© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Klasična sladica, ki ni iz Splita


Barbara Slivnik
31. 8. 2025, 07.10
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bolj za hec, kot zares, pa vendar … ste tudi vi kot otroci kdaj pomislili, da je banana split morda dalmatinska sladica?

banana split.jpg
Dober tek
Banana split lahko pripravite po klasičnem receptu ali pa ga prilagodite po svoje

Banana split je bila v našem prostoru dolgo ena redkih sladolednih sladic. Poznali in oboževali smo jo vsi, nato pa je postopoma začela toniti v pozabo, skupaj s pisanimi dežnički in svetlečimi palmicami. Je končno napočil čas za povratek banana splita?

Klasičen banana split

Kdo se spomni časov, ko je bil banana split ena od redkih, če ne celo edina sladoledna sladica? Pričarajmo si spomine s klasiko ali pa se poigrajmo z novimi kombinacijami okusov.

5 min
Enostavno

Ne Split, pač pa Pensilvanija

Kakšna škoda, da se banana splita niso domislili naši sosedje, le kako bi šele to vplivalo na turistični obisk Dalmacije. Legendarna sladica v resnici izvira iz ameriškega mesta Latrobe v Pensilvaniji, ko je leta 1904 mladi vajenec v drogeriji, v katerih so tedaj stregli tudi sladoled, razpolovil banano, jo obložil s sladoledom in po svoje okrasil. Njegova domislica je hitro osvojila srca sladkosnedov v Ameriki, takoj zatem pa še po svetu.

pexels-eiliv-aceron-29416110-6895879.jpg
Pexels
Retro sladice se vračajo

Tako preprost, tako okusen

Banano razpolovimo po dolžini (ang. split, razpoloviti) in jo ponudimo s tremi kepicami sladoleda. Najboljša izbira bo klasični trio – vanilja, čokolada in jagoda. Originalni recept predvideva, da ima vsaka kepica svoj preliv, in sicer čokoladni, jagodni in ananasov, vrh pa okrasimo s stepeno smetano, oreščki in (kandirano) češnjo.

Banana split
Dober tek
Banana split je v lahkotnejši različici primeren tudi za brunch

Pestre prilagoditve in posodobitve

Kot vsaka klasična jed, je tudi banana split doživel številne prilagoditve in dopolnitve. Ponekod banano popečejo na žaru ali flambirajo z rumom, namesto tradicionalnih okusov sladoleda pa izberejo bolj eksotične, kot so recimo mango, kokos ali pistacija.

Tudi prelivi omogočajo obilo ustvarjalnosti – eden bolj priljubljenih je zagotovo karamel. Seveda pa so se, kot pri vsaki klasični sladici, domislili tudi 'lahkotne' različice, v tem primeru z jogurtom in svežim sadjem.

Triki za popoln banana split

  • Za uspeh je ključna zrela, a čvrsta banana, ki se ob rezanju ne razleze.
  • Krožnik ali posodico je pred pripravo smiselno ohladiti, da se sladoled ne bo stopil prehitro.
  • Banana split sestavite tik pred postrežbo za kar najboljši estetski učinek.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.