Kaj boste skuhali danes?
Karamel
Karamel
Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 2 dl mleka
- 600 g kristalnega sladkorja
- 3 žlice ledeno mrzle vode
- maščoba za pekač
Recepti, zaradi katerih boste spremenili mnenje o rdeči pesi
Rdeče pese se drži slab sloves, saj smo predolgo jedli samo vloženo v kis. Pogosto spregledana sestavina skriva izjemen potencial za pripravo slanih in sladkih jedi.
Res enostavne proteinske palačinke za po treningu
Dodajanje beljakovin je zadnje čase v trendu. Preverite, komu koristijo in kako jih dodati.
Siti in zelo zadovoljni za manj kot 5 evrov
Krompirjeva tortilja je dokaz, da lahko iz skromnih sestavin nastane jed, ki prepriča z bogatim okusom in vsestranskostjo.
Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 2 dl mleka
- 600 g kristalnega sladkorja
- 3 žlice ledeno mrzle vode
- maščoba za pekač
Postopek
V primerno veliko ponev nalijemo smetano in mleko ter dodamo sladkor. Zavremo, vmes pa nenehno mešamo.
Maso moramo (med stalnim mešanjem!) kuhljati na blagem ognju eno uro, da dobi svetlo rjavo barvo in se zgosti.
Tik prek koncem kuhljanja, ko že težko mešamo, dodamo ledeno hladno vodo in mešamo še dve minuti.
Maso prelijemo na pomaščen pekač in pustimo, da se karamel nekoliko strdi.
Na napol strjeno maso zarežemo za dva centimetra velike kvadrate, da bomo karamel kasneje laže razlomili.
Karamel naj se hladi približno 2 uri, nato ga razlomimo na kocke. Popolnoma strjene kocke karamela hranimo v nepredušni posodi. Lahko jih ponudimo kot bombone ali uporabimo za glaziranje tort in drugih sladic, na primer češpljevih trikotnikov.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Klapavice s paradižnikom in čilijem
Jagodna bovla s cvetovi vrtnic
Marinirani goveji steaki
Lazanja z mesom in blitvo
Lazanja je sočna specialiteta in ena najbolj priljubljenih jedi italijanske kuhinje. Pripravimo jo lahko z različnimi nadevi.