© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Popolna slaščičarska krema


Uredništvo
21. 7. 2025, 11.20
Posodobljeno
23. 07. 2025 · 08:16
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Slaščičarska krema (francosko crème patissière) je ena od osnov, brez katerih pri pripravi kremnih slaščic ne gre (če ne iščemo bližnjic s kupljenimi kremami).

slascicarska-krema
Dober tek
Prpravite popolno kremo za vaše sladice.

Slaščičarska krema je različica angleške kreme, le da slaščičarska krema vsebuje škrob, zato je precej bolj gosta oziroma čvrsta in ne razmoči peciva.

Slaščičarsko kremo zato najpogosteje uporabljamo kot nadev za pite, torte, različne kremne rezine in princeskine krofe iz paljenega testa, z njo pa lahko obogatimo tudi razne kupe. Da je res preprosta nam je v nekaj korakih pokazal chef Bine Volčič, zato jo le pripravite tudi sami, vredno je!

Sestavine za slaščičarsko kremo

  • 3,75 dl mleka
  • ½ stroka vanilje
  • 4 rumenjaki
  • 125 g belega kristalnega sladkorja
  • 2 žlici škroba
  • 20 g zmehčanega masla

Slaščičarska krema: postopek korak za korakom

slascicarska-krema
Dober tek
Predlagamo pravi strok, namesto esenc in koncentratov.

Vaniljev strok razpremo in postrgamo sredico.

slascicarska-krema
Dober tek
Preostanek vanilije shranite.

Polovico vaniljeve sredice damo v kozico z mlekom skupaj s praznim strokom. Mleko zavremo, nato kozico odstavimo.

slascicarska-krema
Dober tek
Z metlico umešajte preostale sestavine.

Medtem v drugi posodi penasto umešamo sladkor, rumenjake in škrob.

slascicarska-krema
Dober tek
Ulivajte počasi.

Čez to zmes počasi prelijemo vrelo vaniljevo mleko (strok odstranimo) in dobro zmešamo z metlico, da dobimo enotno in gladko mešanico brez grudic.

slascicarska-krema
Dober tek
Mešajte intenzivno in neprestano.

Zmes nato prelijemo nazaj v kozico in na srednjem ognju intenzivno mešamo z metlico, da krema med zgoščanjem ostane gladka, brez grudic. Vmes dodajamo koščke masla.

slascicarska-krema
Dober tek
Folija se mora dotikati kreme.

Ko se krema dobro zgosti (da je gosta kot puding), jo precedimo skozi gosto cedilo in še vročo takoj pokrijemo na dotik s prosojno kuhinjsko folijo (tako se na površini ne bo naredila skorjica). Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato jo shranimo v hladilniku.

Nasveti

Če slaščičarsko kremo razrahljamo s smetano, lahko vanjo dodamo sredico celega vaniljevega stroka; sicer pa preostanek vaniljeve sredice tesno zavijemo v folijo, da ohrani aromo, in jo uporabimo za drugo sladico.

Ena krema, veliko okusov

Osnovna slaščičarska krema je odišavljena z vaniljo, lahko pa jo namesto tega nadgradimo z drugim želenim okusom, na primer s stopljeno čokolado, limonovo ali pomarančno lupinico, instantno kavo, kakšnim likerjem, gosto sadno pulpo

Če želimo bolj rahlo kremo, jo preprosto zmešamo s stepeno sladko smetano, kar je ravno pravi nadev za princeskine krofe. Če pa slaščičarsko kremo zmešamo z italijansko meringo, dobimo crème Chiboust, s katero lahko nadevamo znamenito torto Saint-Honoré.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.