© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pita z marelicami in pistacijevim frangipanom

Pita z marelicami in pistacijevim frangipanom

Čas priprave 1 h 25 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8–10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pita z marelicami

Sestavine

testo

  • 175 g moke
  • 50 g mletih mandljev
  • ščep soli
  • 125 g hladnega masla
  • 50 g svetlo rjavega sladkorja

pistacijev frangipane

  • 1 rumenjak
  • 50 g celih mandljev
  • 150 g nesoljenih pistacij
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 180 g zmehčanega masla
  • 1 jajce
  • 4 marelice (lahko jim tudi odstranimo kožo)
  • 1 žlica grobo sesekljanih nesoljenih Pistacij
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

testo

  • 175 g moke
  • 50 g mletih mandljev
  • ščep soli
  • 125 g hladnega masla
  • 50 g svetlo rjavega sladkorja

pistacijev frangipane

  • 1 rumenjak
  • 50 g celih mandljev
  • 150 g nesoljenih pistacij
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 180 g zmehčanega masla
  • 1 jajce
  • 4 marelice (lahko jim tudi odstranimo kožo)
  • 1 žlica grobo sesekljanih nesoljenih Pistacij

Postopek

1

Pripravimo testo. Moko, mlete mandlje in sol presejemo v veliko skledo. Dodamo na kocke narezano maslo in ga vgnetemo s prsti, da ni več velikih grudic. Na sredini naredimo vdolbinico. Rumenjak in sladkor zmešamo, da se sladkor stopi, nato mešanico vlijemo v vdolbinico. Mešamo, da dobimo gladko, zelo mehko testo. Zavijemo ga v papir za peko in damo v hladilnik za 1 uro.

2

Spočito testo razvaljamo med dvema plastema papirja za peko in z njim obložimo globok pekač za pite s premerom 23 cm in nažlebljenim robom – ko se ogreje na sobno temperaturo, bomo morali delati hitro. Nič hudega, če se testo raztrga, preprosto ga zakrpamo, med peko se bo spet povezalo. Pekač s testom vrnemo v hladilnik, medtem pa pripravimo nadev. Pečico segrejemo na 180 °C.

3

Za frangipane grobo zmeljemo mandlje in pistacije. V skledi penasto stepemo sladkor in maslo, nato dodamo jajce, rumenjak in mlete oreške. Nadev razporedimo na testo in vanj rahlo pritisnemo razpolovljene marelice. Posujemo z nasekljanimi pistacijami in postavimo v pečico za 40 do 50 minut, da se testo hrustljavo speče in zlato obarva, frangipane pa se napihne in obarva.

Frangipane

Frangipane je mandljev nadev, ki se uporablja za pite in tudi druge sladice. V Franciji je zlasti priljubljen v božičnem času in je tudi sestavina znamenitega kolača svetih treh kraljev, galette des rois. Frangipane v naši piti smo nadgradili še s pistacijami, ki dajo izrazitejši okus in barvo in se posebno lepo ujamejo z marelicami.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.