V kakršni koli kombinaciji z drugo hrano jih pripravimo, le redko razočarajo. Poleg tistih najbolj znanih, ki se pogosto znajdejo na menijih restavracij, obstaja nešteto prav tako dobrih domislic. Že poznate vegetarijansko različico bolonjske omake z lečo?
Špageti z lečnim ragujem
Čas priprave: 1 ura 30 min
Količina: za 6 oseb
Zahtevnost: preprosto
Sestavine:
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 čebuli
- 3 korenčki
- 3 stebla zelene
- 3 stroki česna
- 500 g suhe rdeče leče
- 800 g sesekljanega paradižnika
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2 žlički suhega origana
- 2 žlički suhega timijana
- 3 lovorovi listi
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 500 g špagetov
- sol
- poper
- parmezan za posip
Priprava:
Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na drobne kocke. Tudi stebelno zeleno narežemo na drobne kocke. Česen olupimo in stremo.
Lečin ragu lahko hranimo v hladilniku do tri dni, v zamrzovalniku pa največ tri mesece. Odtajamo ga na sobni temperaturi in pred postrežbo pogrejemo na majhnem ognju.
Na segretem oljčnem olju počasi od 15 do 20 minut pražimo čebulo, korenček, zeleno in česen, da se zelenjava zmehča. Dodamo lečo, sesekljan paradižnik, paradižnikovo mezgo, dišavnice in zelenjavno jušno osnovo. Zavremo in kuhljamo od 40 do 45 minut, da se leča zmehča. Dodamo malo vode, če je treba. Solimo in popramo.
Špagete skuhamo v veliki količini osoljene vrele vode, da so al dente. Odcedimo jih ter postrežemo z lečnim ragujem in naribanim parmezanom.
Preberite več:
- Pomivalno korito spada med najbolj umazane dele kuhinje
- Priljubljeno olje, ki pa vsebuje veliko nasičenih maščob
- Skrivna moč priljubljenega sadeža, o kateri nihče ne govori
Testenine z račjim ragujem po beneško
Čas priprave: 2 uri 45 min
Količina: za 6 oseb
Zahtevnost: preprosto
Sestavine:
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 račja bedra
- 2 čebuli
- 2 velika stroka česna
- 1–2 žlički mletega cimeta (po okusu)
- 2 žlički moke
- 2,5 dl rdečega vina
- 800 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2,5 dl piščančje osnove
- 3 rožmarinove vejice
- 2 lovorova lista
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
- 2 žlici mleka
- 600 g testenin paccheri (lahko jih nadomestimo s širokimi rezanci)
- nariban parmezan, ko postrežemo
Priprava:
Čebulo in česen olupimo, čebulo na drobno sesekljamo, česen stremo. Z rožmarinovih vejic osmukamo lističe in jih sesekljamo. V veliki kozici segrejemo olje in račja bedra z vseh strani opečemo; pečemo jih približno 10 minut. Bedra vzamemo iz kozice in prihranimo.
Paccheri so tradicionalne neapeljske testenine v obliki cevi, podobne testeninam za kanelone, vendar veliko krajše. Postrežejo jih z gostimi omakami ali pa nadevajo, tako kot kanelone.
V kozico stresemo čebulo in jo približno 5 minut pražimo, nato dodamo česen in pražimo, da zadiši. Vmešamo še cimet in moko, pražimo še minuto, nato v kozico vrnemo račja bedra, prilijemo vino, jušno osnovo in nasekljan paradižnik. Solimo in popramo, dodamo sladkor, rožmarin in lovor. Zavremo, zmanjšamo temperaturo, kozico pokrijemo in kuhljamo 2 uri; občasno premešamo.
Iz omake previdno vzamemo račja bedra in jih damo na pladenj. Iz njih odstranimo vso morebitno maščobo, nato meso z dvojimi vilicami natrgamo na koščke, kosti pa zavržemo. Meso vrnemo v omako, dodamo mleko in kuhljamo nepokrito še od 10 do 15 minut.
Medtem skuhamo testenine, jih odcedimo in nekaj vode prihranimo. Testenine stresemo v ragu, premešamo in kuhamo še minuto. Če se nam zdi jed presuha, ji dodamo malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Ragu razdelimo na krožnike in postrežemo s parmezanom.
Gratinirane testenine s tunino in brokolijem
Čas priprave: 25 min
Količina: za 4 osebe
Zahtevnost: preprosto
Sestavine:
- 400 g tunine v oljčnem olju
- 2 pločevinki (po 400 g) sesekljanega paradižnika (pelatov)
- 2 stroka česna
- ščep poljubnih zelišč (bazilika, origano, timijan)
- 350 g testenin
- 300 g brokolija
- 200 g mehkega sira (na primer mocarele)
- 100 g sira čedar ali ementalec
- 25 g krušnih drobtin
- sol
- poper
- solata za prilogo

Zanimivosti
Zakaj dodajamo vitamin D in kolikšen mora biti dnevni vnos?
Priprava:
Tunino dobro odcedimo, žlico olja pa prihranimo. Česen olupimo in nasekljamo, sir naribamo, brokoli očistimo in razdelimo na cvetove. V pečici vključimo žar oziroma zgornji grelec.
Pristavimo vodo za testenine. V veliki ponvi segrejemo prihranjeno olje od tunine. Dodamo paradižnik, česen in zelišča ter vse skupaj zalijemo z 2 dl vode in kuhamo, da se okusi povežejo. Medtem je voda zavrela in testenine skuhamo po navodilih na zavitku. 3 minute, preden se skuhajo, jim dodamo brokoli. Nato vse skupaj odcedimo, nekaj vode pa prihranimo za omako.
Paradižnikovi omaki dodamo mehak sir in mešamo, da se raztopi. Omako zmešamo s testeninami in brokolijem ter odcejeno tunino. Če je pregosta, ji primešamo še malo prihranjene vode od testenin. Solimo in popramo.
Vse skupaj stresemo v pekač ter posujemo s sirom in drobtinami. Postavimo v pečico pod žar in gratiniramo od 4 do 6 minut, da se sir zapeče. Postrežemo z veliko skledo zelene solate.
Testenine s porom in špinačo
Čas priprave: 40 min
Količina: za 4 osebe
Zahtevnost: preprosto
Sestavine:
- 1 žlica oljčnega olja
- 3 manjši pori
- 2 stroka česna
- 250 g špinače (ali kodrolistnega ohrovta)
- 2 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 400 g školjk, uheljčkov ali drugih kratkih testenin
- 50 g sira z modro plesnijo
- sol
Priprava:
Por narežemo na tanke kolobarje. Če uporabimo ohrovt, liste narežemo ali natrgamo na manjše kose. Česen na drobno sesekljamo.
V ponvi segrejemo olje. Dodamo por in česen ter dušimo 15 minut, da se zmehčata. Zadnjih nekaj minut primešamo špinačo ali ohrovt, da ovene. Dodamo crème fraîche ali kislo smetano in odstavimo s štedilnika.
Testenine skuhamo v veliki količini osoljene vrele vode. Odcedimo jih in dodamo v omako. Premešamo, naložimo v skledice, posujemo z nadrobljenim sirom z modro plesnijo in ponudimo.
Pirini špageti z avokadom in prekajenim lososom
Čas priprave: 15 min
Količina: za 2 osebi
Zahtevnost: preprosto
Sestavine:
- 200 g pirinih špagetov
- 1 lepo zrel avokado
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 majhen šopek peteršilja
- 1 limona
- 100 g prekajenega lososa
- sol
- poper
Priprava:
Špagete stresemo v vrelo osoljeno vodo in skuhamo po navodilih na ovitku, da so al dente. Medtem ko se kuhajo, avokadu odstranimo koščico in lupino ter ga zmeljemo v multipraktiku skupaj z oljem, česnom, polovico peteršilja, malo limonovega soka, soli in popra. Lososove rezine narežemo na trakove.
Ko so špageti kuhani, prihranimo 1 dl vode, v kateri so se kuhali, in jih odcedimo. Premešamo jih z avokadovo mešanico, lososom in prihranjeno vodo od kuhanja. Krepko popopramo in po okusu dodamo še malo limonovega soka. Sesekljamo preostali peteršilj in ga vmešamo, tik preden postrežemo.