© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku


Uredništvo
7. 10. 2025, 10.17
Posodobljeno
10:37
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Ocvrt krompir, pomfri
Freepik

Pomfri oziroma ocvrt krompir je ena tistih prilog, ki jo imamo vsi radi. Je preprosta, zlato zapečena in slastno hrustljava. A doma pogosto ne uspe tako kot v restavracijah. Pogosto se nam zgodi, da je premehak in preveč masten ter premalo hrustljav. Zato vam razkrivamo preprost trik, s katerim boste pripravili popoln domači pomfrit: hrustljav zunaj, mehak znotraj in ravno prav slan.

Izberite pravi krompir

Vse se začne pri krompirju. Za pomfri izberite trši, škrobni krompir. Tak krompir med cvrtjem ohrani obliko, hkrati pa se lepo zmehča od znotraj.

Krompir narežite na približno enako debele palčke (okoli 1 cm), da se bo enakomerno ocvrl.

Najpomembnejši korak: namakanje

Preberite še

To je ključ do popolne hrustljavosti. Narezani krompir namočite v hladno vodo za vsaj 30 minut, lahko tudi do 2 uri. Voda iz krompirja odstrani odvečni škrob, kar prepreči lepljenje in poskrbi, da bo pomfri med cvrtjem ostal zračen in hrustljav.

Po namakanju krompir temeljito obrišite s kuhinjsko krpo, saj vlaga in vroče olje ne gresta skupaj.

Ocvrt krompir, pomfri
Freepik

Dvojno cvrtje – skrivnost popolne teksture

Največja skrivnost popolnega ocvrtega krompirčka je dvojno cvrtje.

Prvo cvrtje (mehčanje):

V olje, segreto na približno 150 °C, dajte krompir in ga cvrite 4–5 minut, da se rahlo zmehča. Ne sme porjaveti! Nato ga vzemite ven in pustite 10 minut počivati.

Drugo cvrtje (hrustljavost):

Olje segrejte na 180 °C in krompir ponovno ocvrite 3–4 minute, dokler ne postane zlato rjav. S tem postopkom se krompir znotraj skuha, zunaj pa dobi popolno skorjico, rezultat pa je tisti “pravi”, restavracijski krompirček.

Začinite po svojem okusu

Sveže ocvrt krompir posolite takoj, ko ga vzamete iz olja. Po želji lahko dodate še česen v prahu ali dimljeno papriko za pikanten pridih, parmezan in peteršilj za gurmansko različico, ali ga postrezite z domačo česnovo, jogurtovo ali majonezno omako.

Iz pečice

Če se želite izogniti cvrtju, lahko poskusite tudi različico iz pečice: krompir pokapljajte z oljem, začinite s soljo in zelišči ter pecite 35–40 minut pri 200 °C, enkrat med peko obrnite. Rezultat bo manj masten, a vseeno hrustljav in zlat krompir.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.