Kaj boste skuhali danes?
Karamel
Karamel
Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 2 dl mleka
- 600 g kristalnega sladkorja
- 3 žlice ledeno mrzle vode
- maščoba za pekač
Je v vašem receptu jabolko? Tako francosko pripravimo mi
Nepogrešljiva praznična klasika skriva neizmerno pestro zgodbo. Bi jo morali imenovati ruska, ali ji lahko dodamo jajce in zakaj jo imamo tako radi?
Slastne miške v božični preobleki
Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.
Najboljše priloge za božično večerjo
Domišljeno izbrane priloge naj nadgradijo in dopolnijo praznični obed. Izbrali smo manj klasične ideje, v katerih zasije sezonska zelenjava.
Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 2 dl mleka
- 600 g kristalnega sladkorja
- 3 žlice ledeno mrzle vode
- maščoba za pekač
Postopek
V primerno veliko ponev nalijemo smetano in mleko ter dodamo sladkor. Zavremo, vmes pa nenehno mešamo.
Maso moramo (med stalnim mešanjem!) kuhljati na blagem ognju eno uro, da dobi svetlo rjavo barvo in se zgosti.
Tik prek koncem kuhljanja, ko že težko mešamo, dodamo ledeno hladno vodo in mešamo še dve minuti.
Maso prelijemo na pomaščen pekač in pustimo, da se karamel nekoliko strdi.
Na napol strjeno maso zarežemo za dva centimetra velike kvadrate, da bomo karamel kasneje laže razlomili.
Karamel naj se hladi približno 2 uri, nato ga razlomimo na kocke. Popolnoma strjene kocke karamela hranimo v nepredušni posodi. Lahko jih ponudimo kot bombone ali uporabimo za glaziranje tort in drugih sladic, na primer češpljevih trikotnikov.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Smuti z ledenimi kockami
Ocvrte nadevane paprike
Nadgrajena različica nadevanih paprik s kajmakom Meggle, skuto in pršutom
Pita s špinačo, slanino in roquefortom
Slana pita s špinačo bo odličen prigrizek za veselo družbo