© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico


Uredništvo
9. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

koline-pestrost-slovenskih-klobas-2-72-710x375.jpg
Pečenice s samostansko mešanico

Ko po kuhinji zadiši po pečenicah, vemo, da prihaja nekaj domačega, krepčilnega in toplega. Pečenice so ena tistih jedi, ki so preproste, a polne okusa, in jih lahko pripravite na več načinov: bodisi v ponvi, v pečici ali celo na žaru. Najlepše pri vsem pa je, da se odlično ujemajo z različnimi prilogami; od kislega zelja do bogatih mešanic stročnic in žit.

Kaj so pečenice?

Pečenice so slovenska različica svežih svinjskih klobas, narejenih iz mletega mesa, maščobe in začimb. Včasih so bile obvezen del kolin, danes pa jih najdemo skozi vse leto.

Najpogosteje jih kuhamo ali pečemo, nato pa postrežemo s prilogami, ki poudarijo njihov poln okus. Kislo zelje ali repa sta klasika, a vse pogosteje pečenice kombiniramo tudi s krompirjem, fižolom, ali – kot v našem receptu – s samostansko mešanico.

Preberite še

Pečenice s samostansko mešanico

Ena bolj zanimivih različic so pečenice s samostansko mešanico, kjer se okusi pečenic prepletejo s kombinacijo fižola, ješprenja, čebule in kislega zelja. Ta “samostanska mešanica” je prava jesensko-zimska jed, bogata s hranili, polna teksture in tistega prijetnega domačega okusa, ki nas pogreje že z vonjem.

Za pripravo jedi se fižol, zelje in ješprenj skuhajo posebej, nato pa povežejo s prežganjem in postrežejo s popečenimi pečenicami. Rezultat je krepčilna jed, ki nasiti in spomni na tradicionalne koline.

Nasveti za popolne pečenice

Pred peko jih lahko na kratko pokuhajte, da se enakomerno spečejo in ostanejo sočne.

Če jih pečete v pečici, jih predhodno prebodite, da med peko ne počijo.

Za hrustljavo skorjico jih po koncu peke na hitro popecite v ponvi.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.