
Kaj boste skuhali danes?
Slavnostna torta z bezgovim sirupom in limono
Torta nežnih okusov za posebne priložnosti
Slavnostna torta z bezgovim sirupom in limono
Torta nežnih okusov za posebne priložnosti

Sestavine
- 6 srednje velikih jajc
- 100 g navadnega jogurta
- 1⁄2 dl mleka
- 450 g zmehčanega masla
- 450 g svetlo rjavega sladkorja
- 450 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- olje za modle
- sveže užitne cvetlice za okras
krema
- drobno naribana lupinica 1 limone
- 250 g zmehčanega masla
- 300 g polnomastnega kremnega sira
- 700 g sladkorja v prahu
navlažitev
- sok 1 limone
- 3 žlice bezgovega sirupa

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 6 srednje velikih jajc
- 100 g navadnega jogurta
- 1⁄2 dl mleka
- 450 g zmehčanega masla
- 450 g svetlo rjavega sladkorja
- 450 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- olje za modle
- sveže užitne cvetlice za okras
krema
- drobno naribana lupinica 1 limone
- 250 g zmehčanega masla
- 300 g polnomastnega kremnega sira
- 700 g sladkorja v prahu
navlažitev
- sok 1 limone
- 3 žlice bezgovega sirupa
Postopek
Pečico ogrejemo na 160 °C. Dno in obod treh modlov za torte premera 20 cm premažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. V vrču z metlico zmešamo jajca, jogurt in mleko. V veliki skledi z ročnim električnim mešalnikom stepemo jajca in sladkor, da dobimo rahlo penasto zmes, nato dodamo moko, jajčno mešanico iz vrča in limonovo lupinico ter gladko zmešamo. Maso razdelimo v modle, zgladimo površino in pečemo 40 minut.
Zmešamo limonov sok in bezgov sirup. Pečene biskvite po vsej površini prebodemo z zobotrebcem in z žlico navlažimo z mešanico limone in sirupa. Pustimo, da se ohladijo v modlih. (Ohlajene kolače lahko zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in za največ 3 dni shranimo v hladilnik, preden sestavimo torto.)
Za kremo maslo gladko stepemo z ročnim električnim mešalnikom. Dodamo polovico sladkorja v prahu in mešanico pretlačimo z lopatico (tako v mešanici ne bo nastal »oblak« sladkorja), nato spet stepemo. Dodamo preostali sladkor, kremni sir in limonovo lupinico, spet pretlačimo z lopatico in nato gladko zmešamo z mešalnikom.
Pripravimo stojalo in na njem sestavimo torto, tako da zlagamo plasti biskvita in vsako obilno premažemo s kremo. Večino preostale kreme nakopičimo na vrh in jo nato s paletnim nožem razmažemo po površini in obodu, tako da ustvarjamo vrtince. Nazadnje na vrh dodamo še preostalo kremo, s katero zapolnimo morebitne vrzeli v premazu. Okrasimo jo z užitnim sezonskim cvetjem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ocvrte kozice po cajunsko
Hrustljave kozice začinjene po cajunsko, da vas bo njihov okus premamil in navdušil. Čar tega recepta je tudi domača cajunska začimbna mešanica.
Torta iz krhkega testa z robidnicami in topljeno smetano
Krhka, kremna in sočna hkrati - naravnost popolna torta!