
Pečen fižol po grško
»Gigantes plaki« – najboljši je mlačen na opečenem rustikalnem kruhu.
Pečen fižol po grško
»Gigantes plaki« – najboljši je mlačen na opečenem rustikalnem kruhu.

Sestavine
- 400 g orjaškega grškega fižola ali tetovca
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 800 g zrelega paradižnika
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička suhega origana
- ščepec cimeta
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- peteršilj in oljčno olje za posip

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 400 g orjaškega grškega fižola ali tetovca
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 800 g zrelega paradižnika
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička suhega origana
- ščepec cimeta
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- peteršilj in oljčno olje za posip
Postopek
V zadostni količini vode čez noč namakamo fižol. Nato ga odcedimo, splaknemo pod tekočo vodo in damo v dovolj veliko kozico s pokrovom. Nalijemo vodo in pustimo, da zavre. Ogenj nato zmanjšamo in kuhamo približno 50 minut, da se fižol nekoliko zmehča, vendar še ni mehak. Odcedimo ga in prihranimo.
Pečico segrejemo na 180 °C. Paradižnik olupimo tako, da ga za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo. Grobo ga narežemo. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem na srednjem ognju 10 minut pražimo drobno sesekljano čebulo in česen, da se čebula zmehča, vendar ne sme porjaveti. Dodamo paradižnikovo mezgo, pražimo še kakšno minuto, nato pa dodamo vse preostale sestavine razen fižola in kuhljamo še 2 ali 3 minute. Jed solimo in popramo, nato vmešamo fižol. Mešanico stresemo v nepregoren pekač in pečemo približno 1 uro, med peko pekača ne pokrivamo in jedi ne mešamo. Fižol popije vso tekočino in omaka se zgosti. Nekoliko ga ohladimo, nato posujemo s peteršiljem in pred serviranjem prelijemo z malo oljčnega olja.