
Kaj boste skuhali danes?
Hitra jagodna torta z bezgovim sirupom
Poglejte kakšna lepotica - kot nalašč za poletna praznovanja
Hitra jagodna torta z bezgovim sirupom
Poglejte kakšna lepotica - kot nalašč za poletna praznovanja

Sestavine
- 2 biskvitna oblata po 200 g, premera 25 cm
- 6 žlic jagodne marmelade ali džema
- 400 g jagod (po možnosti enakomerno velikih)
- 6 dl sladke smetane
- 2 žlici + 150 g sladkorja v prahu
- 5 žlic bezgovega sirupa
- 5–6 malin ali malo rožnatega jedilnega barvila
- prgišče pistacij (po želji), narezanih na lističe ali grobo nasekljanih
- jagodna omaka ali smetana, ko postrežemo

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 2 biskvitna oblata po 200 g, premera 25 cm
- 6 žlic jagodne marmelade ali džema
- 400 g jagod (po možnosti enakomerno velikih)
- 6 dl sladke smetane
- 2 žlici + 150 g sladkorja v prahu
- 5 žlic bezgovega sirupa
- 5–6 malin ali malo rožnatega jedilnega barvila
- prgišče pistacij (po želji), narezanih na lističe ali grobo nasekljanih
- jagodna omaka ali smetana, ko postrežemo
Postopek
Vzamemo dno modla za torte premera 20 cm in ga uporabimo kot šablono, s katero iz vsakega oblata izrežemo krog. Obrezke narežemo na koščke in jih prihranimo. Dno modla spet vpnemo v obod in model obložimo z dvema ko- soma prozorne kuhinjske folije, tako da visi čez obod in bomo lahko z njo pokrili sestavljeno torto.
En biskvitni oblat položimo v model in ga premažemo s polovico marmelade. Jagode razpolovimo in jih razporedimo ob obod modla s prerezano stranjo navzven. Če so med njimi tudi zelo velike ali majhne jagode, jih damo na stran.
V skledi stepemo sladko smetano z 2 žlicama sladkorja v prahu in 3 žlicami bezgovega sirupa. Prihranjene jagode narežemo na koščke in jih primešamo smetani. Polovico smetane nadevamo na prvi oblat in jo razprostremo vse do robov, tako da jagode ostanejo na svojem mestu.
V smetano pritisnemo narezane obrezke biskvita v eni plasti (morda ne bomo porabili vseh) in jih pokapamo s preostalim bezgovim sirupom. V preostalo smetano vmešamo preostalo marmelado in jo nadevamo na koščke biskvita. Razmažemo jo in obložimo z drugim biskvitnim oblatom. Torto prekrijemo s folijo, ki visi čez rob, in jo nežno pritisnemo, da stisnemo plasti. Shranimo jo v hladilnik, medtem ko pripravljamo obliv. (Torto lahko v hladilniku hranimo do 24 ur.)
Maline pretlačimo z vilicami in zmešamo s 150 g sladkorja v prahu, da dobimo gost obliv. Če je pregost, dodamo kanček vode. (Ali pa sladkor v prahu zmešamo s toliko vode, da nastane gost obliv, ki ga obarvamo z nekaj kapljicami rožnatega jedilnega barvila.)
Ko želimo postreči, torto vzamemo iz modla in odstranimo folijo, nato jo prenesemo na stojalo za torte. Obliv premažemo po vrhu torte vse do robov, nato rob posujemo s pistacijami. Torto po želji lahko postrežemo z jagodno omako ali smetano.
Pripravimo pistacije
Oluščene nesoljene pistacije prelijemo s kropom in jih namakamo 10 minut. Nato jih odcedimo, stresemo na kuhinjsko krpo in pomanemo, da odstranimo kožice in se pokaže živo zeleno jedro. Po dolgem jih tanko narežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Hotdog s popečenimi rakci po mehiško
Pri pripravi hotdogov lahko pustimo ustvarjalnosti na plano