© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Malinova torta z rožno vodo

Slaščica za vrtne zabave in druga praznovanja

Malinova torta z rožno vodo

Slaščica za vrtne zabave in druga praznovanja

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 10 do 12 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
malinova torta

Sestavine

  • 225 g zmehčanega masla
  • 225 g svetlo rjavega sladkorja
  • 4 srednje velika jajca
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 225 g moke
  • 1⁄2 zavitka pecilnega praška
  • maslo za 2 modla
  • sladkor v prahu za posip

nadev

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1 žlička rožne vode
  • 4 žlice malinovega džema
  • 150 g malin

obliv

  • 175 g sladkorja v prahu
  • 1⁄2 žličke rožne vode

okras

  • posušeni cvetni lističi vrtnic
  • prgišče malin
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 225 g zmehčanega masla
  • 225 g svetlo rjavega sladkorja
  • 4 srednje velika jajca
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 225 g moke
  • 1⁄2 zavitka pecilnega praška
  • maslo za 2 modla
  • sladkor v prahu za posip

nadev

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1 žlička rožne vode
  • 4 žlice malinovega džema
  • 150 g malin

obliv

  • 175 g sladkorja v prahu
  • 1⁄2 žličke rožne vode

okras

  • posušeni cvetni lističi vrtnic
  • prgišče malin

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Tortna modla s premerom 20 cm na tanko premažemo z maslom in ju obložimo s papirjem za peko. Presejemo moko in razžvrkljamo jajca. V večji skledi stepemo maslo in sladkor, da nastane svetla in rahla zmes. Postopoma vmešamo jajca in vsakič postrgamo zmes s stranic sklede. Če masa postaja grudičasta, ji dodamo žličko moke. Dodamo vaniljo in polovico moke, nato vmešamo še drugo polovico.

2

V vsak tortni model vlijemo polovico testa in ga pečemo 20 do 25 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo. Biskvita pustimo, da se 10 minut hladita v modlih, nato ju preložimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladita.

3

Medtem naredimo nadev. Sladko smetano rahlo stepemo in ji ob tem prilijemo rožno vodo. Nato vmešamo džem. Pazimo, da mešanice ne stepamo predolgo.

4

Enega od biskvitov preložimo na servirni krožnik in ga namažemo s kremo. Maline rahlo stlačimo in jih porazdelimo po kremi. Na to položimo drugi biskvit.

5

Za obliv zmešamo sladkor v prahu, 2 žlici vode in rožno vodo. Prilijemo nekaj soka, ki se je izcedil iz stlačenih malin. Obliv pokapamo po torti, jo okrasimo s posušenimi cvetnimi lističi vrtnic in malinami ter potresemo s sladkorjem v prahu.

Rožna voda

Rožna voda je naravni izvleček, ki nastane z destilacijo cvetnih listov vrtnice. Pri nakupu smo pozorni, da izberemo naravno, brez umetnih dišav in okusov. Pogosto se uporablja v bližnjevzhodnih kuhinjah, pa tudi v indijski in severnoafriški, zlasti v sladicah, na primer v mlečnem rižu in baklavi, in napitkih, dodajo pa jo tudi pilavu in jagnječjim enolončnicam. Uporablja se v majhnih količinah, jedem pa da rahel, ne premočan, cvetni nadih.

Priljubljeni recepti

Pesini rjavčki

Tale različica rjavčkov vsebuje manj maščobe, zato so malo manj pregrešni, a nič manj dobri.

1 h 20 min
Enostavno

Črni gozdiček z rjavčki v kozarčkih

Sladoledna sladica na žličko, ki jo je navdihnila znamenita torta. Pa brez goljufanja, specite tudi rjavčke!

30 min
Srednje zahtevno

Solata z lečo, rdečo peso in klobaso

Solata s klobaso bo odlična popestritev jedilnika v zimskih dneh

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.