Priljubljena morska hrana, ki lahko povzroči okužbo s hepatitisom A
Školjke imajo nadpovprečno vsebnost vitamina B12, a po drugi strani vsako leto povzročijo okoli 900 smrti, pri čemer ne gre za alergijske odzive.

Školjke so priljubljena morska hrana, ki veljajo za nepogrešljive v sredozemski in azijski kuhinji. Med najpogostejše vrste sodijo dagnje oziroma klapavice, pokrovače, ostrige in vongole. Veljajo za odličen vir kakovostnih beljakovin, vsebujejo pa tudi pomembne vitamine in minerale.
Svetla in temna plat školjk
Školjke so še posebej bogate z vitaminom B12 (denimo 100 g školjk lahko večkratno preseže dnevne potrebe, ker vsebujejo tudi do 20-kratnik priporočene dnevne količine), železom, cinkom ter omega-3 maščobnimi kislinami, ki prispevajo k boljšemu delovanju možganov, srca in imunskega sistema.

A čeprav so školjke hranljive, lahko predstavljajo tudi resno tveganje za zdravje – še posebej, če niso pravilno shranjene, pripravljene ali zaužite. Največje nevarnosti vključujejo zastrupitve s toksini, okužbe z bakterijami in virusi ter alergijske reakcije. Ocene kažejo, da zastrupitve s toksini in okužbe, povezane z uživanjem školjk, alergije so iz te statistike izvzete, letno privedejo do približno 900 smrti.

Zakaj so školjke potencialno nevarne
Zastrupitve s toksini iz alg
Školjke se prehranjujejo s filtracijo morske vode, kar pomeni, da lahko v svojem telesu kopičijo strupene snovi iz alg, kot so biotoksini. Teh ne moremo odstraniti s kuhanjem in lahko povzročijo resne zdravstvene težave, kot so omotica, slabost, mišična oslabelost ali celo paraliza. Najboljša preventiva je nakup školjk iz preverjenih virov, kjer spremljajo kakovost morske vode in prisotnost toksinov.
Okužbe z bakterijami
Nepravilno shranjene ali presne školjke lahko vsebujejo nevarne bakterije, kot je Vibrio parahaemolyticus, ki povzroča drisko, bruhanje in trebušne krče. Tveganje je večje pri imunsko oslabljenih osebah. NIJZ svetuje, da se školjke termično obdelajo – notranjost mora doseči vsaj 63 stopinj Celzija, kar uniči večino patogenih mikroorganizmov.

Virusi, kot sta norovirus in hepatitis A
Školjke, ki izvirajo iz onesnaženih voda, lahko vsebujejo viruse, ki povzročajo izbruhe bolezni, denimo vnetje jeter. Po podatkih portala prehrana.si so tovrstne okužbe pogoste prav zaradi uživanja presnih školjk, denimo surovih ostrig. Tudi tukaj velja pravilo: toplotna obdelava je edina prava varovalka, prav tako pa izogibanje školjkam v času po deževju, ko je večja možnost onesnaženosti morja.
Kot poroča NIJZ, ki pri tem navaja Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Atlanta, ZDA, se lahko z virusom hepatitisa A zaradi neurejenih higienskih razmer in nehigienskega rokovanja onesnažijo vsa živila na poti od njive do mize. Pri tem navajajo, da so opisane okužbe pri ljudeh zaradi zaužitja z virusom hepatitisa A onesnaženo pitno vodo, mlekom, pijačami z ledom, kruhom, sendviči, hladnimi narezki, solato, sadjem, sadnimi sokovi, zamrznjenimi sadeži, polži, raki in s školjkami. Pri tem so voda, školjke in solate najpogostejši viri okužbe.
Tvegana živila za okužbo z norovirusi pa so zamrznjena in sveža zelenjava, sveže sadje, zamrznjeno sadje predvsem jagodičje, in školjke, zlasti ostrige.
Alergijske reakcije
Školjke sodijo med osem najpogostejših alergenov. Simptomi se lahko pojavijo že v nekaj minutah po zaužitju in vključujejo srbenje, otekanje, težave z dihanjem ali celo anafilaktični šok. Ljudje z znano alergijo se morajo školjkam povsem izogibati, saj lahko reakcije izzovejo tudi sledi v jedeh.
Kako se prepričamo, da so školjke sveže?
Sveže školjke imajo zaprte lupine ali se ob dotiku zaprejo. Če je školjka odprta in se ne zapre, je najverjetneje že mrtva – takšne školjke zavrzite. Ob kuhanju se morajo školjke odpreti; tiste, ki ostanejo zaprte, prav tako niso varne za uživanje. Naj dišijo po morju; premočan ali neprijeten vonj pomeni, da so pokvarjene.

Mit: Pri surovih školjkah uniči bakterije limona
Pogost mit je, da limonin sok ali alkohol, denimo vino, ki ga dodamo pri pripravi, razkužita surove školjke. Strokovnjaki opozarjajo, da kisline ne uničijo bakterij ali virusov, saj lahko to stori le vročina. Surove školjke je zato vedno tvegano uživati, predvsem v restavracijah brez strogih higienskih standardov.
Temeljno priporočilo strokovnjakov
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ustvarjalci portala prehrana.si opozarjajo, da uživanje školjk iz nepreverjenih virov pomeni večje tveganje za zastrupitve. Strokovnjaki priporočajo nakup pri preverjenih ponudnikih in dosledno toplotno obdelavo. Posebna previdnost naj vlada pri otrocih, nosečnicah, starejših in osebah z oslabljenim imunskim sistemom.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se