© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Jesenski dar narave: šipkov C-vitamin


Uredništvo revije Rože & VRT
1. 10. 2025, 08.58
Posodobljeno
09:16
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Divji grmički, ki rastejo vsepovsod, prav zdaj, ko je naš imunski sistem že na udaru, ponujaj šipkove plodove, polne vitamina C in antioksidantov. Ste jih že nabrali?

profimedia-1015725766.jpg
Shutterstock
V naravi najpogosteje raste na zaraščenem terenu in pašnikih.

Šipek je listopaden, močno razraščen grm, ki si svoje mesto najde tako rekoč kjer koli v naravi: ob robovih gozda, na travnikih, skalnatih pobočjih … V začetku poletja cveti z belimi oziroma svetlo rožnatimi cvetovi, ki imajo blag cvetlični okus. Nabiramo jih za čaje, uporabljamo pa jih lahko tudi za pripravo različnih jedi, v solatah, pijačah, sirupih …

PREBERITE TUDI:

Še bolj od cvetov so dragoceni njegovi jajčasti, živordeči cvetovi, ki grmovje krasijo od septembra dalje. Vsebujejo izredno veliko vitamina C in nekatere druge vitamine, kot so B1, B2, P, K … Poleg tega so bogati s flavonoidi in karoteni, v njih pa se skrivajo še čreslovine, pektini, veliko mineralov in več vrst sladkorja. Šipek je torej res pravo darilo narave za krepitev imunskega sistema, s katerim se lahko ubranimo tudi pogostih jesenskih virusnih obolenj.

profimedia-1041810181.jpg
Profimedia
Nabrane plodove takoj umijemo in osušimo, odstranimo ostanke venčnih listov in odrežemo črni del na vrhu, kjer so bili ostanki ploda.

Kje ga poiskati?

V naravi najpogosteje raste na zaraščenem terenu in pašnikih, saj se mu živina izogiba. Raste povsod po Sloveniji, če pa bi si radi nabrali nekaj več zaloge, vam priporočamo, da se odpravite na Kras, kjer bogato raste na opuščenih pobočjih. Različne sorte imajo različno velike plode, toda užitni so prav vsi. Nabiramo jih v suhem in sončnem vremenu, od septembra do novembra, najbolje popoldne. Takrat imajo največ koristnih učinkovin. Ker so šipkove veje polne trnov, pri nabiranju nosimo rokavice. Z orokavičeno roko potegnemo vejo s plodom k sebi, z drugo roko pa plod zasukamo navzgor, da se odlomi. Izogibamo se gnilim in poškodovanim plodovom.

Kako uporabimo plodove?

Nabrane plodove takoj umijemo in osušimo, odstranimo ostanke venčnih listov in odrežemo črni del na vrhu, kjer so bili ostanki ploda. Če bomo plodove uporabljali za čaj, jih sušimo cele, pri tem pa muhe ne odstranimo, saj so tudi v njej koristne učinkovine. Sušimo jih lahko na peči, na podstrešju ali v kurilnici, nekje pač, kjer je primerno suho, toplo in zračno. Uporabimo lahko tudi pečico, a temperature ne smemo nastaviti nad 35 oC. Na podlagi jih na tanko razprostremo, med sušenjem pa nekajkrat obrnemo.

Suhi plodovi dobijo temnejšo barvo in postanejo trši; če jih stisnemo, se pod našimi prsti zdrobijo. Zdrobljeni so najprimernejši za pripravo čajev, saj dajo pripravku najboljši okus in pričakovan učinek. Drobimo jih sproti, pred pripravo čajev ali največ en teden vnaprej. Pri tem si lahko pomagamo tudi tako, da jih zavijemo v kuhinjsko cunjo in nato po njem močno potegnemo s kuhinjskim valjarjem. Iz krpe nato v skodelico stresemo semena in posušeno šipkovo meso, dlačice, ki ostanejo na krpi, pa lahko zavržemo.

Zdravilnost plodov

Šipkovi plodovi imajo še več drugih dobrih učinkov. Poleg krepitve imunskega sistema pomagajo pri zmanjševanju slabokrvnosti, ker delujejo nekoliko diuretično, pa koristno vplivajo pri vnetju ledvic. Poleg tega sproščajo napihnjenost in pline v prebavilih, nekaj manj pa učinkujejo še na gibanje črevesja, kar deluje odvajalno. Karotenoidi in beta karoten, ki plodovom daje značilno rdečeoranžno barvo, pozitivno vplivajo na zdravje kože in oči, šipkove peške pa vsebujejo veliko polinesaturiranih maščob, ki podpirajo zdravo membrano kože.

Preberite še

Poleg samega čaja lahko plodove uporabimo še na številne druge načine: od kuhanja slastne marmelade do priprave šipkovega vina, likerjev … Delimo nekaj receptov.

profimedia-1011667659.jpg
Profimedia
Šipkov čaj je odličnega okusa, zato ga obožujejo tudi otroci.


Šipkova marmelada

Potrebujemo:

  • 100 g očiščenih svežih šipkovih plodov
  • 350 g rjavega sladkorja
  • 2 dl jabolčnega kisa
  • sok ene limone

Priprava: Plodove operemo, odrežemo muho, prerežemo na štiri dele ter odstranimo semena in dlačice. Meso narežemo z nožem. Dodamo sladkor, kis in limono, dobro zmešamo in pustimo stati nekaj ur, da se sladkor stopi. Maso nato kuhamo pri nizki temperaturi. Zmiksamo jo lahko s paličnim mešalnikom. Ko se zgosti v gosto marmelado, jo damo v ogrete steklene kozarčke, dobro zapremo in počasi ohladimo.

profimedia-0970292599.jpg
Profimedia
Odlična je domača šipkova marmelada.

Šipkov liker

Potrebujemo:

  • 600 g šipkovih plodov
  • 500 g sladkorja
  • 3 l domačega sadjevca

Priprava: Šipkove plodove narežemo na manjše koščke. Primešamo sladkor in zalijemo z domačim sadjevcem. Dobro premešamo. Kozarec pokrijemo in pustimo stati na toplem osem dni, vmes še nekajkrat premešamo. Nato precedimo in shranimo v temnih, dobro zamašenih steklenicah, najbolje v hladni in temni kleti.

Presna šipkova kaša z medom in cimetom

Potrebujemo:

  • 1 kg svežih šipkovih plodov
  • 500 g medu
  • ščepec cimeta
  • sok 1 limone

Priprava: Šipkove plodove prerežemo in jim odstranimo semena, muho in dlačice. Na hitro jih dobro operemo, da odstranimo vse dlačice. Nato jih na drobno zmeljemo, dodamo med, cimet in limonin sok ter dobro zmešamo. To naložimo v kozarčke., pri tem pa pazimo, da vmes ni zračnih mehurčkov. Dobro zapremo. Shranimo na hladnem in temnem mestu, kjer lahko stoji približno tri mesece. Posladek uživamo do trikrat na dan po eno malo žličko.

Šipkovo vino

Potrebujemo:

  • 3 l šipkovih plodov
  • 4 l vode
  • 2 kg sladkorja

Priprava: Plodove narežemo in damo v stekleno posodo s širokim vratom. Vodo zavremo, dodamo sladkor in mešamo, da se sladkor stopi in voda ohladi, nato zlijemo na šipek. Posodo prekrijemo z laneno krpo in postavimo na toplo, da začne vreti. Ko je vretje končano, precedimo. Shranimo v temnih in dobro zamašenih steklenicah v hladni kleti. To vino je še posebno primerno za starejše ljudi, ki jim sečni organi ne delujejo več dobro. Na dan lahko spijejo en kozarec v več manjših odmerkih.

profimedia-0264858413.jpg
Profimedia
Šipkovo vino je še posebno primerno za starejše ljudi, ki jim sečni organi ne delujejo več dobro.

Presni šipkov čaj z medom

Potrebujemo:

  • 1 l mlačne vode
  • 5 žlic zdrobljenih šipkovih plodov
  • po želji med in piranska sol

Priprava: V liter mlačne vode damo suhe ali sveže zdrobljene šipkove plodove. Dobro premešamo in pustimo stati 1 uro. Precedimo in pijemo ves dan. Čaj lahko osladkamo z dvema žlicama medu, za še več okusa pa dodamo četrtino žličke piranske soli.

E-novice · Rože in vrt

Prijavite se na e-novice in prejmite uporabne nasvete za nego rastlin in urejanje vrta.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.