Suho sadje doma: triki, ki jih trgovine ne povedo
Že dolgo prej, preden so odkrili druge metode konzerviranja, so naši predniki v času obilja znali narediti hrano obstojno s sušenjem ali presuševanjem.

Že zgodnje kulture so obvladale preproste tehnike in v antičnih besedilih najdemo opise, kako so na primer pretlačili fige, jih oblikovali v hlebce in jih sušili na soncu. V toploti sonca ali peči so že naše stare mame sušile doma pridelano sadje pa tudi zelenjavo. Žal je ta umetnost v našem času utonila v pozabo.
A z naraščanjem zanimanja za zdravo in z vitamini bogato prehrano suho sadje, kot so marelice, fige ali ananas, spet pridobiva svoje mesto na policah veleblagovnic in vse več ljudi se spet navdušuje tudi za domače suho sadje in zelenjavo.
Žal je suho sadje, ki ga prodajajo v trgovinah, pogosto konzervirano z žveplanjem, poleg tega ne vemo nič o predhodni pripravi sadja. Po starih receptih lahko sadje, zelenjavo, gobe in zelišča sušite brez konzervansov. Postopek je preprost, zahteva pa nekaj časa in potrpljenje. Nagrajeni boste z zalogo slastnih obogatitev domače shrambe.
Poletno sadje – zimsko veselje
Gotovo vsakdo pozna sadne mislije s suhimi jabolčnimi obročki in suhimi slivami. Te so še posebno cenjene, ker pospešujejo prebavo. Le malokdo pa se zaveda, kako preprosto je domače sušenje sliv, pa tudi marelic, breskev, grozdja, hrušk ali kutin. Kaj, ko bi kar poskusili? Gotovo vam bo uspelo, če izpolnite najpomembnejši pogoj, potrebujete le čisto, zdravo sadje.
Narežete ga na krhlje ali rezine, jih razprostrete po krpah in sušilnih okvirjih ter jih posušite na zraku ali v pečici, na rešetkah in nataknjene na palice. Dobro zavito in shranjeno na suhem in hladnem mestu suho sadje ostane uporabno dolge mesece. Na otip mora biti elastično in žametasto in na pritisk ne sme oddajati tekočine. Najhitreje se sušijo jabolka, približno 9 do 18 ur, največ časa pa potrebujejo breskve, ki se sušijo 48 ur.

Jabolčni kolobarji
Temperaturo v pečici z začetnih 40 stopinj povišajte na 60 do 70 stopinj, proti koncu sušenja pa spet znižajte na začetno temperaturo.
Potrebujete:
- sočna jabolka
- voda in sol
- nož za peščičenje jabolk
- bambusove palice
Jabolka operite, olupite in jim s posebnim nožem odstranite peščišča. Sadeže narežite na kolobarje. Da ne porjavijo, na liter vode dodajte 1 žličko soli in kolobarje takoj položite v slanico. Pred sušenjem jih popivnajte. Bambusove palice prirežite na širino pečice in nanje nanizajte kolobarje. Obesite jih v pečico in jih sušite ob priprtih vratcih.
Sušenje marelic, breskev in sliv
Uporabite velike sadeže, saj se koščičasto sadje med sušenjem skrči.
- slive, marelice, breskve
- kuhinjske krpe za rešetko
Sadje operite. Slive pustite cele, marelice in breskve razpolovite in jim odstranite koščice. Rešetko iz pečice pokrijte s kuhinjsko krpo in nanjo položite sadje, marelice in breskve s prerezano stranjo navzgor. Sušite kot jabolčne kolobarje.
Hruškove četrtinke
Primerne so viljamovke, sušite pa jih enako kot jabolčne krhlje v pečici.
- hruške
- voda in kis
Hruške operite, olupite, narežite na četrtine in jim odstranite peščišča. V 1 liter vode dodajte 1 žlico kisa in četrtinke takoj položite v okisano vodo. Sušite jih na rešetki, pokriti s kuhinjsko krpo, s prerezano stranjo navzgor, približno 8 do 10 ur.
Sušenje zelenjave in gob
Za sušenje so primerne predvsem stročnice, kot sta grah in fižol, ter gobe in čebula. Korenovke, kot sta korenje in zelena, je bolje shranjevati v zabojih s peskom, večino druge zelenjave pa je najlažje zamrzniti ali vkuhati. Sušenje zelenjave se lotite čim prej po spravilu.

Sušenje graha in fižola
Manj znan, a zelo okusen je sušen stročji fižol.
- fižol grmičar in visoki fižol
- voda
Strokom fižola odstranite oba konca, jih operite in blanširajte tako, da jih stresite v cedilo, v lonec natočite vodo do višine 5 cm, jo zavrite in cedilo, pokrito s kuhinjsko krpo, postavite nadenj v soparo. Fižol v sopari blanširajte nekaj minut, potem ga na hitro potopite v veliko ledene vode. Posušite kot jabolčne kolobarje.
Kuhanje sušenega graha in fižola
Suho zelenjavo in tudi suho sadje je treba kuhati samo na srednji vročini.
- 500 g suhega graha ali fižola
- voda
- 1 žlička natrona
Zelenjavo za 12 ur namočite v skledi z vodo in natronom. Odcedite jo, splaknite in potem skuhajte do mehkega v soljeni vodi.
Sušenje gob
Za sušenje so posebej primerni jurčki in črne trobente. Posušene gobe spravite v majhnih porcijah. Iz njih lahko pripravite prilogo k pečenki ali omake.
- sveže nabrane gobe
- dolga, debela šivanka in vrvica
Gobe očistite in jim odrežite bete, večje primerke narežite na kose. Z iglo jih nanizajte na vrvico, pri tem zbadajte skozi sredino, za vsako gobo naredite vozel. Vrvico z nanizanimi gobami obesite na toplo, zračno mesto, da se gobe posušijo.
Sušenje aromatičnih zakladov zeliščnega vrta
Zelišča so v kuhinji in hiši uporabna zelo različno, ne le pri kuhi, številna med njimi so tudi zdravilna ali s svojim vonjem v hiši ustvarjajo posebno vzdušje. Sicer so seveda najboljša sveža zelišča, a tudi posušena ohranijo veliko arome in zdravilnih moči. Za sušenje je rastline najbolje nabrati zjutraj, brž ko se posuši rosa. Glede na to, katero zelišče ste nabrali, sušite posamezne liste na prtih ali cela stebla v šopkih na zračnem, a obenem temnem mestu v hiši ali zunaj.
Drobnolistna zelišča
Pred sušenjem skrbno preglejte vsako vejico in odstranite poškodovane ali uvele cvetove in liste.
- sveže zelišče
- 2–3 l vode
- papirnate kuhinjske brisače, papirnate vrečke
Zelišče povežite v šopke. Vodo zavrite in šopke na hitro potopite vanjo. Otresite jih in položite na kuhinjsko brisačo ter počakajte, da voda odteče. Šopke spravite v papirnate vrečice, da se ne zaprašijo, ter jih obesite.

Pripomočki pri sušenju
Sušilni okvir lahko sestavite sami, tako da čez lesen okvir ohlapno napeljete vrvico in vse skupaj prevlečete z mrežico proti komarjem.
Okvir ali rešetko iz pečice prekrijte s krpo iz gaze. Za zaščito pred žuželkami in ptiči sušeče se sadje ali zelenjavo pokrijte z drugo krpo.
Za skladiščenje suhega sadja in zelenjave niso primerne pločevinke in aluminijaste posode. Priporočljivi so stekleni kozarci z navojem, plastenke, keramične posode, papirnate vrečke ali vrečke iz gaze in platna. Pregled si zagotovite z etiketami z datumom in podatki o vsebini.
Pomembni podatki za sušenje sadja, zelenjave in gob
- Preden suho sadje in zelenjavo spravite v nepredušno zaprte posode, ju morate dodatno sušiti na zraku vsaj še 5 dni po sušenju.
- Sušenje na prostem ali v sušilnih omarah sicer traja dlje kot v pečici, zato pa zahteva manj energije.
- Za sušenje so idealne pečice s kroženjem zraka. V njih lahko hkrati na več rešetkah sušite različne sadeže oz. vrste zelenjave.
- Sušene gobe predelajte v začimbni prah ali jih pred uporabo za 12 ur namočite v mrzlo vodo.
- Olupljeno sadje bo obstojnejše, če pri pakiranju med posamezne plasti nasujete malo sladkorja.
Kuhinjska zelišča
Čas sušenja svežih zelišč je odvisen od debeline stebel in zračne vlage na mestu sušenja. Trda stebla in rebra listov lahko odstranite tako, da posušena zelišča previdno zmanete med dlanmi.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se