
Jota s kranjsko klobaso
Okrepčilna in osvežilna enolončnica, ki jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Jota s kranjsko klobaso
Okrepčilna in osvežilna enolončnica, ki jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.

Sestavine
- 800 g kisle repe ali zelja
- 500 g rjavega fižola
- 500 g krompirja
- 1 velika čebula
- 2 para kranjskih ali domačih klobas
- 4 stroki česna
- 1 lovorov list
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- oljčno olje ali mast
- sol, sveže zmlet poper

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 800 g kisle repe ali zelja
- 500 g rjavega fižola
- 500 g krompirja
- 1 velika čebula
- 2 para kranjskih ali domačih klobas
- 4 stroki česna
- 1 lovorov list
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- oljčno olje ali mast
- sol, sveže zmlet poper
Postopek
Fižol čez noč namočimo v hladni vodi v velikem loncu. To vodo odlijemo, prilijemo novo, pristavimo in skuhamo, a ne razkuhamo – naj bo še malo na zob!
V drugo posodo damo repo (ali zelje), narezane klobase, lovorov list in malo popra. Prelijemo z malo hladne vode in pristavimo. Ko zavre, kuhamo slabo uro. Krompir olupimo in narežemo ter skuhamo na tri četrt.
Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V lonec s fižolom dodamo kuhano kislo repo s klobasami (če se nam po hladilniku valja pršutova kost, v lonec z njo) in odcejen krompir (nekaj vode prihranimo). Dodamo paradižnikovo mezgo in dobro premešamo. Po potrebi (odvisno od slanosti mesa) posolimo in počasi kuhamo še deset minut.
Medtem čebulo stresemo v ponev na malo olja. Pristavimo in popražimo, da porumeni, ter dodamo česen. Ko zadiši, prilijemo malo vode od kuhanja krompirja, nato brž odstavimo in vsaj pet minut pred koncem kuhanja primešamo joti. Ko jed odstavimo, naj vsaj deset minut stoji, nato jo postrežemo.