© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Prve lisičke so tu: to je naših top 5 receptov


Barbara Slivnik
21. 7. 2025, 05.40
Posodobljeno
23. 07. 2025 · 09:41
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Lisičke niso le ene najbolj priljubljenih gob pri nas, so tudi ene najbolj prepoznavnih – lisičke si namreč upamo nabrati in pripraviti tudi gobarji začetniki.

lisicke-z-umesanimi-jajci-v-koruznem-toastu_558x620_acf_cropped
Dober tek
Lisičke z umešanimi jajci na toastu - perfektna malica

V Sloveniji uspeva več različic lisičk, od bele pa do živo oranžne barve, ki rastejo v skupinah pod listavci in iglavci, še najpogosteje v mahu ali ob robu kakšnega debla. Prepoznamo jih po gladkem klobuku, ki je najprej polkrožen, nato pa se razpre in dobi valovit rob. Pod njim lahko opazimo gubaste letvice in valjast, pogosto ukrivljen bet.

lisičke.jpg
Profimedia
Se tudi vi vsako leto razveselite sezone lisičk?

Čeprav je mikavno hitro napolniti košaro z raznovrstnimi gobami, je pri gobarjenju treba upoštevati nekaj osnovnih pravil. Prvo in najpomembnejše je, da nabiramo le užitne gobe, ki jih poznamo, vse ostale pa pustimo na miru. Nabirati je dovoljeno le razvite gobe, ki jih je mogoče zanesljivo določiti. Pri nabiranju gob ne smemo uporabljati pripomočkov, ki bi poškodovali podgobje ali rastišče. Najbolje je, da gobe nabiramo v košare ali zabojčke, da skozi reže padajo trosi, saj tako prispevamo k razmnoževanju gob. In še, vsak nabiralec lahko dnevno nabere največ dva kilograma gob, dovoljeno pa je nabrati eno gobo, ki tehta več kot dva kilograma – čeprav ni zelo verjetno, da boste našli takšno lisičko.

Kako očistimo lisičke?

Glede čiščenja gob so mnenja deljena. Nekateri menijo, da gobe vpijejo preveč vode in jih zato ne smemo spirati, spet drugi pa pravijo, da gobe lahko splaknemo pod tekočo vodo. Če smo lisičke kupili in niso zelo umazane, jih lahko samo nežno obrišemo s papirnato brisačko, če pa smo jih nabrali sami in so polne zemlje, pa jih bo najbolje sprati ali vsaj nežno zdrgniti z mehko ščetko. Pred uporabo jih moramo nekoliko osušiti, saj s tem zagotovimo primerno teksturo.

Lisičk ni smiselno shranjevati tako, da jih sušimo

Če lisičk ne bomo porabili svežih, jih je bolje na hitro termično obdelati (sopariti ali sotirati) in zamrzniti ali pa vložiti, saj na ta način ohranijo največ okusa. Za razliko od večine gob pa jih ni smiselno sušiti, saj ob tem izgubijo večino arome.

Gobova juha
Dober tek
Gobova juha je večna klasika

Nekaj idej za pripravo lisičk

Čeprav nekateri izkušeni gobarji menijo, da so lisičke precenjene, jih številni še vedno z veseljem vključijo v svoje poletne menije (zamrznjene ali vložene lisičke pa tudi v drugih letnih časih). Lisičke ne potrebujejo prav veliko spremljave – nekaj masla, čebule in jajc povsem zadošča, morda še smetana za kakšno omako, pa so bolj tradicionalni jedci že zadovoljni.

Seveda pa si lahko tudi pri pripravi lisičk privoščimo nekaj drznosti in z njimi pripravimo omako za testenine, napolnimo domače raviole, skuhamo rižoto, jih vključimo v juhe, kaše ali pa jih pripravimo kot prilogo. Prav lepo se podajo vsem vrstam mesa, pa tudi ribam in morskim sadežem. Tole je naš izbor receptov z lisičkami, ki jih ne smete spregledati:

Riževa torta z divjimi gobami in sirom taleggio – gotovo poznate kakšnega posebneža, ki mu ni do tort in podobnih sladic, a pravi 'slanosledi' bodo navdušeni, ko boste pripravili to torto z lisičkami

Krompirjevi hrustavci z lisičkami in jajci na oko – tale jed stavi na klasično kombinacijo okusov, ki se ji ne moremo upreti

Morska žaba s škampi in gobami – ta presenetljiva izbira je dokaz, da se morje in gozd z okusi odlično ujameta

Zajčja obara z lisičkami – zajčje meso je po krivem zapostavljeno, če ga vendarle kje 'ujamete', ga združite z lisičkami in ajdovimi žganci v tej čudoviti obari

Svinjska pečenka na način Wellington  za posebne priložnosti si shranite ta recept za priljubljeno pečenko Wellington; tudi kadar lisičke ne nastopajo v glavni vlogi, je njihova aroma nepogrešljiva

lisicke.jpg
Unsplash
Lisičke so ene najbolj priljubljenih gob pri nas

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.