Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 ½ kg kostanja v lupini ali 800 g kuhanega olupljenega kostanja (lahko vakuumsko pakiranega)
- 1 pomaranča
- 1 vaniljev strok
- 250 g sladkorja
- 250 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl pomarančnega likerja (cointreau)
- vaniljev sladoled ali maskarpone in smetana, ko postrežemo
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 1 ½ kg kostanja v lupini ali 800 g kuhanega olupljenega kostanja (lahko vakuumsko pakiranega)
- 1 pomaranča
- 1 vaniljev strok
- 250 g sladkorja
- 250 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl pomarančnega likerja (cointreau)
- vaniljev sladoled ali maskarpone in smetana, ko postrežemo
Postopek
Da bi kostanj olupili, zarežemo v plosko stran vsakega kostanja. Šest kostanjev damo na krožnik in jih v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi segrevamo 1 minuto. Nadenemo si gumijaste rokavice in olupimo zunanjo lupino ter notranjo rjavo kožico kostanja. Postopek ponavljamo, dokler ne olupimo vsega kostanja. Olupljen kostanj damo v kozico, ga prelijemo z vodo in zavremo. Počasi ga kuhamo 25 minut, nato ga dobro odcedimo.
Pomarančo olupimo z lupilnikom za zelenjavo, da dobimo tanke trakce, vaniljev strok pa po dolžini prerežemo na pol. Trakove pomarančne lupine, obe polovici vaniljevega stroka, oba sladkorja in 4 dl vode damo v kozico in počasi zavremo. Mešamo, da se sladkor stopi. Počasi kuhamo približno 15 minut, da postane tekočina podobna sirupu. Kozico odstavimo s kuhalne površine in v sirup vmešamo pomarančni liker.
Kostanj damo v sterilizirane kozarčke in ga prelijemo s sirupom, da je z njim pokrit. Kozarčke dobro zapremo. Kostanj lahko v hladnem in suhem prostoru hranimo do 6 mesecev.
Tako pripravljen kostanj postrežemo z vaniljevim sladoledom ali z maskarponejem, ki ga zmešamo s toliko sladke smetane, da dobimo rahlo kremo.
Nasvet
Če nimamo mikrovalovne pečice, lahko kostanj 15 do 20 minut pečemo v navadni pečici pri 200 °C.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Cheesecake tortice s pinjencem in medeno pečenim sadjem
Pisane tortice za poletni piknik
Zelena omaka z jogurtom
Čas je za preizkušanje in pokušanje, kako neverjetno in učinkovito lahko z zelišči nadgradimo preproste sestavine in jedi!