
Kaj boste skuhali danes?
Pečene slive in jabolka s pokrovom
Jesensko sadje iz pečice
Pečene slive in jabolka s pokrovom
Jesensko sadje iz pečice

Sestavine
sadni nadev
- 100 g masla
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 vaniljeva stroka
- 700 g čvrstih sliv
- 300 g sočnih čvrstih jabolk
- 1 žlička cimeta
testo za pokrov
- 1 jajce
- 1 dl mleka
- 150 g mrzlega masla
- 280 g moke
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 1⁄2 žličke cimeta
- 1 žlica pecilnega praška
- 2 žlici sladkorja demerara
- obilen ščep soli
- topljena smetana, ko postrežemo

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
sadni nadev
- 100 g masla
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 vaniljeva stroka
- 700 g čvrstih sliv
- 300 g sočnih čvrstih jabolk
- 1 žlička cimeta
testo za pokrov
- 1 jajce
- 1 dl mleka
- 150 g mrzlega masla
- 280 g moke
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 1⁄2 žličke cimeta
- 1 žlica pecilnega praška
- 2 žlici sladkorja demerara
- obilen ščep soli
- topljena smetana, ko postrežemo
Postopek
Najprej pripravimo sadni nadev. Slive izkoščičimo in jih grobo narežemo. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na kocke. Vaniljeva stroka po dolgem prerežemo in iz njiju postrgamo semena. Maslo narežemo na koščke. Vse sestavine damo v kozico in kuhamo pri nizki temperaturi. Medtem ves čas mešamo, dokler se maslo in sladkor ne raztopita, nato pustimo mešanico rahlo vreti. Ko postane podobna gostemu sirupu s koščki sadja, jo postavimo na stran.
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Jajce in mleko zmešamo z metlico za stepanje in postavimo na stran. Maslo narežemo na koščke in ga s prsti zgnetemo z moko, da dobimo testo, ki spominja na velike krušne drobtine. Vmešamo svetlo rjavi sladkor, cimet, pecilni prašek in sol, nato pa prilijemo še jajčno mešanico in zmešamo, da nastane gosto tekoče testo.
V pekač vlijemo sirupasto sadje, nanj pa z žlico naložimo večje kupčke testa, tako da med njimi ostane za prst prostora za sadno tekočino, ki bo v pečici začela brbotati. Vse potresemo s sladkorjem demerara. Pečemo 35 do 40 minut oziroma tako dolgo, da se testeni pokrov zlato zapeče. Ko pečeno sadje s pokrovom vzamemo iz pečice, naj 5 minut počiva, nato pa ga postrežemo z obilo topljene smetane.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ravioli s špinačo
Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.