Tako bo vaša lesena deska zdržala leta
Leseno desko imamo v kuhinji vsi. Pomembno je, da znamo zanjo tudi poskrbeti, da bo zdržala čim dlje.

Lesena deska za rezanje je v marsičem primernejša kot plastična. Najprimernejša je deska iz čvrstega, gosto raščenega lesa (npr. hrast, oreh, bukev …), pri čemer je bolje, da vlakna potekajo prečno in ne vzdolžno, ker tako deska vpija manj vlage, zato se manj širi in krči, kar podaljša njeno življenjsko dobo. Lesene deske seveda nikoli ne pomivamo v pomivalnem stroju. Pomembno je, da jo takoj po uporabi očistimo in da jo redno vzdržujemo.

Leseno desko vzdržujemo s parafinskim oljem, ki les zaščiti, da ne vpija vlage, in preprečuje nabiranje umazanije na deski. Parafinsko olje je brez vonja in barve, zato ne vpliva na živila, ki jih režemo na deski.

Parafinsko olje nanesemo na desko in s papirnato brisačko premažemo površino deske. Po približno 15 minutah desko ponovno namažemo. Dva nanosa olja sta dovolj za približno teden dni, seveda odvisno od tega, kako pogosto desko uporabljamo.

Ker deska na delovni površini drsi, lahko pri rezanju hitreje pride do poškodb. Zato pred rezanjem pod desko položimo tanko mokro krpo ali navlažen papirnat prtiček.
Deska bo tako ustrezno negovana in pripravljena za rezanje.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se