Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 ½ kg kostanja v lupini ali 800 g kuhanega olupljenega kostanja (lahko vakuumsko pakiranega)
- 1 pomaranča
- 1 vaniljev strok
- 250 g sladkorja
- 250 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl pomarančnega likerja (cointreau)
- vaniljev sladoled ali maskarpone in smetana, ko postrežemo
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 ½ kg kostanja v lupini ali 800 g kuhanega olupljenega kostanja (lahko vakuumsko pakiranega)
- 1 pomaranča
- 1 vaniljev strok
- 250 g sladkorja
- 250 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl pomarančnega likerja (cointreau)
- vaniljev sladoled ali maskarpone in smetana, ko postrežemo
Postopek
Da bi kostanj olupili, zarežemo v plosko stran vsakega kostanja. Šest kostanjev damo na krožnik in jih v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi segrevamo 1 minuto. Nadenemo si gumijaste rokavice in olupimo zunanjo lupino ter notranjo rjavo kožico kostanja. Postopek ponavljamo, dokler ne olupimo vsega kostanja. Olupljen kostanj damo v kozico, ga prelijemo z vodo in zavremo. Počasi ga kuhamo 25 minut, nato ga dobro odcedimo.
Pomarančo olupimo z lupilnikom za zelenjavo, da dobimo tanke trakce, vaniljev strok pa po dolžini prerežemo na pol. Trakove pomarančne lupine, obe polovici vaniljevega stroka, oba sladkorja in 4 dl vode damo v kozico in počasi zavremo. Mešamo, da se sladkor stopi. Počasi kuhamo približno 15 minut, da postane tekočina podobna sirupu. Kozico odstavimo s kuhalne površine in v sirup vmešamo pomarančni liker.
Kostanj damo v sterilizirane kozarčke in ga prelijemo s sirupom, da je z njim pokrit. Kozarčke dobro zapremo. Kostanj lahko v hladnem in suhem prostoru hranimo do 6 mesecev.
Tako pripravljen kostanj postrežemo z vaniljevim sladoledom ali z maskarponejem, ki ga zmešamo s toliko sladke smetane, da dobimo rahlo kremo.
Nasvet
Če nimamo mikrovalovne pečice, lahko kostanj 15 do 20 minut pečemo v navadni pečici pri 200 °C.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sendvič s šunko, sirom in marinirano redkvico
Povzdignjena različica sendviča s šunko in sirom