© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pečen fižol po grško

»Gigantes plaki« – najboljši je mlačen na opečenem rustikalnem kruhu.

Pečen fižol po grško

»Gigantes plaki« – najboljši je mlačen na opečenem rustikalnem kruhu.

Čas priprave 2 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
gigantes plaki

Sestavine

  • 400 g orjaškega grškega fižola ali tetovca
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 800 g zrelega paradižnika
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička suhega origana
  • ščepec cimeta
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • peteršilj in oljčno olje za posip

Sestavine

  • 400 g orjaškega grškega fižola ali tetovca
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 800 g zrelega paradižnika
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička suhega origana
  • ščepec cimeta
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • peteršilj in oljčno olje za posip

Postopek

1

V zadostni količini vode čez noč namakamo fižol. Nato ga odcedimo, splaknemo pod tekočo vodo in damo v dovolj veliko kozico s pokrovom. Nalijemo vodo in pustimo, da zavre. Ogenj nato zmanjšamo in kuhamo približno 50 minut, da se fižol nekoliko zmehča, vendar še ni mehak. Odcedimo ga in prihranimo.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Paradižnik olupimo tako, da ga za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo. Grobo ga narežemo. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem na srednjem ognju 10 minut pražimo drobno sesekljano čebulo in česen, da se čebula zmehča, vendar ne sme porjaveti. Dodamo paradižnikovo mezgo, pražimo še kakšno minuto, nato pa dodamo vse preostale sestavine razen fižola in kuhljamo še 2 ali 3 minute. Jed solimo in popramo, nato vmešamo fižol. Mešanico stresemo v nepregoren pekač in pečemo približno 1 uro, med peko pekača ne pokrivamo in jedi ne mešamo. Fižol popije vso tekočino in omaka se zgosti. Nekoliko ga ohladimo, nato posujemo s peteršiljem in pred serviranjem prelijemo z malo oljčnega olja.

Priljubljeni recepti

Zamrznjena lubenica s penino

Sladka osvežitev za vroče dni (za odrasle)

20 min
Enostavno

Medeni kipnik

Kipnik ali narastek izvira iz angleške kulinarične tradicije, a ga bomo tudi pri nas z veseljem posvojili

2 h
Enostavno

Dušena govedina v rdečem vinu

Govedina v rdečem vinu za pravo pojedino

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.