
Kaj boste skuhali danes?
Jota s kranjsko klobaso
Okrepčilna in osvežilna enolončnica, ki jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Jota s kranjsko klobaso
Okrepčilna in osvežilna enolončnica, ki jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.

Sestavine
- 800 g kisle repe ali zelja
- 500 g rjavega fižola
- 500 g krompirja
- 1 velika čebula
- 2 para kranjskih ali domačih klobas
- 4 stroki česna
- 1 lovorov list
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- oljčno olje ali mast
- sol, sveže zmlet poper

Puhast posladek, ki navduši na prvi pogled
Za pozen zajtrk ali popoldanski 'pocartek' si bomo tokrat privoščili dutch baby – ponvičnik, ki ga spečemo v litoželezni ponvi ali ognjevarnem pekaču.

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Navdušujoče jedi z žara: ko poletje sreča jesen
Na žaru odlično pripravimo še kaj drugega kot zgolj klasiko.
Sestavine
- 800 g kisle repe ali zelja
- 500 g rjavega fižola
- 500 g krompirja
- 1 velika čebula
- 2 para kranjskih ali domačih klobas
- 4 stroki česna
- 1 lovorov list
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- oljčno olje ali mast
- sol, sveže zmlet poper
Postopek
Fižol čez noč namočimo v hladni vodi v velikem loncu. To vodo odlijemo, prilijemo novo, pristavimo in skuhamo, a ne razkuhamo – naj bo še malo na zob!
V drugo posodo damo repo (ali zelje), narezane klobase, lovorov list in malo popra. Prelijemo z malo hladne vode in pristavimo. Ko zavre, kuhamo slabo uro. Krompir olupimo in narežemo ter skuhamo na tri četrt.
Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V lonec s fižolom dodamo kuhano kislo repo s klobasami (če se nam po hladilniku valja pršutova kost, v lonec z njo) in odcejen krompir (nekaj vode prihranimo). Dodamo paradižnikovo mezgo in dobro premešamo. Po potrebi (odvisno od slanosti mesa) posolimo in počasi kuhamo še deset minut.
Medtem čebulo stresemo v ponev na malo olja. Pristavimo in popražimo, da porumeni, ter dodamo česen. Ko zadiši, prilijemo malo vode od kuhanja krompirja, nato brž odstavimo in vsaj pet minut pred koncem kuhanja primešamo joti. Ko jed odstavimo, naj vsaj deset minut stoji, nato jo postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Govedina po tajsko
Flambiran piščanec s šparglji
Piščanca smo popekli in zalili s konjakom ter ga postregli v smetani, s pehtranom in svežimi šparglji.
Testenine z vongolami
Malce ekstravagantno razpoloženi smo jim dodali nasekljan svež čili.
Piščanec in zelenjava iz cvrtnika na vroči zrak
Ste že spoznali vse prednosti cvrtnika na vroči zrak?