Kaj boste skuhali danes?
Slavnostna torta z bezgovim sirupom in limono
Torta nežnih okusov za posebne priložnosti
Slavnostna torta z bezgovim sirupom in limono
Torta nežnih okusov za posebne priložnosti
Sestavine
- 6 srednje velikih jajc
- 100 g navadnega jogurta
- 1⁄2 dl mleka
- 450 g zmehčanega masla
- 450 g svetlo rjavega sladkorja
- 450 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- olje za modle
- sveže užitne cvetlice za okras
krema
- drobno naribana lupinica 1 limone
- 250 g zmehčanega masla
- 300 g polnomastnega kremnega sira
- 700 g sladkorja v prahu
navlažitev
- sok 1 limone
- 3 žlice bezgovega sirupa
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Puran, ki nikoli ni pust: ideje za lahka in res okusna kosila
Puranje meso je odlična izbira za hitro, okusno in razmeroma zdravo kosilo, ki bo všeč vsem.
Sestavine
- 6 srednje velikih jajc
- 100 g navadnega jogurta
- 1⁄2 dl mleka
- 450 g zmehčanega masla
- 450 g svetlo rjavega sladkorja
- 450 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- olje za modle
- sveže užitne cvetlice za okras
krema
- drobno naribana lupinica 1 limone
- 250 g zmehčanega masla
- 300 g polnomastnega kremnega sira
- 700 g sladkorja v prahu
navlažitev
- sok 1 limone
- 3 žlice bezgovega sirupa
Postopek
Pečico ogrejemo na 160 °C. Dno in obod treh modlov za torte premera 20 cm premažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. V vrču z metlico zmešamo jajca, jogurt in mleko. V veliki skledi z ročnim električnim mešalnikom stepemo jajca in sladkor, da dobimo rahlo penasto zmes, nato dodamo moko, jajčno mešanico iz vrča in limonovo lupinico ter gladko zmešamo. Maso razdelimo v modle, zgladimo površino in pečemo 40 minut.
Zmešamo limonov sok in bezgov sirup. Pečene biskvite po vsej površini prebodemo z zobotrebcem in z žlico navlažimo z mešanico limone in sirupa. Pustimo, da se ohladijo v modlih. (Ohlajene kolače lahko zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in za največ 3 dni shranimo v hladilnik, preden sestavimo torto.)
Za kremo maslo gladko stepemo z ročnim električnim mešalnikom. Dodamo polovico sladkorja v prahu in mešanico pretlačimo z lopatico (tako v mešanici ne bo nastal »oblak« sladkorja), nato spet stepemo. Dodamo preostali sladkor, kremni sir in limonovo lupinico, spet pretlačimo z lopatico in nato gladko zmešamo z mešalnikom.
Pripravimo stojalo in na njem sestavimo torto, tako da zlagamo plasti biskvita in vsako obilno premažemo s kremo. Večino preostale kreme nakopičimo na vrh in jo nato s paletnim nožem razmažemo po površini in obodu, tako da ustvarjamo vrtince. Nazadnje na vrh dodamo še preostalo kremo, s katero zapolnimo morebitne vrzeli v premazu. Okrasimo jo z užitnim sezonskim cvetjem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sočen karamelno-kokosov narastek
Zmešamo testo, prelijemo in spečemo. Preprosteje ne gre!
Zapečen pire iz pastinaka in zelene
Jagodna marmelada z dodatkom džina
Pesini rjavčki
Tale različica rjavčkov vsebuje manj maščobe, zato so malo manj pregrešni, a nič manj dobri.