Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pozor! Strupena plesen!


N.J.
8. 1. 2014, 10.45
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kolikokrat samo obrežete plesnivo sadje ali sir in pojeste preostali del? Posledice takega ravnanja so lahko nepopravljive!

uvodna

Plesen je ena izmed najbolj znanih škodljivih snovi, ki nam pretijo v naši vsakodnevni prehrani. Plesni so sicer naraven del našega okolja, ljubijo vlago in toploto, »najdemo« pa jih predvsem v mlečnih izdelkih, kruhu, sadju in zelenjavi, pa tudi v orehih, zeliščih in prav tako v začimbah. Zakaj so plesni nevarne? Predvsem zaradi strupene snovi, ki jih izločajo plesni. Poškodujejo lahko živčevje, jetra ali ledvice ter lahko povzročijo tudi raka. Zato je potreben protiukrep, kakšen? Ni dovolj, da odstranimo vidne znake plesni. Najbolje je zavreči celotno količino plesnivega živila, enako velja za lanske orehe ali stare začimbe. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.