© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Skrivnosti vrhunskih kuharjev: triki za popolne domače jedi


Uredništvo
23. 6. 2025, 22.00
Posodobljeno
24. 06. 2025 · 09:42
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste se kdaj vprašali, v čem je skrivnost hrustljavo zapečene skorje vaše najljubše ribe in zakaj vam tega ne uspe doseči, čeprav ravnate po navodilih?

jajca na oko
Profimedia
Za najboljše jajce na oko potrebujete ponev z debelim dnom, maslo in nizko temperaturo.

Profesionalni kuharski mojstri poznajo nešteto drobnih zvijač, ki so se jih priučili tako med učenjem kot v dolgoletni praksi, a jih nič kaj radi ne razkrivajo »navadnim smrtnikom«. Zakaj le, če vam lahko okusno kosilo za visoko ceno pripravijo sami. Tokrat smo za vas zbrali nekaj preprostih trikov, s katerimi boste svoje jedi prestavili vsaj za stopnjo višje – vse od čiste goveje juhe do popolnega zrezka in hrustljave skorje domačega kruha.

Hrustljava krušna skorja

Če kruh pripravljate doma, verjetno veste, da je precej težko ustvariti popolno skorjo – ali je prebleda ali pa premalo debela. Naslednjič dajte poleg kruha v pečico tudi skledo vode, in para bo poskrbela za hrustljavo skorjo.

Seveda obstaja še kopica podobnih nasvetov in prepričani smo, da jih imate nešteto tudi sami. Priporočljivo je, da si jih zapisujete, saj jih tako ne boste pozabili. Kdo ve, morda jih nekoč ne boste izročili le svojim potomcem, ampak boste napisali knjigo, ki bo čez noč postala prodajna uspešnica. V resnici se kajpak vedno vsega naučimo s prakso. Zlasti pri kuhanju vaja dela mojstra, prav tako je sila pomembno tudi eksperimentiranje.

kruh, hlebec, štruca
Profimedia
Dajte poleg kruha v pečico tudi skledo vode, in para bo poskrbela za hrustljavo skorjo.

Popoln zrezek

Če želite, da bodo tudi vaši zrezki čudovito rjavo zapečeni, jih nikar ne pecite prehladnih. Ko jih vzamete iz hladilnika, jih najprej pustite uro ali dve, da se ogrejejo na sobno temperaturo, nato pa z njih popivnajte odvečno vodo. Šele takrat so zares pripravljeni, da jih spečete.

Sočno meso

Kar nekaj časa traja, da meso dovolj spečemo, medtem pa ta izgubi kar nekaj vode. Marsikateri evropski kulinarični šef sočnost mesa ohrani tako, da uporabi slanico. Kako jo pripraviti?

Skupaj zmešajte naslednje sestavine:

  • 7 dl vode,
  • 70 g soli,
  • 57 g sladkorja.

Priprava: meso dajte v skledo, prelijte ga z narejeno slanico in postavite v hladilnik. Koliko časa ga pustite v njem, je odvisno od količine in debeline mesa. Načeloma za kilogram mesa velja približno ena ura, vsekakor pa ne več kot osem ur ali manj kot pol ure. Preden daste meso v ponev, ga nikar ne pozabite popivnati.

Izboljšajte aromo začimb

Da bodo izbrane začimbe (na primer poper ali kumina) dale najboljšo aromo, jih najprej popražite pri srednji temperaturi, ob tem pa jih ves čas mešajte in mečite v zrak. Ko boste zavohali njihovo aromo, jih zmeljite in nato vmešajte v jed.

hrana
Shutterstock
Da bodo izbrane začimbe dale najboljšo aromo, jih najprej popražite.

Priprava steaka brez olja

Alain Ducasse, eden najslavnejših kuharskih mojstrov na svetu, pripravlja steak na poseben način, brez dodanega olja. Zrezek postavi na njegov rob, kjer ima maščobo. Tako ga pripravi v lastni maščobi, pri tem pa se na njem ustvari hrustljava skorja.

Najboljše palačinke

Ne glede na recept, po katerem pripravljate palačinke, zmesi vedno dodajte dve žlici kisle smetane. Tako bodo veliko bolj puhaste in slastne.

Sladkor ni le za sladkanje

Sladkor je lahko prav tako dober za začinjanje kot sol. Hrani dodajte malce sladkorja in svežega paradižnika (lahko tudi v tubi). 

Popolna jajca na oko

Za najboljše jajce na oko potrebujete še troje: ponev z debelim dnom, maslo in nizko temperaturo. Segrejte ponev in dajte vanjo pol žlice masla. Ko se stali, nanj ubijte jajce.

Lahko in zračno testo

Če želite narediti najboljše testo, vzemite večer prej jajca in maslo iz hladilnika ter jih pustite čez noč, da se segrejejo na sobno temperaturo.

kvašeno testo
Profimedia
Za testo vzemite večer prej jajca in maslo iz hladilnika ter jih pustite čez noč, da se segrejejo na sobno temperaturo.

Popolna kremna juha

Preden začnete kuhati zelenjavno kremno juho, na olivnem olju popražite vsako vrsto zelenjave posebej. To bo karameliziralo sladkor v zelenjavi in obogatilo okus. Enako lahko naredite pri kuhanju zelenjavne obare.

Kako pravilno cvreti čebulo

Čebulo je najbolje cvreti pri srednji temperaturi, v ponev pa dajte tako olje kot maslo. Čebulo narežite in jo posolite. Sol bo iz čebule odstranila neprijeten vonj in omogočila lažje pečenje, prav tako pa s karameliziranjem dodala okus.

Ne bojte se česna

Če se pri kuhi zaradi premočnega vonja bojite uporabiti česen, lahko namesto stroka uporabite česnov sok. S tem se boste izognili neprijetnim vonjavam, a ohranili okus.

Čista juha

Za pravo čisto juho morate piščanca pokritega kuhati pri nizki temperaturi vsaj tri ure. Ne dovolite, da zavre, prav tako ves čas z vrha odstranjujte peno, ki se pojavi. Po uri in pol kuhanja lahko začnete dodajati peteršilj, zeleno, korenje in čebulo. Če kuhate govejo juho, zelenjavo prej popražite (ne na olju). Ko dobi rahlo rjavo skorjo, jo dodajte juhi, ki bo tako dobila več okusa.

bistra juha
Profimedia
Za pravo čisto juho morate piščanca pokritega kuhati pri nizki temperaturi vsaj tri ure.

Kremast krompirjev pire

Preden kuhan krompir spremenite v pire, ga morate primerno osušiti. Položite ga v čisto in toplo ponev ter pustite, dokler ne izhlapi vsa voda. Ponev naj ne bo prevroča, saj ga ne želite peči. Ko bo krompir suh, ga zmečkajte in pripravite slasten kremast pire.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.