Kaj boste skuhali danes?
Zajčja obara z lisičkami
Ko najdete lisičke na sprehodu, si skuhajte to okusno zajčjo obaro.
Zajčja obara z lisičkami
Ko najdete lisičke na sprehodu, si skuhajte to okusno zajčjo obaro.
Sestavine
- 800 g zajčjega mesa s kostmi
- 100 g korenčka
- 100 g čebule
- 50 g pora
- 150 g lisičk
- 2 stroka česna
- 1 peteršiljeva korenina
- 50 g gomolja zelene
- 1 dl belega vina
- 1 žlica moke
- 0,5 dl oljčnega olja
- sol
- poper
- lovorov list
- šetraj
- majaron
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 800 g zajčjega mesa s kostmi
- 100 g korenčka
- 100 g čebule
- 50 g pora
- 150 g lisičk
- 2 stroka česna
- 1 peteršiljeva korenina
- 50 g gomolja zelene
- 1 dl belega vina
- 1 žlica moke
- 0,5 dl oljčnega olja
- sol
- poper
- lovorov list
- šetraj
- majaron
Postopek
Lisičke očistimo, operemo in narežemo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Korenček, zeleno, peteršiljevo korenino in por očistimo in narežemo na rezance. Zajčje meso s kostmi nasekamo na primerne kose in operemo.
Na vročem olju prepražimo zajčje meso, dodamo čebulo, in ko postekleni, dodamo narezano zelenjavo, sesekljan česen in lisičke. Nekoliko popražimo, pomokamo in zalijemo z vodo. Solimo in popramo, začinimo s šetrajem, lovorovim listom in majaronom ter skuhamo do mehkega. Na koncu dolijemo vino, po želji še malo začinimo, prekuhamo in ponudimo z ajdovimi žganci.
Nasvet
Ajdove žgance pripravimo tako, da v loncu pristavimo liter in pol vode in jo solimo. 400 g ajdove moke pomešamo z 100 g bele pšenične moke in mešanico naenkrat vsujemo v krop. Pokrijemo in počakamo 5 minut, da voda zavre čez moko. S kuhalnico naredimo sredi kupčka moke luknjo, pokrijemo in kuhamo še 10 minut, da voda dobro prevre tudi v sredini. Nato skoraj vso vodo odlijemo v drug lonec in jo prihranimo. 100 g ocvirkove masti segrejemo, jo dodamo kuhani masi za žgance in dobro zmešamo. Med mešanjem žganci postanejo trdi in suhi, zato jim dodamo nekaj prihranjene vode, v kateri so se kuhali. Vodo dodajamo postopoma; če imamo rajši suhe žgance, dodamo manj vode, če so nam ljubši mehkejši, je dodamo nekoliko več. Kepo žgancev z vilicami ali nožem drobno narežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine
Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.
Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki
Klasična velikonočna jed na Gorenjskem