6 jedi iz fižola, ki so prava jesenska klasika
Ko se dnevi ohladijo in se listje počasi obarva v odtenke jeseni, je čas, da se pogrejemo z nasitnimi in bogatimi enolončnicami. Fižol je odlična sestavina za v tople jedi, ki nas bodo pogrele, hkrati pa je bogat vir beljakovin, vlaknin, železa in vitamina B.

Jesenski fižol je idealen, ko je še sorazmerno svež in poln hranil. Suh fižol je najbolje predhodno namočiti čez noč, nato odcediti in kuhati. Tako zmanjšamo čas kuhanja, fižol pa je tako lažji za prebavo, saj se škrob že delno razgradi. Za bogate okuse raje izberite trše sorte fižola, ki med kuhanjem obdržijo obliko in ne razpadejo v kašo.
Fižol je v jedeh pogosto spregledan, a je odlična adicija jedem, saj vsebuje veliko beljakovin, vlaknin, železa, kalija, vitamina C in vitaminov skupine B. Posebej ugoden pa je tudi njegov učinek na prebavo in uravnavanje ravni sladkorja v krvi.
Sezona fižola se začne konec poletja, a je vrhunec pogosto prav v jeseni. Zato je zdaj idealen čas za jedi na žlico, ki sledijo domu in toplini.
1. Pečen fižol po gršk0
Ta rustikalna in bogata različica odlično izkoristi fižol, pečen skupaj z zelenjavo in začimbami, obogateno s feta sirom in kruhom. Bogato, sočno in prav popeljalo vas bo na grške otoke in njihove značilne okuse.
»Gigantes plaki« – najboljši je mlačen na opečenem rustikalnem kruhu.
Pečen fižol po grško
2. Fižolova enolončnica s klobaso in hariso
Domače, toplo, začinjeno. Klobasa in harisa dodata pikantni pridih, zelenjava in fižol pa poskrbita za nasitno, bogato teksturo.
Krepka fižolova enolončnica bo polepšala še tako siv dan
Fižolova enolončnica s klobaso in hariso

3. Pašta fižol
Preprosta, a srčno nasitna jed — fižol združimo z drobnimi testeninami in klobaso. Idealno za pripravo vnarej, saj jed lahko zamrznemo za dni, ko si želimo okusnega bogatega kosila.
4. Kremast fižol s hitro popečenimi kozicami
Eleganten in prefinjen recept, kjer se kremna osnova iz fižola in paprike kombinirata z aromatičnimi kozicami, dodana sveža bazilika pa se čudovito ujame v to bogato strukturo okusov.

5. Toskanska ješprenjeva enolončnica s fižolom
Eden izmed "bestselerjev" italijanske rustikalne kulinarike — zelenjavo, ješpren, fižol in zelišča združimo v bogato, nasitno enolončnico. Postrežemo jo s kosom hrustljavega kruha za še več domačnosti.
Ješprenjeva enolončnica vam ne bo vzela več kot pol ure za pripravo
Toskanska ješprenjeva enolončnica s fižolom
6. Čili govedina s črnim fižolom in avokadovo solato
Za dni, ko si želite, da vam kuhinja zadiši po Mehiki. Mešanica močnih začimb in okusnih sestavin se bo popolna uravnovesila s svežo avokadovo solatko.
Preprosto in tako zelo okusno! Ob čiliju postrezite prilogo z avokadom in nežnimi listki mlade solate.
Čili z govedino in črnim fižolom ter avokadova solata
Za še več okusnih idej in receptov, pa nam lahko tudi sledite na naši Facebook strani Dober Tek!
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se