Kaj boste skuhali danes?
Malinova torta z rožno vodo
Slaščica za vrtne zabave in druga praznovanja
Malinova torta z rožno vodo
Slaščica za vrtne zabave in druga praznovanja
Sestavine
- 225 g zmehčanega masla
- 225 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 srednje velika jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 225 g moke
- 1⁄2 zavitka pecilnega praška
- maslo za 2 modla
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlička rožne vode
- 4 žlice malinovega džema
- 150 g malin
obliv
- 175 g sladkorja v prahu
- 1⁄2 žličke rožne vode
okras
- posušeni cvetni lističi vrtnic
- prgišče malin
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 225 g zmehčanega masla
- 225 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 srednje velika jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 225 g moke
- 1⁄2 zavitka pecilnega praška
- maslo za 2 modla
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlička rožne vode
- 4 žlice malinovega džema
- 150 g malin
obliv
- 175 g sladkorja v prahu
- 1⁄2 žličke rožne vode
okras
- posušeni cvetni lističi vrtnic
- prgišče malin
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Tortna modla s premerom 20 cm na tanko premažemo z maslom in ju obložimo s papirjem za peko. Presejemo moko in razžvrkljamo jajca. V večji skledi stepemo maslo in sladkor, da nastane svetla in rahla zmes. Postopoma vmešamo jajca in vsakič postrgamo zmes s stranic sklede. Če masa postaja grudičasta, ji dodamo žličko moke. Dodamo vaniljo in polovico moke, nato vmešamo še drugo polovico.
V vsak tortni model vlijemo polovico testa in ga pečemo 20 do 25 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo. Biskvita pustimo, da se 10 minut hladita v modlih, nato ju preložimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladita.
Medtem naredimo nadev. Sladko smetano rahlo stepemo in ji ob tem prilijemo rožno vodo. Nato vmešamo džem. Pazimo, da mešanice ne stepamo predolgo.
Enega od biskvitov preložimo na servirni krožnik in ga namažemo s kremo. Maline rahlo stlačimo in jih porazdelimo po kremi. Na to položimo drugi biskvit.
Za obliv zmešamo sladkor v prahu, 2 žlici vode in rožno vodo. Prilijemo nekaj soka, ki se je izcedil iz stlačenih malin. Obliv pokapamo po torti, jo okrasimo s posušenimi cvetnimi lističi vrtnic in malinami ter potresemo s sladkorjem v prahu.
Rožna voda
Rožna voda je naravni izvleček, ki nastane z destilacijo cvetnih listov vrtnice. Pri nakupu smo pozorni, da izberemo naravno, brez umetnih dišav in okusov. Pogosto se uporablja v bližnjevzhodnih kuhinjah, pa tudi v indijski in severnoafriški, zlasti v sladicah, na primer v mlečnem rižu in baklavi, in napitkih, dodajo pa jo tudi pilavu in jagnječjim enolončnicam. Uporablja se v majhnih količinah, jedem pa da rahel, ne premočan, cvetni nadih.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Topla ohrovtova solata z mandlji in pršutom
Jesenski kruhovi cmoki
Ne zavrzite starega kruha, raje ga uporabite za fine kruhove cmoke