
Slavnostna torta z bezgovim sirupom in limono
Torta nežnih okusov za posebne priložnosti
Slavnostna torta z bezgovim sirupom in limono
Torta nežnih okusov za posebne priložnosti

Sestavine
- 6 srednje velikih jajc
- 100 g navadnega jogurta
- 1⁄2 dl mleka
- 450 g zmehčanega masla
- 450 g svetlo rjavega sladkorja
- 450 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- olje za modle
- sveže užitne cvetlice za okras
krema
- drobno naribana lupinica 1 limone
- 250 g zmehčanega masla
- 300 g polnomastnega kremnega sira
- 700 g sladkorja v prahu
navlažitev
- sok 1 limone
- 3 žlice bezgovega sirupa

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 6 srednje velikih jajc
- 100 g navadnega jogurta
- 1⁄2 dl mleka
- 450 g zmehčanega masla
- 450 g svetlo rjavega sladkorja
- 450 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- olje za modle
- sveže užitne cvetlice za okras
krema
- drobno naribana lupinica 1 limone
- 250 g zmehčanega masla
- 300 g polnomastnega kremnega sira
- 700 g sladkorja v prahu
navlažitev
- sok 1 limone
- 3 žlice bezgovega sirupa
Postopek
Pečico ogrejemo na 160 °C. Dno in obod treh modlov za torte premera 20 cm premažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. V vrču z metlico zmešamo jajca, jogurt in mleko. V veliki skledi z ročnim električnim mešalnikom stepemo jajca in sladkor, da dobimo rahlo penasto zmes, nato dodamo moko, jajčno mešanico iz vrča in limonovo lupinico ter gladko zmešamo. Maso razdelimo v modle, zgladimo površino in pečemo 40 minut.
Zmešamo limonov sok in bezgov sirup. Pečene biskvite po vsej površini prebodemo z zobotrebcem in z žlico navlažimo z mešanico limone in sirupa. Pustimo, da se ohladijo v modlih. (Ohlajene kolače lahko zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in za največ 3 dni shranimo v hladilnik, preden sestavimo torto.)
Za kremo maslo gladko stepemo z ročnim električnim mešalnikom. Dodamo polovico sladkorja v prahu in mešanico pretlačimo z lopatico (tako v mešanici ne bo nastal »oblak« sladkorja), nato spet stepemo. Dodamo preostali sladkor, kremni sir in limonovo lupinico, spet pretlačimo z lopatico in nato gladko zmešamo z mešalnikom.
Pripravimo stojalo in na njem sestavimo torto, tako da zlagamo plasti biskvita in vsako obilno premažemo s kremo. Večino preostale kreme nakopičimo na vrh in jo nato s paletnim nožem razmažemo po površini in obodu, tako da ustvarjamo vrtince. Nazadnje na vrh dodamo še preostalo kremo, s katero zapolnimo morebitne vrzeli v premazu. Okrasimo jo z užitnim sezonskim cvetjem.