© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Karamel

Karamel

Čas priprave 1 h + 2 uri čakanja
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 1 kg karamela
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
karamel A

Sestavine

  • 5 dl sladke smetane
  • 2 dl mleka
  • 600 g kristalnega sladkorja
  • 3 žlice ledeno mrzle vode
  • maščoba za pekač

Sestavine

  • 5 dl sladke smetane
  • 2 dl mleka
  • 600 g kristalnega sladkorja
  • 3 žlice ledeno mrzle vode
  • maščoba za pekač

Postopek

1

V primerno veliko ponev nalijemo smetano in mleko ter dodamo sladkor. Zavremo, vmes pa nenehno mešamo.

karamel 1
2

Maso moramo (med stalnim mešanjem!) kuhljati na blagem ognju eno uro, da dobi svetlo rjavo barvo in se zgosti.

karamel 2
3

Tik prek koncem kuhljanja, ko že težko mešamo, dodamo ledeno hladno vodo in mešamo še dve minuti.

karamel 3
4

Maso prelijemo na pomaščen pekač in pustimo, da se karamel nekoliko strdi.

karamel 4
5

Na napol strjeno maso zarežemo za dva centimetra velike kvadrate, da bomo karamel kasneje laže razlomili.

karamel 5
6

Karamel naj se hladi približno 2 uri, nato ga razlomimo na kocke. Popolnoma strjene kocke karamela hranimo v nepredušni posodi. Lahko jih ponudimo kot bombone ali uporabimo za glaziranje tort in drugih sladic, na primer češpljevih trikotnikov.

karamel 6

Priljubljeni recepti

Regratova solata s klobaso

Še ena slastna in zanimiva ideja, kako porabiti regrat

20 min
Enostavno

Jabolčna čežana

Kot pri babici

48 min
Enostavno

Orehove ladjice

Orehova sladica bo pripravljena mimogrede, še hitreje pa je bo zmanjkalo

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.