Klasična sladica, ki ni iz Splita
Bolj za hec, kot zares, pa vendar … ste tudi vi kot otroci kdaj pomislili, da je banana split morda dalmatinska sladica?

Banana split je bila v našem prostoru dolgo ena redkih sladolednih sladic. Poznali in oboževali smo jo vsi, nato pa je postopoma začela toniti v pozabo, skupaj s pisanimi dežnički in svetlečimi palmicami. Je končno napočil čas za povratek banana splita?
Kdo se spomni časov, ko je bil banana split ena od redkih, če ne celo edina sladoledna sladica? Pričarajmo si spomine s klasiko ali pa se poigrajmo z novimi kombinacijami okusov.
Klasičen banana split
Ne Split, pač pa Pensilvanija
Kakšna škoda, da se banana splita niso domislili naši sosedje, le kako bi šele to vplivalo na turistični obisk Dalmacije. Legendarna sladica v resnici izvira iz ameriškega mesta Latrobe v Pensilvaniji, ko je leta 1904 mladi vajenec v drogeriji, v katerih so tedaj stregli tudi sladoled, razpolovil banano, jo obložil s sladoledom in po svoje okrasil. Njegova domislica je hitro osvojila srca sladkosnedov v Ameriki, takoj zatem pa še po svetu.

Tako preprost, tako okusen
Banano razpolovimo po dolžini (ang. split, razpoloviti) in jo ponudimo s tremi kepicami sladoleda. Najboljša izbira bo klasični trio – vanilja, čokolada in jagoda. Originalni recept predvideva, da ima vsaka kepica svoj preliv, in sicer čokoladni, jagodni in ananasov, vrh pa okrasimo s stepeno smetano, oreščki in (kandirano) češnjo.

Pestre prilagoditve in posodobitve
Kot vsaka klasična jed, je tudi banana split doživel številne prilagoditve in dopolnitve. Ponekod banano popečejo na žaru ali flambirajo z rumom, namesto tradicionalnih okusov sladoleda pa izberejo bolj eksotične, kot so recimo mango, kokos ali pistacija.
Legendarna klasika - tokrat pripravljena na žaru.
Banana split s soljeno karamelno omako
Tudi prelivi omogočajo obilo ustvarjalnosti – eden bolj priljubljenih je zagotovo karamel. Seveda pa so se, kot pri vsaki klasični sladici, domislili tudi 'lahkotne' različice, v tem primeru z jogurtom in svežim sadjem.
Triki za popoln banana split
- Za uspeh je ključna zrela, a čvrsta banana, ki se ob rezanju ne razleze.
- Krožnik ali posodico je pred pripravo smiselno ohladiti, da se sladoled ne bo stopil prehitro.
- Banana split sestavite tik pred postrežbo za kar najboljši estetski učinek.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se