Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Artičoke
Čas branja 2 min.

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic


Tina Lucu/Revija Liza Maja
26. 4. 2025, 08.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

artičoke
Profimedia
Artičoke izvirajo iz sredozemskih dežel, kot afrodiziak pa so jih uživali že stari Grki in Rimljani.

Italija je ena največjih proizvajalk artičok, še zlasti znane so v Liguriji. Artičoke iz okolice San Rema slovijo po nežnosti in blagosti, zato jih domačini pogosto jedo surove ali le rahlo kuhane, da ohranijo njihov naravni okus. Zdaj je popoln čas za prve mlade artičoke.

Kako pripravljajo artičoke v kuhinji San Rema

V San Remu, ki je znan po obalni kulinariki, artičoke pripravljajo različno, pri tem pa so pomembne lokalne sestavine in preprostost:

  • Carciofi alla ligure - artičoke se dušijo v olivnem olju, česnu, belem vinu in svežih zeliščih, kot sta peteršilj in timijan. Pogosto jim dodajo tudi pinjole in suhe olive, kar je značilno za ligursko kuhinjo.
  • Polnjene artičoke (Carciofi ripieni alla Sanremese) - napolnjene so z mešanico krušnih drobtin, česna, sira (npr. pecorino) in olivnega olja, nato pa pečene v pečici.
  • Surove artičoke v solati (Insalata di carciofi crudi) - nežni mladi artičokini listi se narežejo na tanke rezine in postrežejo s parmezanom, limonovim sokom in olivnim oljem.
  • Artičoke s testeninami (Pasta ai carciofi) - narezane artičoke se sotirajo z olivnim oljem, česnom in belim vinom ter pomešajo s testeninami (trofie ali tagliatelle)
artičoke, san remo
artičoke, san remo
V San Remu, ki je znan po obalni kulinariki, artičoke pripravljajo zelo različno.

Polnjene artičoke

Porcij: 4

Čas kuhanja: 70 min

Sestavine:

  • 4 artičoke
  • 1 limona
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 rdeča in bela čebula
  • 1 strok česna
  • 200 g narezanih gob
  • 60 g suhih paradižnikov, mariniranih v olju
  • 50 g črnih oliv
  • 60 g drobtin
  • 30 g praženih arašidov
  • 2 vejici bazilike
polnjene .jpg
Profimedia
Polnjene artičoke

Priprava:

Najprej odrežite steblo in konico artičoke ter obrežite liste. Konice artičok prekrijte z rezino limone in jih zavežite, da ne potemnijo.

Približno 10 minut jih kuhajte v vodi z limonovim sokom. Ko so artičoke kuhane, jih obrnite in pustite 3 minute, da se odcedijo in ohladijo.

Na žlici segretega olja prepražite drobno sesekljano čebulo in česen. Nato dodajte sesekljane gobe, suhe paradižnike in črne olive. Pokrijte in mešanico dušite 3 minute. Dodajte drobtine, arašide in svežo sesekljano baziliko.

Kuhane artičoke previdno odprite in odstranite sredico (srce). Srca ne zavrzite, ampak ga sesekljajte in dodajte nadevu. Nadev razdelite na štiri dele in z njim napolnite z artičokami. Napolnjene artičoke položite na pekač, rahlo pokapajte z olivnim oljem in približno 8 minut pecite na 200 °C.

Preberite tudi:

Zajec z limono, olivami in artičokami

Porcij: 4

Čas kuhanja: 80 min

Sestavine:

  • 4 zajčja stegna
  • pest metinih listov
  • 1 limona
  • 1 čajna žlička provansalskih zelišč
  • 2 stroka česna
  • olivno olje
  • sol
  • mleti črni poper
  • juha za prelivanje
  • 300 g korenja
  • približno 1 žlica navadne moke
  • 4 srčki artičok
  • 50 g oliv s koščico
pečen zajec z limoni in olivami in artičokami.jpg
Profimedia
Pečen zajec z limono, olivami in artičokami

Priprava:

Liste mete drobno sesekljajte in jih dajte v skledo. Dodajte naribano limonovo lupino, zelišča in zdrobljene stroke česna. Prilijte približno 2 žlici olja in vse skupaj premešajte.

Zajčja stegna očistite, začinite s soljo in poprom ter jih natrite z marinado. Pustite jih počivati približno 30 minut. Nato jih v ponvi na malo olja prepražite. Prenesite jih v pekač in prelijte z juho. Pokrijte in pecite pri 200 °C približno 50 minut.

Očistite korenje, ga narežite na majhne kocke in prepražite na maščobi od mesa v ponvi. Poprašite z moko, zalijte z malo juhe in na kratko podušite.

Ko se meso zmehča, ga obrnite, dodajte dušeno korenje, razpolovljene srčke artičok in olive ter pecite do zlato rjave barve. Sok začinite s soljo, poprom in limonovim sokom. Postrezite z bageto.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.