Kaj boste skuhali danes?
Jota s kranjsko klobaso
Okrepčilna in osvežilna enolončnica, ki jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Jota s kranjsko klobaso
Okrepčilna in osvežilna enolončnica, ki jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Sestavine
- 800 g kisle repe ali zelja
- 500 g rjavega fižola
- 500 g krompirja
- 1 velika čebula
- 2 para kranjskih ali domačih klobas
- 4 stroki česna
- 1 lovorov list
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- oljčno olje ali mast
- sol, sveže zmlet poper
Tako rahli in okusni štruklji, da zasenčijo tudi glavno jed
Kvašeni štruklji s skuto so lahko odlična priloga tudi za martinovo – rahli in polnega okusa se lepo podajo k pečeni perutnini in dušenemu rdečemu zelju.
Sladica, ki očara z izgledom in okusom
Torta Eszterhazy je elegantna sladica za posebne priložnosti. Priprava je poseben izziv, a oh, rezultat je tako zelo vreden truda.
Ta viralni hit z družbenih omrežij bo vaš novi najljubši proteinski obrok
Če iščete hitro, okusno in hranljivo jed, ki bo všeč vsem doma, je tortilja z jajcem iz pečice pravi odgovor.
Sestavine
- 800 g kisle repe ali zelja
- 500 g rjavega fižola
- 500 g krompirja
- 1 velika čebula
- 2 para kranjskih ali domačih klobas
- 4 stroki česna
- 1 lovorov list
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- oljčno olje ali mast
- sol, sveže zmlet poper
Postopek
Fižol čez noč namočimo v hladni vodi v velikem loncu. To vodo odlijemo, prilijemo novo, pristavimo in skuhamo, a ne razkuhamo – naj bo še malo na zob!
V drugo posodo damo repo (ali zelje), narezane klobase, lovorov list in malo popra. Prelijemo z malo hladne vode in pristavimo. Ko zavre, kuhamo slabo uro. Krompir olupimo in narežemo ter skuhamo na tri četrt.
Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V lonec s fižolom dodamo kuhano kislo repo s klobasami (če se nam po hladilniku valja pršutova kost, v lonec z njo) in odcejen krompir (nekaj vode prihranimo). Dodamo paradižnikovo mezgo in dobro premešamo. Po potrebi (odvisno od slanosti mesa) posolimo in počasi kuhamo še deset minut.
Medtem čebulo stresemo v ponev na malo olja. Pristavimo in popražimo, da porumeni, ter dodamo česen. Ko zadiši, prilijemo malo vode od kuhanja krompirja, nato brž odstavimo in vsaj pet minut pred koncem kuhanja primešamo joti. Ko jed odstavimo, naj vsaj deset minut stoji, nato jo postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Debeli špageti s polpetkami iz mesa in jajčevcev
Spaghettoni con polpette di carne e melanzane
Pečena svinjina po kitajsko (char siu)
Char siu je prava kantonska poslastica - meso z žara postrežemo z rižem ali pa uporabimo kot nadev za pogačice.