© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Vitamin B1
Čas branja 1 min.

Glavni vitamin, ki pomaga pri zmanjšanju oteklin


K.C.
2. 7. 2025, 08.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Oteklost obraza in okončin, posebej nog in gležnjev, je pogosta tegoba, sploh poleti, zato je dobro vedeti, s katero hrano lahko to ublažimo.

hrana proti otekanju (2).jpg
Pexels
Školjke vsebujejo kar devetkrat več vitamina B1 kot govedina.

Otekle noge in gležnji so pogosta težava, ki jo lahko povzročijo slaba prekrvavitev, zastajanje tekočin ali pomanjkanje ključnih hranil. Po prepričanju kiropraktika in nutricionista dr. Erica Berga popolno kombinacijo za preprečevanje oteklin sestavlja trojica mikrohranil: vitamin B1 (tiamin), kalij in magnezij. 

Zakaj so vitamin B1, kalij in magnezij ključni

Vitamin B1 (tiamin) je esencialen za pravilno delovanje živčnega sistema in presnovo ogljikovih hidratov, kar pomaga uravnavati raven energije in preprečuje zastajanje tekočin. Pomanjkanje tiamina lahko povzroči otekanje, saj vpliva na srčno-žilni sistem in zadrževanje vode. Med živili, ki so posebej bogata z vitaminom B1, so ovseni kosmiči, svinjina, ribe in školjke; te ga vsebujejo kar devetkrat več kot govedina

Kalij uravnava ravnovesje tekočin v telesu in preprečuje zastajanje natrija, ki je pogost vzrok oteklin. Podpira delovanje mišic in ledvic, kar izboljša izločanje odvečne vode.

Magnezij sprošča krvne žile, izboljšuje prekrvavitev in zmanjšuje vnetja. Skupaj s kalijem podpira delovanje celičnih črpalk, ki uravnavajo tekočine, medtem ko vitamin B1 zagotavlja energijo za te procese.

hrana proti otekanju.jpg
Profimedia
Jedi naj ne bodo preslane, noge pa čez dan kar najpogosteje dvignite vsaj do ravni srca.

Trojica mikrohranil deluje sinergijsko: vitamin B1 podpira presnovo, kalij uravnava tekočine, magnezij pa izboljšuje cirkulacijo in sprošča tkiva. Skupaj zmanjšujejo otekline in izboljšajo splošno počutje.

Enodnevni jedilnik

Zajtrk: Ovseni kosmiči z banano, mandlji in orehi (bogati z magnezijem in kalijem) ter kozarec pomarančnega soka (vitamin B1).
Malica: Pest sončničnih semen (vitamin B1, magnezij) in avokado (kalij).
Kosilo: Pečen losos (vitamin B1), kuhana kvinoja (magnezij) in špinača z limoninim sokom (kalij, magnezij).
Popoldanska malica: Grški jogurt z orehi (magnezij) in jagodami (kalij).
Večerja: Piščančja prsa, pečen krompir (kalij) in brokoli (vitamin B1, magnezij).

hrana-proti-otekanju
Pexels
Kosmiči z banano in oreščki ter s pomarančnim sokom so za prvi jutranji obrok odlična izbira.

Dodatni ukrepi proti oteklim nogam

V prehrani ne pretiravajmo s soljo. Redno gibanje, kot sta hoja ali nežna joga, spodbuja prekrvavitev in preprečuje zastajanje tekočin v nogah. Med počitkom dvignite noge nad raven srca, da olajšate odtok tekočine in zmanjšate otekline. Te si hladite in blažite z mazili, kot je kostanjevo. Pijte zadostno količino vode (približno 2 litra dnevno), da podprete delovanje ledvic in preprečite dehidracijo, ki lahko otekline še poslabša.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.