Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kako pravilno očistiti lignje


Uredništvo
28. 4. 2025, 10.54
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Naučite se, kako enostavno in hitro očistiti lignje. Sledite našim preprostim korakom za sveže, okusne in popolno pripravljene lignje. Imamo tudi fine recepte!

ciscenje-lignjev-1
Dober tek
Telo lignja primemo z eno roko, z drugo pa previdno izpulimo lovke

Čiščenje lignjev se na prvi pogled zdi zahtevno, a s pravim pristopom postane preprosto opravilo. V tem vodniku boste korak za korakom izvedeli, kako hitro in učinkovito pripraviti lignje za peko, cvrenje ali polnjenje. Sveže očiščeni lignji so ključ do odličnega okusa, zato se čiščenja lotite samozavestno!

RECEPTI Z LIGNJI:

1. Ločimo telo in lovke

Telo lignja primemo z eno roko, z drugo pa previdno izpulimo lovke vključno z glavo in očmi. Skupaj z glavo lahko navadno izvlečemo kar celotno notranjost lignja.

2. Izvlečemo pero

V telesu ostane še pero, podobno prosojni plastični paličici. Izvlečemo ga in zavržemo.

ciscenje-lignjev-2
Dober tek
Izvlečemo pero.

3. Glavo odrežemo

Izvlečeni del lignja (lovke in notranjost) prerežemo tik pod očmi. Glavo z očmi in notranjostjo zavržemo.

ciscenje-lignjev-3
Dober tek
Odrežemo glavo.

4. Odstranimo kljun

Preverimo, če je kljun še vedno pritrjen na del z lovkami. Kljun je trd, okrogel in neužiten del, zato ga odstranimo. Telo lignja in lovke speremo pod tekočo hladno vodo in popivnamo s kuhinjsko brisačo.

ciscenje-lignjev-4
Dober tek
Odstranimo kljun
cloud-sun

Trenutno

18 °C

Delno oblačno

torek, 29. 4

Delno oblačno

8 / 21 °C cloud-sun

sreda, 30. 4

Jasno

8 / 22 °C sun-bright

četrtek, 1. 5

Jasno

9 / 23 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.