Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.
Ko po kuhinji zadiši po pečenicah, vemo, da prihaja nekaj domačega, krepčilnega in toplega. Pečenice so ena tistih jedi, ki so preproste, a polne okusa, in jih lahko pripravite na več načinov: bodisi v ponvi, v pečici ali celo na žaru. Najlepše pri vsem pa je, da se odlično ujemajo z različnimi prilogami; od kislega zelja do bogatih mešanic stročnic in žit.
Kaj so pečenice?
Pečenice so slovenska različica svežih svinjskih klobas, narejenih iz mletega mesa, maščobe in začimb. Včasih so bile obvezen del kolin, danes pa jih najdemo skozi vse leto.
Najpogosteje jih kuhamo ali pečemo, nato pa postrežemo s prilogami, ki poudarijo njihov poln okus. Kislo zelje ali repa sta klasika, a vse pogosteje pečenice kombiniramo tudi s krompirjem, fižolom, ali – kot v našem receptu – s samostansko mešanico.
Pečenice s samostansko mešanico
Ena bolj zanimivih različic so pečenice s samostansko mešanico, kjer se okusi pečenic prepletejo s kombinacijo fižola, ješprenja, čebule in kislega zelja. Ta “samostanska mešanica” je prava jesensko-zimska jed, bogata s hranili, polna teksture in tistega prijetnega domačega okusa, ki nas pogreje že z vonjem.
Za pripravo jedi se fižol, zelje in ješprenj skuhajo posebej, nato pa povežejo s prežganjem in postrežejo s popečenimi pečenicami. Rezultat je krepčilna jed, ki nasiti in spomni na tradicionalne koline.
Pečenice s samostansko mešanico
Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.
Nasveti za popolne pečenice
Pred peko jih lahko na kratko pokuhajte, da se enakomerno spečejo in ostanejo sočne.
Če jih pečete v pečici, jih predhodno prebodite, da med peko ne počijo.
Za hrustljavo skorjico jih po koncu peke na hitro popecite v ponvi.
Pečena klobasa z jabolki in gorčico
Jed s klobaso bo malce bolj sveža, če ji bomo dodali jabolko
Jesenska ponev s klobaso, rdečim zeljem in kostanjem
Sezonske dobrote iz ponvice - odlična ideja!
Jota s kranjsko klobaso
Okrepčilna in osvežilna enolončnica, ki jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se