dodamo jajce, rumenjak in mlete oreške. Nadev razporedimo na testo in vanj rahlo pritisnemo razpolovljene marelice. Posujemo z nasekljanimi pistacijami in postavimo v pečico za 40 do 50 minut, da se testo hrustljavo speče in zlato obarva, frangipane pa se napihne in obarva.
Frangipane
Frangipane je mandljev nadev, ki se uporablja za pite in tudi druge sladice. V Franciji je zlasti priljubljen v božičnem času in je tudi sestavina znamenitega kolača svetih treh kraljev, galette des rois. Frangipane v naši piti smo nadgradili še s pistacijami, ki dajo izrazitejši okus in barvo in se posebno lepo ujamejo z marelicami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Gorčični pire
Palačinke s sirovim nadevom
Po veliki noči se bi brez težav navadili na krepke pozne zajtrke, mar ne?
Palačinke iz rikote s stepenim medenim maslom
Se spomnite namaza iz masla in medu iz starih časov – iz vrtca, šole ali morda kolonije? Nam je vzbudil prav nostalgične spomine.