Gobe, ki spadajo med najokusnejše in najdražje na svetu
Tokrat se podajamo v gozd oziroma ob gozdne robove, kjer že lahko nabiramo prve gobe. V tem času so med njimi tudi mavrahi ali užitni smrčki.

Mavrahi presenetijo že med zgodnjimi gobami, v začetku gobarske sezone, in lahko rečemo, da med vsemi najbolj izstopajo. Njihovi klobuki spominjajo na satje. So različnih velikosti, oblik in tudi barv, torej razlikujemo več vrst. Kaj še moramo vedeti o njih?
Nikoli ne uživamo surovih
Mavrahi zrastejo do največ 14 centimetrov, trosnjak pa je po prerezu votel. Rastejo spomladi in so podobni satju z globokimi brazdami, ki so med seboj povezane z grebeni. Spadajo med pogojno užitne gobe, saj vsebujejo nekaj toksinov, ki pa jih nevtraliziramo s kuhanjem ali pečenjem; tako postanejo povsem užitne gobe.
Zanimivost mavraha je, da ga po navadi nabirajo le izkušeni gobarji, drugi se mu izogibajo. Še težje jih je kupiti v trgovini; če že, so na voljo na tržnici, a se marsikdo odpove nakupu zaradi vrtoglavih cen.
Visoka vsebnost vitamina D
Samo ena manjša skodelica užitnih smrčkov vsebuje kar polovico dnevnega priporočljivega vnosa železa in kar eno tretjino vsebnosti vitamina D. Tega dobimo v telo s procesirano hrano, kot sta mleko in sir, ter seveda z različnimi dodatki. Še ena dobra stran teh gob je, da imajo izjemno nizko vsebnost kalorij.

Med najokusnejšimi na svetu
Mavrahi ne spadajo med tako pogoste gobe kot denimo jurčki ali lisičke; obdobje rasti je razmeroma kratko in omejeno na primerne okoliščine, v katerih pomembno vlogo igra predvsem vreme.
Vendar spadajo med najokusnejše gobe na svetu. Njihovo meso je precej krhko in nežno, a precej aromatično in izjemno okusno. Mavrahe navadno pripravljamo hitro prepražene oziroma prelite z jajcem, sicer pa tudi v juhah, omakah, solatah ali celo kot samostojno jed.
Različna poimenovanja
Mavrahe poznamo pod različnimi imeni. Kot že rečeno, jih mnogi imenujejo smrčki oziroma jim dodajajo pridevnik »užitni«, spet drugi jih preprosto imenujejo »gobice«. Prav zaradi nepoznavanja se številni tej odlični vrsti gob izognejo, a so toliko bolj cenjene in iskane med strokovnjaki in poznavalci. Zanimivo je tudi, da pogosto rastejo na zemljiščih, ki so bila opustošena ob gozdnih požarih. Zakaj je tako, za zdaj ni znano.
Preberite tudi:
- Kako pravilno očistiti lignje
- Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
- Sobotni recept: Pogača z gobami in krompirjem
Sočna rižota iz mavravhov
Smrčke pred uporabo najprej dobro očistimo. Svetujejo tudi, da jih za nekaj časa namočimo v vodi, kajti v porah se rade zadržujejo mravlje in mušice, v vodi pa bodo sčasoma priplavale na površje.

Sestavine za 4 osebe:
- 25 dag smrčkov,
- 1 velika čebula,
- 1 dl olja, 35 dag riža,
- 3 stebla peteršilja,
- 2 pesti graha,
- žlica paradižnikove mezge,
- liter jušne osnove,
- sol, poper,
- parmezan.
Priprava:
Očiščene smrčke narežemo na majhne kolobarje. Čebulo sesekljamo in zlato prepražimo na olju. Dodamo smrčke in nekaj minut dušimo, da spustijo vodo. Zalijemo z nekaj jušne osnove, solimo in popramo. Dušimo deset minut, nato dodamo riž, paradižnikovo mezgo, sesekljan peteršilj in grah.
Pokrijemo in počasi dušimo ter neprestano dolivamo jušno osnovo, dokler se riž ne skuha. Še vroče postrežemo z naribanim parmezanom. Rižoto lahko, preden jo zalijemo z jušno osnovo, obogatimo z decilitrom suhega belega vina, ki bo rižoti dalo svojstven okus.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se