© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

6 jedi iz fižola, ki so prava jesenska klasika


Meta Vražič
8. 9. 2025, 05.55
Posodobljeno
09:25
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko se dnevi ohladijo in se listje počasi obarva v odtenke jeseni, je čas, da se pogrejemo z nasitnimi in bogatimi enolončnicami. Fižol je odlična sestavina za v tople jedi, ki nas bodo pogrele, hkrati pa je bogat vir beljakovin, vlaknin, železa in vitamina B.

fizol
Unsplash
Fižol je odličen dodatek bogatim enolončnicam.

Jesenski fižol je idealen, ko je še sorazmerno svež in poln hranil. Suh fižol je najbolje predhodno namočiti čez noč, nato odcediti in kuhati. Tako zmanjšamo čas kuhanja, fižol pa je tako lažji za prebavo, saj se škrob že delno razgradi. Za bogate okuse raje izberite trše sorte fižola, ki med kuhanjem obdržijo obliko in ne razpadejo v kašo.

Fižol je v jedeh pogosto spregledan, a je odlična adicija jedem, saj vsebuje veliko beljakovin, vlaknin, železa, kalija, vitamina C in vitaminov skupine B. Posebej ugoden pa je tudi njegov učinek na prebavo in uravnavanje ravni sladkorja v krvi. 

Sezona fižola se začne konec poletja, a je vrhunec pogosto prav v jeseni. Zato je zdaj idealen čas za jedi na žlico, ki sledijo domu in toplini.

1. Pečen fižol po gršk0

Ta rustikalna in bogata različica odlično izkoristi fižol, pečen skupaj z zelenjavo in začimbami, obogateno s feta sirom in kruhom. Bogato, sočno in prav popeljalo vas bo na grške otoke in njihove značilne okuse.

2. Fižolova enolončnica s klobaso in hariso

Domače, toplo, začinjeno. Klobasa in harisa dodata pikantni pridih, zelenjava in fižol pa poskrbita za nasitno, bogato teksturo. 

fizol
Unsplash
Okrempačjte se s temi finimi jedmi.

3. Pašta fižol

Preprosta, a srčno nasitna jed — fižol združimo z drobnimi testeninami in klobaso. Idealno za pripravo vnarej, saj jed lahko zamrznemo za dni, ko si želimo okusnega bogatega kosila.

Preberite še

4. Kremast fižol s hitro popečenimi kozicami

Eleganten in prefinjen recept, kjer se kremna osnova iz fižola in paprike kombinirata z aromatičnimi kozicami, dodana sveža bazilika pa se čudovito ujame v to bogato strukturo okusov.

Kremast fižol s hitro popečenimi kozicami
Barbara Slivnik
Kremast fižol s hitro popečenimi kozicami

5. Toskanska ješprenjeva enolončnica s fižolom

Eden izmed "bestselerjev" italijanske rustikalne kulinarike — zelenjavo, ješpren, fižol in zelišča združimo v bogato, nasitno enolončnico. Postrežemo jo s kosom hrustljavega kruha za še več domačnosti.

6. Čili govedina s črnim fižolom in avokadovo solato

Za dni, ko si želite, da vam kuhinja zadiši po Mehiki. Mešanica močnih začimb in okusnih sestavin se bo popolna uravnovesila s svežo avokadovo solatko.

Za še več okusnih idej in receptov, pa nam lahko tudi sledite na naši Facebook strani Dober Tek!

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.