Kaj boste skuhali danes?
Riba, pečena v papirju, z omako romesko in zelenjavo
Riba, pečena v papirju, z omako romesko in zelenjavo
Sestavine
- 2 čvrsta fileja bele ribe (trska, morska žaba ...)
- 4 rezine limone
- 2 vejici timijana
- 2 žlici oljčnega olja
- ½ cvetače
- 10 mladih čebulic
omaka romesko
- 1 rezina kmečkega kruha brez skorje
- 1 rdeč čili
- 2 stroka česna
- 10 blanširanih mandljev
- 2 pečeni papriki (lahko iz kozarca)
- 1 olupljen paradižnik
- ½ žličke šerijevega kisa
- sol
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 2 čvrsta fileja bele ribe (trska, morska žaba ...)
- 4 rezine limone
- 2 vejici timijana
- 2 žlici oljčnega olja
- ½ cvetače
- 10 mladih čebulic
omaka romesko
- 1 rezina kmečkega kruha brez skorje
- 1 rdeč čili
- 2 stroka česna
- 10 blanširanih mandljev
- 2 pečeni papriki (lahko iz kozarca)
- 1 olupljen paradižnik
- ½ žličke šerijevega kisa
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Ribja fileja položimo na dva kosa papirja za peko, vsak file solimo, obložimo z dvema rezinama limone in vejico timijana ter pokapljamo z žličko oljčnega olja. File zavijemo v papir tako, da dve stranici preganemo drugo čez drugo, konce pa zavijemo kot pri bombonih. Paketke damo na pekač in v pečici pečemo 15 minut.
Medtem cvetačo narežemo na krhlje in očistimo mlado čebulico; zelene dele nekoliko skrajšamo, koreninic pa ne odrežemo. Cvetačo na pari kuhamo 4 minute, nato dodamo čebulo in kuhamo še 3 minute ali tako dolgo, da se zmehča. Zelenjavo odcedimo, solimo in pokapljamo z 2 žličkama oljčnega olja.
Pripravimo še omako. Čili narežemo; če ne želimo zelo pekoče omake, mu odstranimo semena. Česen olupimo in narežemo na rezine. Rezino kruha natrgamo na kose in jih v ponvi popražimo na preostalem olju. Nato v ponev dodamo čili in česen in vse še 1 minuto pražimo. Zmes preložimo v sekljalnik, dodamo mandlje, pečeno papriko, paradižnik in kis. Sesekljamo, da dobimo grobo pasto. Solimo in prihranimo.
Ponev očistimo in jo ponovno segrejemo ter rahlo popečemo cvetačo in čebulice. K ribi in zelenjavi postrežemo omako romesko.
Nasvet
Omaka romesko (salsa romesco) je ciganska omaka iz Španije. Postrežejo jo k ribam in zelenjavi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kimči na hitro
Domača priprava kimčija, korejske fermentirane zelenjave, tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena
Čebulna pita s čedarjem
Tudi solze ob rezanju čebule bodo vredne, ko boste poskusili to slastno čebulno pito!
Medena krema z okusom lovora in pomaranče
Piščančja juha s cmoki iz mlincev
Če ste pred martinovim pretiravali in pripravili oziroma kupili preveč mlincev, bo ta juha kot nalašč za vas