Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ste danes zajtrkovali kruh z maslom in medom, jabolko in mleko?


Besedilo in foto: L. Markelj
16. 11. 2018, 13.45
Posodobljeno
30. 11. 2018 · 12:58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

medeni_001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
MEDENI 001, MEDENI_001
medeni_022.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Otroci so komaj čakali, da so lahko zagrizli v kruh z domačim medom, bio maslom...

Letos že sedmo leto zapored obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga je Vlada razglasila leta 2012 in poteka vsak tretji petek v novembru. Ta dan je namenjen ozaveščanju o pomenu lokalne hrane in ohranjanja podeželja ter varovanju okolja in naravnih virov.

medeni_033.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Kar enajst šentjernejskih čebelarjev je obiskalo otroke v Vrtcu Čebelica Šentjernej in tudi oni so si ob koncu privoščili tradicionalni slovenski zajtrk.

Obenem v slovenskih šolah in vrtcih poteka tudi tradicionalni slovenski zajtrk. Več kot 260 tisoč otrok je tako danes dan začelo zdravo - z zajtrkom, ki ga mnogi žal večkrat v jutranjem hitenju preskočijo - in z zelo zdravim. Jedli so kruh z maslom in medom, jabolko in pili mleko.

Tak zajtrk so si privoščili tudi v Vrtcu Čebelica Šentjernej, ki od nedavnega domuje v novih prostorih. Kot je povedala ravnateljica Anica Srpčič, so živila iz lokalnega okolja, za kar se trudijo tudi sicer. Njihovi otroci imajo pogosto na jedilniku med domačih čebelarjev in jim je zelo všeč.

medeni_011.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Bodoči čebelar?

Pri tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki je nadgradnja medenega zajtrka, s katerim je pred dvanajstimi leti začela Čebelarska zveza Slovenije, so otroke tudi letos obiskali čebelarji, z občinske strani pa sta prišla podžupan Janez Selak in Darja Will, odgovorna za družbene dejavnosti.

medeni_008.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Čebelar Tone Simončič z virtualnim panjem

Med šentjernejskimi malčki, starimi od treh let naprej, se je mudilo enajst čebelarjev, članov Čebelarskega društva Šentjernej, ki so jim predstavili vlogo čebelarstva. Otroci so bili kar presenečeni, ko jim je čebelar Tone Simončič povedal, da je kar vsaka tretja žlica hrane odvisna od čebel.

»Čebelarstvo je poezija kmetijstva,« je dejal in s kolegi otrokom opisal postopek pridobivanja medu, pomen medenih izdelkov za zdravje, v prehrani in zdravilstvu. S seboj so čebelarji, ki so prišli lepo oblečeni v čebelarske uniforme, prinesli na ogled tudi različne pripomočke za delo s čebelami, virtualni panj, izdelke iz medu in voska itd. Otrokom je postalo jasno, zakaj velja pregovor, da je nekdo lahko priden kot čebela. Veseli so bili tudi novice, da je letošnja letina medu dobra, kar pomeni, da je bilo vreme čebelarjem kar naklonjeno.

medeni_026.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Otroci so s čebelarji zapeli znano Slakovo pesem Čebelar, v oddelku z vzgojiteljico Marjeto Hosta pa so čebelarju Aleksandru Kragolniku, dolgoletnemu predsedniku šentjernejskega čebelarskega društva, (zdaj ga vodi Robert Bratkovič) zapeli celo posebno himno, ki so jo sami sestavili ob prvem obisku čebelarjev pred leti in jo vsak dan ponovijo pred zajtrkom. Za kosilo imajo drugo. Čebelarji, ki se jim za obisk in dobro sodelovanje zahvalila ravnateljica Srpčičeva, so bili ob tej novici kar ganjeni.

Na letošnjem tradicionalnem slovenskem zajtrku je sicer osrednji vsebinski poudarek namenjen varovanju zdravih slovenskih tal za pridelavo varne in kakovostne hrane. Tako mlade in vso javnost ozaveščamo o pomenu lokalne hrane, ohranjenosti, poseljenosti, obdelanosti in urejenosti slovenskega podeželja, pomenu zajtrka pri zdravemu načinu življenja ter varovanju okolja in naravnih virov. Ta naloga ni nikoli dokončana.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.