© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Praznični kolač s čokoladnimi jajčki

Tudi čudovit kolač s čokoladnimi jajčki je lahko popestritev velikonočne mize.

Praznični kolač s čokoladnimi jajčki

Tudi čudovit kolač s čokoladnimi jajčki je lahko popestritev velikonočne mize.

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 16 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Posnetek zaslona 2023-04-29 110630

Sestavine

  • 250 g zmehčanega masla
  • 250 g moke
  • 225 g svetlo rjavega sladkorja
  • nastrgana lupina 2 pomaranč
  • 5 velikih jajc
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • ščep soli
  • moka in maslo za model

sirup

  • sok 2 pomaranč
  • 2 žlici svetlo rjavega sladkorja

krema

  • 150 g zmehčanega masla
  • 350 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 180 g polnomastnega kremnega sira

okras

  • 350 g mini čokoladnih jajčk
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 250 g zmehčanega masla
  • 250 g moke
  • 225 g svetlo rjavega sladkorja
  • nastrgana lupina 2 pomaranč
  • 5 velikih jajc
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • ščep soli
  • moka in maslo za model

sirup

  • sok 2 pomaranč
  • 2 žlici svetlo rjavega sladkorja

krema

  • 150 g zmehčanega masla
  • 350 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 180 g polnomastnega kremnega sira

okras

  • 350 g mini čokoladnih jajčk

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180°C. Okrogel model za šarkelj (s prostornino vsaj 2,5 litra) premažemo z maslom, nato pa potresemo z malo moke; odvečno moko, ki se ni prijela masla (po vsej površini), stresemo ven. Vse sestavine za kolač z električnim mešalnikom stepemo v gladko testo. Z žlico ga naložimo v pripravljeni model, ga po vrhu poravnamo in pečemo 35 minut oziroma dokler ni zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist in se ga drži kvečjemu nekaj suhih drobtin, ko ga izvlečemo.

2

Naredimo sirup. V manjšo kozico vlijemo sok pomaranč, katerih lupino smo nastrgali za v testo, in mu dodamo sladkor. Na srednji temperaturi segrevamo do konsistence redkega sirupa. Dno kolača na gosto prebodemo z zobotrebcem in ga prelijemo s polovico sirupa; ko ga vsrka, ponovimo z drugo polovico. Počakamo 15 minut, da se kolač hladi v modlu, nato ga zvrnemo iz modla in pustimo, da se do konca ohladi na kuhinjski mrežici.

3

Medtem ko se kolač hladi, pripravimo premaz. Penasto umešamo maslo s polovico sladkorja v prahu in vaniljevo aromo. Dodamo preostali sladkor v prahu in kremni sir ter stepemo v homogeno zmes. Ne stepamo več, kot je nujno, sicer bo masa postala preveč tekoča.

4

Kolač po vsej površini premažemo s tanko plastjo kreme; pozorni smo na to, da zadelamo vse razpoke. Za 20 minut ga damo v hladilnik, da se krema strdi; če se nam mudi, pa ga za krajši čas postavimo v zamrzovalnik. Nato v enakomerno debeli plasti nanesemo še preostalo kremo. Premazan kolač se bo v hladilniku obdržal tri dni. Preden ga okrasimo in postrežemo, naj se segreje na sobno temperaturo.

5

Mini jajčka razvrstimo po barvah. Razporedimo jih po vrhu kolača in rahlo potisnemo v premaz.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.