Kaj boste skuhali danes?
Pečenice s samostansko mešanico
Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.
Pečenice s samostansko mešanico
Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.
Sestavine
- 4 pečenice
- maščoba za pečenje
samostanska mešanica
- 300 g suhega rjavega fižola (namočenega čez noč)
- 1 kg kisle repe ali kislega zelja
- 300 g ješprenja
- 100 g svinjske masti
- 200 g čebule
- 60 g moke
- 2 stroka česna
- sol
- mleti poper
Aperitivo - za sladko življenje po italijansko
Po vsej Italiji pred sončnim zahodom odložijo vsakodnevne skrbi, srkajo svoj najljubši koktajl ter uživajo v klepetu in prigrizkih.
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Sestavine
- 4 pečenice
- maščoba za pečenje
samostanska mešanica
- 300 g suhega rjavega fižola (namočenega čez noč)
- 1 kg kisle repe ali kislega zelja
- 300 g ješprenja
- 100 g svinjske masti
- 200 g čebule
- 60 g moke
- 2 stroka česna
- sol
- mleti poper
Postopek
Namočen fižol skuhamo. Zelje ali repo operemo s hladno vodo (če sta prekisla) in skuhamo skupaj z ješprenjem. Posebej na masti prepražimo na lističe narezano čebulo, dodamo moko in jo svetlo rumeno prepražimo, na koncu dodamo sesekljan česen in popražimo še toliko, da zadiši. Prežganje stresemo na napol odcejeno zelje ali repo, premešamo in dodamo odcejen kuhan fižol. Gostoto uravnavamo s fižolovo vodo ali vodo od zelja ali repe. Solimo, popramo in dobro premešamo.
Pečenice 10 minut kuhamo v vodi, nato jih popečemo v ponvi na malo maščobe, da se zlato rjavo obarvajo. Ponudimo skupaj s samostansko mešanico.