
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 175 g moke
- 50 g mletih mandljev
- ščep soli
- 125 g hladnega masla
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
pistacijev frangipane
- 1 rumenjak
- 50 g celih mandljev
- 150 g nesoljenih pistacij
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 180 g zmehčanega masla
- 1 jajce
- 4 marelice (lahko jim tudi odstranimo kožo)
- 1 žlica grobo sesekljanih nesoljenih Pistacij

Tako preproste, da so gotove v 30 minutah, a okus vas bo osvojil
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Porabite fige in kruh s tem božanskim narastkom
Z drevesa ste pobrali zadnje fige, v kuhinji pa imate višek kruha, s katerim ne veste kaj storiti. Odlično! Imamo recept za vas, ki bo posrkbel, da ničesar ne zavržete.

Pečena paprika: trik, kako ohraniti njen okus tudi po sezoni
Okus po pečeni papriki je ultimativni poletni okus. Ko poletje mine, je ta aroma tista, ki jo najbolj pogrešamo. S tem receptom si lahko ta priljubljeni okus shranite.
Sestavine
testo
- 175 g moke
- 50 g mletih mandljev
- ščep soli
- 125 g hladnega masla
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
pistacijev frangipane
- 1 rumenjak
- 50 g celih mandljev
- 150 g nesoljenih pistacij
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 180 g zmehčanega masla
- 1 jajce
- 4 marelice (lahko jim tudi odstranimo kožo)
- 1 žlica grobo sesekljanih nesoljenih Pistacij
Postopek
Pripravimo testo. Moko, mlete mandlje in sol presejemo v veliko skledo. Dodamo na kocke narezano maslo in ga vgnetemo s prsti, da ni več velikih grudic. Na sredini naredimo vdolbinico. Rumenjak in sladkor zmešamo, da se sladkor stopi, nato mešanico vlijemo v vdolbinico. Mešamo, da dobimo gladko, zelo mehko testo. Zavijemo ga v papir za peko in damo v hladilnik za 1 uro.
Spočito testo razvaljamo med dvema plastema papirja za peko in z njim obložimo globok pekač za pite s premerom 23 cm in nažlebljenim robom – ko se ogreje na sobno temperaturo, bomo morali delati hitro. Nič hudega, če se testo raztrga, preprosto ga zakrpamo, med peko se bo spet povezalo. Pekač s testom vrnemo v hladilnik, medtem pa pripravimo nadev. Pečico segrejemo na 180 °C.
Za frangipane grobo zmeljemo mandlje in pistacije. V skledi penasto stepemo sladkor in maslo, nato dodamo jajce, rumenjak in mlete oreške. Nadev razporedimo na testo in vanj rahlo pritisnemo razpolovljene marelice. Posujemo z nasekljanimi pistacijami in postavimo v pečico za 40 do 50 minut, da se testo hrustljavo speče in zlato obarva, frangipane pa se napihne in obarva.
Frangipane
Frangipane je mandljev nadev, ki se uporablja za pite in tudi druge sladice. V Franciji je zlasti priljubljen v božičnem času in je tudi sestavina znamenitega kolača svetih treh kraljev, galette des rois. Frangipane v naši piti smo nadgradili še s pistacijami, ki dajo izrazitejši okus in barvo in se posebno lepo ujamejo z marelicami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krepka zelenjavna juha s tortelini
Vaniljev sladoled
Z domačim vaniljevim sladoledom pač ne morete zgrešiti ...