Tropski sadež

Skrivna moč priljubljenega sadeža, o kateri nihče ne govori

Mare Koren
21. 2. 2025, 14.32
Posodobljeno: 21. 2. 2025, 14.32
Deli članek:

Njegov sladko-kiselkasti okus nam hitro prikliče v spomin poletje, je tudi zelo osvežilen ter – nikar ne pozabimo – zelo zdrav.

Profimedia
ananas

Ananas je okusen in zanimiv sadež in skoraj upravičeno bi ga lahko imenovali kralj sadja. Vsebuje veliko zdravju koristnih hranil, ki jih preprosto ne gre zanemariti. Njegova pradomovina je Paragvaj, kjer so mu prvotni prebivalci Tupi dodelili prvo ime, to je anana, kar pomeni odličen sadež. V Evropo je prvič prišel s Krištofom Kolumbom, ki ga je odkril na Gvadelupu in ga prinesel s seboj.

Preberite več:

Vir mineralov, vitaminov in koristnih encimov

Ananas je odličen vir vitaminov, mineralov ter encimov; v nasprotju z drugim sadjem se lahko pohvali s kar 15 različnimi minerali. Med njimi so kalcij, kalij, magnezij, fosfor, jod, železo in cink. Med vitamini najdemo predvsem A, B, in C, prisotnega je veliko biotina, vitaminov E in B12. Vsebuje tudi nekaj sladkorja in dragocene sadne kisline.

Ananas je odlično živilo za vse, ki hujšajo oziroma se želijo lotiti prečiščevalne diete.

Omenili smo encime, med katerimi je najpomembnejši bromelain, ki cepi beljakovine in pospešuje prebavo. Med drugim ananas po zaslugi tega encima v kulinariki uporabljajo za mehčanje mesa. Koristen je predvsem za tiste, ki imajo premalo želodčne kisline, sicer pa je odlično živilo za vse, ki hujšajo oziroma se želijo lotiti prečiščevalne diete.

Kako ga shranjevati

Ananas je v trgovinah na voljo vse leto, a se marsikdo nanj spomni prav v zimskih dneh, ko pogrešamo poletje in vsaj nekaj »tropskega«. Ker ananas k nam uvažajo, ga oberejo le napol zrelega. Vendar je njegova posebnost, da neha zoreti in se razvijati takoj, ko je odtrgan.

Pri nakupu je zato vredno izbirati velike sadeže temnejše barve. Zrelost lahko preverite tudi s trganjem listov. Če list z lahkoto izpulite iz šopa, je sadež zrel, sicer bo potreboval še nekaj časa. Zrel sadež navadno tudi že močno diši. Pazite tudi, da ne bo imel na dotik mehkih delov in temnih pik, ki nakazujejo, da je že prezrel oziroma gnil.

Prav tako ne kupujte ananasa, ki ima vonj po kislem. Če ste kupili nezrelega, pa ga nekaj dni pustite v toplem prostoru, da dozori. Ananas ni sadež, ki bi ga morali shranjevati v hladilniku, še manj v zamrzovalniku, saj mu mraz škoduje. Optimalno bo, če ga boste hranili na mestu, kjer temperatura ne pade pod 15 stopinj Celzija.

Profimedia
Zmeraj izberite velik zrel sadež, ki prijetno diši in mu zlahka odstranite liste.

Nikoli ga ne mešamo z želatino

Ananas je tako kot večina sadja in zelenjave najbolj zdrav, če ga uživamo presnega. Sicer ga lahko uporabimo tudi za pripravo kompotov, raznih sladic, solat, ga popečemo in dodamo kot prilogo k mesnim jedem; s svojo sladko-kiselkasto aromo lepo zaokroži okus jedi z ribami in piščancem ter omili pekočino pri pikantnih jedeh.

grawe, zavarovanje, zavarovalnica, zivljenjsko-zavarovanje

Gospodarstvo

Vas zanima edinstvena priložnost s stabilnimi donosi in nizkim tveganjem?

Če ga boste narezali celega, najprej odrežite listno krono, nato dno. Potem sadež razrežite po dolžini na štiri dele, pri vsakem pa odstranite notranji oleseneli kocen in izdolbite meso iz lupine, podobno kot če bi odstranjevali kožo. Ananas nato narežite na zgolj grižljaj velike koščke in postrezite. 

Če ga boste uporabili pri pripravi sladic, ga nikar ne mešajte z mlečnimi izdelki, jajci ali želatino. Če ga boste dodali želeju ali kremam, ki vsebujejo beljakovine, bo omenjeni encim bromelain slednje utekočinil. Tvegate pa tudi, da bodo kreme postale grenke. Če že, ga dodajajte na koncu, oziroma tik preden jed postrežete. Če ga želite uporabiti v želatinasti snovi, želatino pripravite s škrobom.

Da bi dosegli čim boljši okus, ananas zmešajte z vaniljo, cimetom ali rumom. Pri pripravi mesnih jedi se dobro znajde v kombinaciji karija in ingverja ter limonske trave. Prav tako bo okrepil okus sojine omake, čebule, belega vina in pora.

Za zdravo in sijočo kožo

O izjemno koristnem delovanju ananasa na zdravje so dobro poučeni predvsem v lepotni industriji. Velja za kozmetično zelo iskano sestavino, saj kožo nahrani znotraj in zunaj. Ohranja njeno vlažnost, jo obnavlja in čisti. Dokazano upočasnjuje staranje, pomlajuje, osvežuje ter vrača sijaj in elastičnost.

Nepogrešljiv je tudi za prebavo, saj jo spodbuja in pospešuje izgorevanje maščob, torej je tudi odličen borec proti celulitu in odvečnim kilogramom. Blagodejno vpliva na odpornost telesa in ga ščiti pred negativnimi posledicami stresa. Za zdravje kože in prebave ter oblikovanje telesa je ananas več kot pravi sadež. Uživajte ga predvsem svežega ali pa pijte sveže iztisnjen sok.

Profimedia
Ananas kožo zdravi navznoter in navzven. Vrača ji napetost in sijaj.

Posadite ga lahko tudi doma

Ananas je tako kot avokado rastlina, ki ljubiteljskim pa tudi profesionalnim vrtnarjem predstavlja izziv, nad katerim so navdušeni. Sadežu po nakupu odrežite listno krono, pri tem pa pazite, da boste odstranili vse dele mesa, saj ti povzročajo gnitje. Krono dajte v ozek kozarec ali lonček in dolijte le toliko vode, da bo spodnji del krone prekrila za nekaj milimetrov. Vodo redno dolivajte in preverjajte, ali je sadež že razvil korenine.

Ko razvije nekaj močnih koreninic, ga posadite v zemljo, ki naj bo zračna in ne prevlažna. V dobrih pogojih bo ananas hitro rasel, a če boste želeli sadeže, boste potrebovali nekaj več vrtnarskega znanja in gnojil, ki jih potrebuje za razvoj ploda.

Pomoč pri artritisu

Pozitivni učinki ananasa se zagotovo najbolj kažejo pri lajšanju artritisa. Nepogrešljiv je pri blažitvi bolečin, ki spremljajo vnetje sklepov. Vsebuje precej redek proteolitični encim, bromelain, o katerem smo že govorili. Kot rečeno, sodeluje pri razgradnji beljakovin, deluje pa tudi protivnetno.

Okrepitev imunskega sistema

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C je izjemno pomemben za preprečevanje okužb, pomaga namreč krepiti imunski sistem. Pripomore tudi k povečanju števila belih krvničk, vitamin C pa je zelo močan antioksidant, ki organizem varuje pred škodljivimi prostimi radikali. Koristen je pri obnovi kože, saj sodeluje pri tvorbi kolagena – beljakovine, ki koži vrača napetost in prožnost. Z uživanjem ananasa lahko torej upočasnite procese staranja in hkrati izboljšate tonus kože.

Profimedia
Blagodejno vpliva na odpornost telesa in ga ščiti pred negativnimi posledicami stresa.