
Kaj boste skuhali danes?
Praznični kolač s čokoladnimi jajčki
Tudi čudovit kolač s čokoladnimi jajčki je lahko popestritev velikonočne mize.
Praznični kolač s čokoladnimi jajčki
Tudi čudovit kolač s čokoladnimi jajčki je lahko popestritev velikonočne mize.

Sestavine
- 250 g zmehčanega masla
- 250 g moke
- 225 g svetlo rjavega sladkorja
- nastrgana lupina 2 pomaranč
- 5 velikih jajc
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- ščep soli
- moka in maslo za model
sirup
- sok 2 pomaranč
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
krema
- 150 g zmehčanega masla
- 350 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve arome
- 180 g polnomastnega kremnega sira
okras
- 350 g mini čokoladnih jajčk

Tako preproste, da so gotove v 30 minutah, a okus vas bo osvojil
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Porabite fige in kruh s tem božanskim narastkom
Z drevesa ste pobrali zadnje fige, v kuhinji pa imate višek kruha, s katerim ne veste kaj storiti. Odlično! Imamo recept za vas, ki bo posrkbel, da ničesar ne zavržete.

Pečena paprika: trik, kako ohraniti njen okus tudi po sezoni
Okus po pečeni papriki je ultimativni poletni okus. Ko poletje mine, je ta aroma tista, ki jo najbolj pogrešamo. S tem receptom si lahko ta priljubljeni okus shranite.
Sestavine
- 250 g zmehčanega masla
- 250 g moke
- 225 g svetlo rjavega sladkorja
- nastrgana lupina 2 pomaranč
- 5 velikih jajc
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- ščep soli
- moka in maslo za model
sirup
- sok 2 pomaranč
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
krema
- 150 g zmehčanega masla
- 350 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve arome
- 180 g polnomastnega kremnega sira
okras
- 350 g mini čokoladnih jajčk
Postopek
Pečico segrejemo na 180°C. Okrogel model za šarkelj (s prostornino vsaj 2,5 litra) premažemo z maslom, nato pa potresemo z malo moke; odvečno moko, ki se ni prijela masla (po vsej površini), stresemo ven. Vse sestavine za kolač z električnim mešalnikom stepemo v gladko testo. Z žlico ga naložimo v pripravljeni model, ga po vrhu poravnamo in pečemo 35 minut oziroma dokler ni zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist in se ga drži kvečjemu nekaj suhih drobtin, ko ga izvlečemo.
Naredimo sirup. V manjšo kozico vlijemo sok pomaranč, katerih lupino smo nastrgali za v testo, in mu dodamo sladkor. Na srednji temperaturi segrevamo do konsistence redkega sirupa. Dno kolača na gosto prebodemo z zobotrebcem in ga prelijemo s polovico sirupa; ko ga vsrka, ponovimo z drugo polovico. Počakamo 15 minut, da se kolač hladi v modlu, nato ga zvrnemo iz modla in pustimo, da se do konca ohladi na kuhinjski mrežici.
Medtem ko se kolač hladi, pripravimo premaz. Penasto umešamo maslo s polovico sladkorja v prahu in vaniljevo aromo. Dodamo preostali sladkor v prahu in kremni sir ter stepemo v homogeno zmes. Ne stepamo več, kot je nujno, sicer bo masa postala preveč tekoča.
Kolač po vsej površini premažemo s tanko plastjo kreme; pozorni smo na to, da zadelamo vse razpoke. Za 20 minut ga damo v hladilnik, da se krema strdi; če se nam mudi, pa ga za krajši čas postavimo v zamrzovalnik. Nato v enakomerno debeli plasti nanesemo še preostalo kremo. Premazan kolač se bo v hladilniku obdržal tri dni. Preden ga okrasimo in postrežemo, naj se segreje na sobno temperaturo.
Mini jajčka razvrstimo po barvah. Razporedimo jih po vrhu kolača in rahlo potisnemo v premaz.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Koromačeva solata z limono in meto
Lahkotna koromačeva solata je odlična izbira za sončne dni